Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwum][Problem] Sony Vegas: Rzekomy brak pamięci.

dudsonowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam taki mały problem. Sęk w tym, że mam 2GB RAM. Składając jedną z recenzji dla MMT moje Sony Vegas odmówiło posłuszeństwa.

Cały filmik ma około 5 minut, co zadziwiające program nie miał problemu z konwertowaniem do HD filmów mających ok 10 minut. Gdy zaczynam renderować film pasek postępu stroi na 0% i przelicza w nieskończoność przewidywany czas operacji, lub zatrzymuje się na określonej liczbie klatek. Co więcej chwilę potem wyskakuje komunikat:

1300532038-U198706.png

An error occurred while creating the media file blackshot3.wmv
The system is low on memory. You may be able to reduce memory usage by closing other applications.

Podczas gdy system wykorzystuje tylko 1,5 GB RAM, a żaden inny program NIE jest włączony podobnie jak łącze internetowe.

1300531326-U198706.png

Szukałam informacji na forach, postępując według ich sposobów udało mi się zrenderować tylko część recenzji, ale nie całą. Pracuję na Sony Vegas HD Platinum 10.0.

Jest na to jakaś rada? Nie chcę kupować RAMu tym bardziej, że na forach twierdzą, że dokupienie kości pamięci nie załatwia sprawy. Reinstall też nie pomaga, inne filmy śmigają jak ta lala tylko nie ten. Aby złożyć filmik muszę otwierać ponownie program i zaczynać cały projekt od początku licząc na to, że los okaże się łaskawy i pozwoli mi to zrenderować.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Duds nie moge odpowiedzieć na pytanie , ponieważ mam to samo więc dołączam się do ciebie ,

Mam tak samo tylko ze przy 60% scina się i po 10min wyskakują Errory nie wiem co na to poradzić;/

reinstall nie pomaga, nieważne co przetwarzam i tak coś musi wyskoczyć

zetrax.jpg

Nie jestem najlepszy na świecie, ale lepszych ode mnie nie ma.

Opublikowano

Dodam, że film nie ma w sobie jakiś super bajerów. Łagodne przejścia, nic wymagającego. Próbowałam według różnych opinii inaczej wyciszać ścieżkę - nie działa. Reinstall nie pomaga mimo usuwania rejestru itp.

Renderuje w format .wmv w 1080p. I nic. Zawsze działało tym razem nie.

Na innych projektach działa bez zarzutu wczytują się szybko i bez problemu, podczas gdy samo WCZYTYWANIE tego filmu trwa około 30 minut, a czasem nie dochodzi do skutku. Gdy jednak się wczyta program twierdzi, że klipy są "Offline" i zmieniły miejsce położenia na komputerze - gówno prawda, są w tym samym miejscu.

Czy to może być wina zbyt wielu klipów o krótkim czasie odtwarzania?

1321896841-U198706.png

Opublikowano

To nie wina klipów

Spróbuj użyć kodeków k-little codec pack

I wyrenderować do avi bądż mp4

1321383239-U30311.png

Powróciłem jak feniks by Zniszczyć To co było

i sprawić iż wszystko powstanie z popiołu

Opublikowano

Spróbuje wam pomóc ale pamiętam jeszcze z forum vegasa gdy tak się komuś działo to rzadko udawało się to naprawić gdyż najczęściej miał za słaby sprzęt .

To po pierwsze :

-napiszcie jakie macie ustawienia zapisywania (renderowania)

-napiszcie jaki sprzęt (ogólnie)

-Spróbujcie dać programowi więcej ramu do użycia Options->Preferences->Video i tu ustawiacie .

-tak jak tam pisało powyłączajcie niepotrzebne procesy i programy

-zmieńcie podgląd wideo (zapisu) na najgorszy.

Najważniejsze jes to by pamiętać :

Sony Vegas potrzebuje dobrego sprzętu i jeśli pracuje się na słabszym trzeba ułatwić mu zadanie.

Tzn: jak najmniejsza ilość ścieżek, klipów, efektów itp.

A tak osobno do ZeTrax :

Jeśli dopiero przy 60 % to może spróbuj zmienić miejsce zapisu, może za mało miejsca masz i wykakuje błąd.

spróbuje wam pomóc więc napiszcie to co mówiłem:)

@@Duds mówisz,że wrzucasz film a jaki to jest filmik? nagrywałaś sama czy jest to recenzja gotowa ?

Jaki kodeck itp.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Powiem Ci tak Valky.

Użycie RAMu mam już zwiększone maksymalnie jak się tylko da dla Sony Vegas. Podgląd całkowicie wyłączony. Efektów prawie tyle co nic.

2GB RAM, 4-rdzeniowy procesor 2.4GHz Intel CORE i5. Windows 7, Service Pack 1, 64 bity. DirectX 11. Karta graficzna ATI Radeon HD 5470 1GB; K-Little Codec Pack.

Coś jeszcze Ci potrzeba?

Filmik nagrywany jak sądzę Frapsem w HD 720p. Format wmv.

Próbuje z tymi kodekami na razie. Renderuje do.avi w HD i jeszcze wszystko żyje. Jeszcze...

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Powiem Ci tak Valky.

Użycie RAMu mam już zwiększone maksymalnie jak się tylko da dla Sony Vegas.

Próbuje z tymi kodekami na razie. Renderuje do.avi w HD i jeszcze wszystko żyje. Jeszcze...

Nie ustawiaj w opcjach ustawienia na max ramu , bo komp nie wyrabia. Pamiętaj ,że podczas renderowania nie tylko to działa, przecież sam system też coś potrzebuje :)

Jeśli próbujesz w innym formacie np. avi ustaw w opcjach zapisu na jakim kodecku ma pracować... bo inaczej może zepsuć się jakość .

