Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello.

Ostatnimi czasy ciś mnie naszło i bardzo chciałem odkurzyć kompa.

Zabrałem się za to dziś. Po 2 godzinach rozkręcania tego szajsu na części, wyjąłem osobno płytę główną, proca, HDD, grafe, karte TV i taką.... No wiecie, są takie "modemy" WiFi.

Złożyłem w kupę, postawiłem składaka na biurku, ogarnąłem pokój, odpaliłem śmiecia, a tu patrze- wiatrak od grafy się nie kręci... What the szaise?? Sprawdziłem wszystko, wypiąłem i podpiąłem ponownie wiatrak i dupa. Ale wpadłem nie pomysł- mianowicie mam w domu od grzyba starych podzespołów, ale nie ma wiatraka, lecz pozyskałem go ze starej kieszeni na dysk. Teraz moje pytanie. Czy jak na chwilę zamiast oryginalnego wiatraka bym przystawił takie małe gówienko, co by się karta nie spaliła, to by się nic nie stało? Zaraz wymontuję kieszeń i zobaczę dokładnie co to za wiatrak. Moja grafa to NVIDIA ge-Force 8600 GT 256 DDR3. PS. Jak by ktoś miał może opchnąć wiatrak, który spasuje do korty to kupię. (w granicach rozsądku)

Opublikowano

Powiem Ci tak . Jaki wiatrak zamontujesz na grafice to jeden chuj ... Jeśli chodzi o chłodzenie pasywne ... . NIC SIĘ NIE STANIE . a i bez wiatraka da się żyć. Chyba że podkręcasz :). na przyszłość takie pytania zadawaj na forumpc.pl lub innych forach komputerowych . Sprawdzałeś sprawdzałeś wiem wiem, ale zobacz na pewno czy dobrze go zamatowałeś (podpiąłeś kabelek) pod płytę główną :) . Jeśli wiatraczek by nie chciał dobrze "Zostać na grafice " zamontuj go na blachowkręty .

I pamiętaj Twój bios ma zapisaną temperaturę przy której komputer się wyłączy, temperatura dotyczy każdego urządzenia na płycie głównej, więc również grafiki . Więc nic nie ma prawa się zjarać :)

Pozdrawiam Slawek112 :)

notoacta250.png

Opublikowano

@up bios Ci kompa wyłączał bo jak grałeś w giere lub oglądałeś filmy to Twoja karta się stopniowo nagrzewała aż osiągała temperaturę krytyczną ( domyślnie 80 stopni )

notoacta250.png

Opublikowano

Nie mam + zasilania na karcie, jadę na ryzyko, podłącze ten wiatrak i zobaczę co będzie. Piny pasują, trochę luźno, ale to tylko trochę.

Opublikowano

sprawdz sobie programem Everest albo GPU-Z temperatury :) jeśli jest poniżej 60 stopni to jest ok .. max 65 w czasie grania :). Nie ma ? . Jak to ; o powinno być a wręcz musi . Podaj nazwę płyty głównej pełną ...

notoacta250.png

Opublikowano

Nic się nie stanie, płyta główna wyłącza komputer jeśli jakiś podzespół się przegrzewa.

Ściągnij sobie jakieś programy do pomiaru temperatury.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Dobra, wszystko działa, na chwilę go przykręciłem i śmiga. Dzięki, ściągnę Everesta i sprawdzę temperaturę bez nowego wiatraka i z. Jak będzie pomagać to go zostawię.

Płyta główna Gigabyte P35C-DS3R.