Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Na wstępie powiem że nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić, w razie czego prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu.

A więc kolega poprosił mnie o wystawienie 2 dedyków na allegro, dałem się namówić i zrobiłem to. Na samym początku opisu

napisałem że nie mam dostępu do tych serwerów i że jak tylko wystawiam, po jakimś czasie zobaczyłem że moje konto na

allegro zostało zablokowane. Piszę do tego kolegi zdenerwowany, on odpisał mi że miał to samo i dostał wezwanie do sądu

i mówi mi że też je dosane. Ja się dziwie poniewaz nic nie zrobiłem.

Czy jest to możliwe?

Opublikowano

Siema.

Na wstępie powiem że nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić, w razie czego prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu.

A więc kolega poprosił mnie o wystawienie 2 dedyków na allegro, dałem się namówić i zrobiłem to. Na samym początku opisu

napisałem że nie mam dostępu do tych serwerów i że jak tylko wystawiam, po jakimś czasie zobaczyłem że moje konto na

allegro zostało zablokowane. Piszę do tego kolegi zdenerwowany, on odpisał mi że miał to samo i dostał wezwanie do sądu

i mówi mi że też je dosane. Ja się dziwie poniewaz nic nie zrobiłem.

Czy jest to możliwe?

Sprzedając serwery dedykowane - które nie są Twoją własnością, a administratora od którego kupujesz serwer tak.

Jak masz dostęp do starej aukcji, to prześlij tu linka.

A tu mały cytat z innej strony

Pisałem już o tym, że prowadząc zarobkową sprzedaż na Allegro powinieneś zarejestrować działalność gospodarczą lub robić to w imieniu zaprzyjaźnionej firmy. A co zrobić jeżeli już prowadziłeś sprzedaż bez zakładania firmy?

Jeżeli zgłosisz fakt uzyskania dochodów w urzędzie skarbowym, to nie zapłacisz kary. Musisz zapłacić jedynie należne podatki i ZUS z odsetkami. Jest to tzw. zgłoszenie czynnego żalu.

Wymiar kary za prowadzenie sprzedaży na Allegro kwalifikującej się jako działalność gospodarczą zależy często od Twojej sytuacji majątkowej i zarobkowej. Zdarza się, że jest to 100% czy 200% zaległości podatkowej.

Jeżeli prowadząc sprzedaż bez rejestracji nie zbierałeś dokumentów zakupów, to często do urzędu wystarczy samo oświadczenie o wysokości poniesionych kosztów. Może się jednak zdarzyć, że urząd będzie rygorystycznie przestrzegał przepisy i przy braku dowodów zakupów przyjmie zerowe koszty. Może się tak stać szczególnie wtedy kiedy to urząd skarbowy wykryje Twoją działalność.

Co jakiś czas zdarza się, że urzędy skarbowe występują o dane do Allegro. Allegro ma obowiązek podać wszelkie transakcje aż 6 lat wstecz (do 1 stycznia). Pamiętaj, że kontrola może przyjść także od kontrahenta, który zakupił towar i na podstawie przelewu wrzucił go w koszty swojej działalności.

Uważam, że złożenie czynnego żalu jest najlepszym rozwiązaniem, bez względu na konsekwencje finansowe. Jak najszybciej o całej sytuacji zawiadom swój Urząd Skarbowy, zarejestruj działalność i zaprowadź księgowość. Podatek na pewno da się rozłożyć na raty.

Najlepiej udaj się po poradę do doradcy podatkowego. Polecam też lekturę stron po portalu PIT.pl, a szczególnie znajdujących się tam e-Porad. Bardzo interesująca jest również lektura http://www.ehandel.pit.pl.

Opublikowano

Właśnie wraz z zablokowaniem mojego konta, została usunięta ta aukcja.

Aukcja przez jakiś czas po zamknięciu cały czas jest, tylko nie jest udostępniona na karcie allegro.

Jednymi słowy aukcja jest zamknięta, ale nadal istnieje w archiwum.

Opublikowano

Dobra czyli mogę mieć z tego jakiś "gnuj"?

To zależy, jeżeli allegro pozwie Cię do sądu, to może czekać kara pieniężna.

lub jakaś inna konsekwencja.

Być może dostałeś powód, za kiego grzyba zablokowali Ci konto?

Sprawdź e-mail przypisany do konta na allegro.

Tam powinno pisać, z jakiego powodu zablokowali konto.

Opublikowano

jeśli sprzedawał coś co nie jest jego własnością to problemy będą, chyba że właściciel wyraził zgodę na odsprzedawanie w jego imieniu

jak widać o prawa upomniał się właściciel serwerów i poprosił o zablokowanie, nie napisałeś też z czym były te serwery. może z jakimiś grami do których po prostu tez nie ma nikt prawa bez wykupienia licencji

allegro nie pozwie nikogo za to, nie mają nic do serwera czy zawartości serwera, mogą tylko zablokować aukcje na wyraźne żądanie właściciela albo przedstawiciela właściciela iż narusza ktoś jego prawo do produktu czy własności

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

napisz w końcu z czym były te serwery albo mniejwięcej co było w opisie aukcji , w czymś musiałaś złamać prawo że zablokowano

właściciel jako WŁAŚCICIEL czyli ten co zrobił, udostępnia i sprzedaje czy tylko jako właściciel bo kupił od kogoś ?

jeśli wykupił tylko konta VPS to nie ma do nich żadnych praw i nie jest ich właścicielem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Weteran
Opublikowano

Pojdziesz do paki na 5lat.

To jest jakbys prochy sprzedawal ! ! !

@ kiszkus19

;D

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

w chuja cie zrobił...

i wedlug mnie zrobil to specjalnie.

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

A w pace zostaniesz cwelem mam nadzieję że znasz znaczenie tego słowa