I pamiętaj,że w avi film będzie ważył więcej :P

1363095337-U286162.png

Opublikowano

To nie wina klipów

Spróbuj użyć kodeków k-little codec pack

I wyrenderować do avi bądż mp4

Przeszło z tymi kodekami w formacie .avi. Jest tylko problem. Teraz film waży ok 27GB. Jak mam to zmniejszyć, nie tracąc wiele na jakości?

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Ja używam Takiego SonyVegasa jak ty..

Tez Raz na Jakis Czas Wyskakuje mi to przy 90- 99 % ;p

ale za 2-3x dziala ... ;DDD

Miejsce na dysku jest ? ;>

34127134971236946388.png

Opublikowano

hm Dudnosowa ;) nic nie poradzisz na rozmiar jedynie mozesz sie pobawic suwakami w kodeku tzn zmniejszyć quality ustaw suwak na 10 5m filmik powinien wyciągnąć 200mb 120-200mb Hd nie tracąc zbyt wiele na jakości

1321383239-U30311.png

Powróciłem jak feniks by Zniszczyć To co było

i sprawić iż wszystko powstanie z popiołu

Opublikowano

hm Dudnosowa ;) nic nie poradzisz na rozmiar jedynie mozesz sie pobawic suwakami w kodeku tzn zmniejszyć quality ustaw suwak na 10 5m filmik powinien wyciągnąć 200mb 120-200mb Hd nie tracąc zbyt wiele na jakości

Co Ty wgl. gadasz?:/

A skompresować to co?

Można skompresować filmik np. do rmvb... niestety na rynku jest dużo programów ale żaden nie jest idealny.

Wpisz w google i wyszukaj programy , bo ja niestety nie mogę polecić żadnego z dwóch powodów:

1: nie znam dobrych programów

2: chyba 2 razy w życiu robiłem takie coś bo nigdy nie potrzebowałem :)

Programy t mogą znacznie zmniejszyć wagę filmu ale co za tym idzie zepsucie jakości (nie bardzo) ... jak znajdziesz jakiś dobry program to napisz tu jaki był , bo sam jestem ciekaw:P

Ja kiedyś używałem Virtualdub czy coś takiego , nie pamiętam dokładnie.

Jeszce jeden jest polecany : Freemake Video Converter ale to już zależy od Ciebie:)

@@Duds co do odpowiedzi na dole :

Jeśli próbujesz jeszcze raz to zmniejsz teraz trochę jakość filmu, pamiętaj że większość ludzi nie ma dobrego sprzętu i nie zobaczy różnicy na YT gdy ustawisz jakość na good a nie best :P

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Dziękuję Wam za pomoc. Renderuje to jeszcze raz w .wmv mając nadzieję, że może się uda. Jeśli nie będę musiała kompresować.

Myślę, że warto podpiąć, bo sporo ludzi jak widziałam w internecie ma ten sam problem.

// Zrenderowało się i w .wmv.

Chyba brak kodeków w moim przypadku, zobaczymy jak to będzie dalej.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Valky jak to czytam to mi się niedobrze robi.

Sam miałem ten problem, to nie wina komputera, a na pewno nie kodeków. Zrestartuj komputer, jeśli nie pomoże wyczyść dysk C z różnych śmieci. Ja wiem tylko tyle, że na pierwszym filmie, wystąpił ten błąd, to zapisałem w .avi, a na następnym filmiku po kilku dniach, tego błędu nie było, samo się jakimś cudem naprawiło.

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

Valky jak to czytam to mi się niedobrze robi.

Sam miałem ten problem, to nie wina komputera, a na pewno nie kodeków. Zrestartuj komputer, jeśli nie pomoże wyczyść dysk C z różnych śmieci. Ja wiem tylko tyle, że na pierwszym filmie, wystąpił ten błąd, to zapisałem w .avi, a na następnym filmiku po kilku dniach, tego błędu nie było, samo się jakimś cudem naprawiło.

Jeśli nie wina komputera ani kodecków to co Boga? nie udzielaj się w tematach,o których nie masz pojęcia :)

"Samo się jakimś cudem naprawiło "?:/ Jak coś napiszesz to weź to najpierw przeczytaj....

PS.

Jak byś nie zauważył to Duds już sobie poradziła a Ty tymi postami nic nie wnosisz do tematu...

@@czytałem właśnie dużo na temat tego błędu i najlepsze jest to,że wyskakuje najczęściej na mocnych kompach.... nie widziałem tematu gdy miał ktoś problem na starym sprzęcie :P

Jaki wniosek ?....

Trzeba pracować na starych kompach .

@@down - skończyłeś ?.. nie napinaj się tak bo nie wiem po co....

z tym mocnym kompem to jak byś nie zauważył jest to żart :/

Jak masz problem z czytaniem ze zrozumieniem to idź do szkoły, bo tu tylko spamujesz... powtórzyłeś to samo co na górze i jaki to ma sens?

Pozdrawiam :)

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Valky weź się ogarnij.

Przeczytałem wszystko.

Ale widzę że to ty gówno wiesz w tym temacie. Ja miałem ten błąd, a ty nie. Żadnych kodeków nie instalowałem, a kompa mocnego nie mam. Po kilku dniach samo się naprawiło, nie wiem jak. Bardziej jest to związane z zaśmieconym dyskiem C, pamiętam że robiłem porządki tam...

I nie udzielaj się w tematach o których nie masz zielonego pojęcia.

Bo tym postem nic nie wniosłeś do tematu.

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...