Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dwa Słońca!

RydeR_PL

Hmmm?  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. ;D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

slonce.jpg

Według australijskich astronomów możliwe jest, że niebawem zobaczymy na niebie 2 "słońca". Jedno z nich nie będzie zachodzić przez okres ponad 2 tygodni. Wszystko to może być wynikiem wybuchu najjaśniejszej gwiazdy widocznej na niebie. Mowa tu o gwieździe Betelgeza. W teorii wybuchł już nastąpił, ale gwiazda znajduję się ponad 400 lat świetlnych od Ziemi. Brad Carter, fizyk z Uniwersytetu w Southern Queensland w Australii uważa, że Betelgeza traci „paliwo”, niewątpliwie zbliża się do kresu swojego istnienia i już w najbliższej przyszłości nastąpi jej eksplozja. Gdy do tego dojdzie, obserwatorzy na Ziemi będą mogli dostrzec tak jasny obiekt, że będzie on imitował drugie Słońce, a światło będzie tak silne, że na naszej planecie przez tydzień lub dwa nie zapadnie zmrok. Inni astronomowie przewidują, że gwiazda ta, znajdująca się przy końcu swojej ewolucji, w stosunkowo niedalekiej przyszłości wybuchnie jako supernowa. Być może będzie to miało miejsce w ciągu następnych kilku tysięcy lat, choć zdania na ten temat są podzielone. Wybuch Betelgezy byłby spektakularnym widowiskiem dla mieszkańców Ziemi, gdyż przez kilka miesięcy gwiazda byłaby jaśniejsza niż pełny Księżyc. Znajduje się ona dostatecznie daleko, aby jej wybuch najprawdopodobniej nie był dla Ziemi groźny.

Dodam jeszcze że czytałem na paru innych stronach że ma być to widoczne pod koniec tego roku.

I co o tym sądzicie?

Opublikowano

czytaj ze zrozumieniem, nie wiadomo kiedy wybuchnie mogła 200 lat temu , mogła wczoraj, może jutro albo za tysiąc lat! nawet jeśli to światło biegnie 400 lat od niej to ty nawet nie będziesz miał przyjemności zobaczyć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Kolego up^^ to ty czytaj ze zrozumieniem wiem co tam pisze i wiem co czytałem na innych stronach.

Na kilku innych stronach czytałem że ta gwiazda już wybuchła i będzie widoczna pod koniec tego roku.

Ja osobiście nie wierze w to ale tak napisałem żeby się dowiedzieć co wy o tym sądzicie.

A tu cytacik ze strony odkrywcy.pl:

Astronomowie zapowiadają, że pod koniec 2011 roku będziemy świadkami niezwykłego zjawiska. Nad naszą planetą zajaśnieją dwa słońca, a przez dwa tygodnie nie zapadnie zmrok – podaje australijski serwis „Now”.

A tu wyniki po wpisaniu w google "2 słońca w 2011 roku:

http://www.google.pl/search?aq=2&oq=2+slonca&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=2+s%C5%82o%C5%84ca+w+2011#sclient=psy&hl=pl&q=2+s%C5%82o%C5%84ca+w+2011+roku&aq=1&aqi=g4&aql=&oq=&pbx=1&fp=487a5bec7a395ed3

Opublikowano

Osobiście w to nie wierzę, ale jak by już by tak miało być, to nie było by fajnie. W nocy widno, porażka ;/

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

@UP umiesz czytać?

jej wybuch najprawdopodobniej nie był dla Ziemi groźny.

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

4dni temu miał być koniec swiata , -.- , Czytajcie onet.pl to daleko zajdziecie ......

zetrax.jpg

Nie jestem najlepszy na świecie, ale lepszych ode mnie nie ma.

Opublikowano

o wybuchu już się mówi od kilku lat i za każdym razem przewiduje że to w tym roku albo podaje date 2012 ;)

nikt nie ma szans podania dokładnie kiedy wybuchnie w supernową bo dla gwiazdy czas ten jest liczony w tysiącach lat jeśli chodzi o przekształcenie się w nią, a że akurat pierwszy raz znaleziono taką gwiazde która jest w tym stadium nim wybuchła to spekulacji i przepowiedni czasu wybuchu będzie wiele

nasze słońce też kiedyś wybuchnie i będzie supernową w ten sam sposób tylko mniej imponująco bo jest mniejsze ok 15x od Betelgez

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

e lajtowo by było chociaż bym się opalił

nom po tym avku widać, że jesteś blady jak ściana - czas się opalic

Opublikowano

gdzies czytalem ze mozliwe jest ustalenie wybuchu z dokładności do setek tysięcy lat a tu niby co do miesiąca ustalili

Opublikowano

@up a skąd wiesz? Taki pewny jesteś?

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

76561198014515809.png

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Teorii zawsze było, jest i będzie wiele.

Słowo "naukowcy" w dzisiejszych czasach nic nie znaczy.

Popatrz na to. Koniec świata też tutaj przepowiedzieli naukowcy podobnie jak wiele innych absurdów.

http://mlodyfizyk.blox.pl/2007/02/Naukowcy-ostrzegaja-Za-piec-lat-koniec-swiata.html

Podsumowując: BZDURA!

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Ja sie tym osobiście nie jaram, może są takie osoby dla mnie to kolejny wymysł jakiegoś pragnącego sławy dziennikarza serwisu plotek albo tym podobne

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

Wniosek ? trzeba zasłonić okna i będzie noc. Perfect. A tak całkiem serio:

na rower / w gałę / z kumplami 24/7 :D czaaaad (in ur dreams :P)

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

A ja chce zeby cos zamojego zycia a raczej w nast 10 latach , cos wielkiego sie wydarzylo. Wojna , jakies cuda , cos sci fi albo nie wiem ale zebym cos przezyl.

wakow9.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...