Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwum][Pytanie]Przyspieszenie Filmiku

doxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Mam do Was pytanie.

Jak można przyśpieszyć filmik? Dodam że nagrywam programem camtasia studio 7

Frapsa nie używam, bo komputer mi strasznie muli.

Posiadam - Sony Vegas Pro 9.0

Konwertuję filmiki windows movie maker z pluginem hd

Proszę o pomoc

Z góry dziękuję

Opublikowano

Przyspieszyć filmik?:P

Chcesz przyspieszyć jakiś okres filmiku (np. od 5s do 10s później normalnie? ) czy też cały filmik?

W sony vegas jest to proste jak bzykanie.

1: cały film

Gdy masz dany klip na osi czasu przytrzymujesz CTRL i przeciągasz w lewą stronę (tak by klip był krótszy)

2: tylko część :

można na kilka sposobów :

- wycinasz daną chwile w filmie i na niej operujesz tak samo j.w

-Możesz też zaznaczyć interesujący Cie klip, wybierasz Insert -> Video Envelopes -> Event Velocity. Przesuwasz wyżej to przyspieszasz film, przesuwasz niżej spowalniasz film.

Możesz też pobawić się w przyspieszanie /spowalnianie dokładne a to zapraszam do mojego tutka tutaj:

http://www.mpcforum.pl/topic/309799-sonyvegas-spowolnione-tempo/

Pozdrawiam.

Dudzia byla pierwsza :(

hehe

1363095337-U286162.png

Opublikowano

A jak przyśpieszyć w danym momencie np. nagrywam i mówię że teraz chcę przyśpieszyć i wpuścić jakąś muzyczkę w tym momęcie??

Opublikowano

A jak przyśpieszyć w danym momencie np. nagrywam i mówię że teraz chcę przyśpieszyć i wpuścić jakąś muzyczkę w tym momęcie??

Na żywo ? Oo .... musisz szybko operować myszką i jeszcze szybciej mówić :P heheh

Taki coś tylko podczas montażu filmu .. tak jak napisałem wyżej . (wgl. nie wiem czemu nie edytowałem posta, ale już mi się nie chce :P )

tak wgl. fajnie napisałem wyżej " Dudzia" hahaha przez pomyłkę ,ale nie zmieniam ... bo tak jest słitaśnie :)

@@@ teraz edit:

Np masz filmik z cs-a wrzucasz na oś czasu i robisz tak jak napisałem wyżej , i już masz przyspieszony film np. od 5s do 10 . (lub cały)

teraz żeby dodać muzyczkę robisz tak samo jak z wideo tylko po prostu ustawiasz tak jak Ci pasuje. (jeśli chcesz aby muzyka była tylko w momencie przyspieszenia, to ucinasz kawałek taki jak Ci pasuje, ustawiasz pod klipem przyspieszonym i gra gitara. )

Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi :) Więc napisz dokładnie bo ja dzisiaj coś nie swój jestem :P

nie umiesz wrzucić muzyki ? jeśli nie to zapraszam do działu "Tutoriale" ,

1363095337-U286162.png

Opublikowano

@UP

ok podczas montażu, ale powiedz jak bo nie wiem

jak wpuścić tą muzyczkę i przyśpieszyć w danym momęcie??

Opublikowano

już Ci mówię dokładniej

http://www.youtube.com/watch?v=MIT50Yuv0qc

11:03

to chyba wyjaśni sprawę

Opublikowano

No to Ci powiem jak on to zrobił od samego początku do końca (tak będzie najłatwiej)

Włączył grę i jakiś program do nagrywania (camtasia studio) nakręcił cały filmik, wszystko leciało z normalną prędkością ....(ble ble itd.) gdy już skończył nagrywać włączył sony vegas (teraz będę pisał tak jak miałbyś robić to Ty) Gdy masz otwarty SV przeciągasz nagrany filmik na oś czasu (track 1 "wideo) i od razu na dole masz track audio gdyż nagrałeś filmik z mową .

Teraz znajdujesz interesujący Cię moment,w którym chcesz by filmik przyspieszył >> np. 11 minuta i 3 sek. klikasz "s" i teraz zaznaczasz jeszcze moment , w którym filmik ma zaczynać lecieć normalnie i znów klikasz"s" .

Teraz pewnie zauważysz ,że masz podzielony klip na 3 części (bo jeden wyciąłeś) , gdy już masz odcięty od reszty klip przytrzymujesz ctrl i przeciągasz na lewo (żeby był krótszy, tzn . przyspieszony) .

Kolejną rzeczą jaką robisz to ustawisz inne klipy,żeby nie było za dużej przerwy (możesz dodać jakieś efekty przejścia itp.) . No to przyspieszenie i ustawienie skończyliśmy ,czas na muzykę. Gdy wybierzesz interesujący Cię kawałek, przeciągasz na oś czasu (wcześniej stwórz nowy audio track lub przeciągnij utwór na puste pole) . Chcemy by nasza muzyka grała tylko w momencie przyspieszenia filmu, co musimy zrobić ? przeciągasz koniec utworu do lewej strony (bez ctrl, przeciągasz go by miał długość podobną do uciętego wideo) i następnie ustawiasz pod spodem przyspieszonego klipu :) To koniec możesz zapisać filmik lub pobawić się w montażu bardziej profesjonalnym :P.

Dałbym Ci screeny lub nakręcił krótki filmik ale siedzę na starszym kompie i nie mam tu SV :) ale myślę,że zrozumiesz ....

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz na gg,żeby tutaj nie spamować :P

Pozdrawiam.

1363095337-U286162.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...