Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kopiowanie Na Płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Jaka jest różnica, jeżeli skopiuje grę/program/windowsa na inną płytkę przez eksplorator Windows a np Alkochol 120%/Nero?

Czy to wyjdzie na to samo?

Pzdr

YV

Opublikowano

Um. Teoretycznie żadna ? Jeżeli to tylko dane ...

Wielosesja - jest i tu i tu

Tryb audio - jest i tu i tu

Podpis - jest jest.

Nero daje więcej możliwości zapisu (np. opcja VideoDVD, wybór prędkości nagrywania)

f.png

Opublikowano

jak botowalna to w eksploatorze będzie potem zwykła , nie nagra sektorów i programu odpowiedzialnego za bot , ważne dla płyt systemowych z instalkami , które należy kopiować z obrazu co mamy albo oryginału

w innych programach kopiuje całą płytke, nie dane na niej zawarte czyli całą zawartość płyty bit po bicie można ustawić czy beðzie kopiował z błędami czy bez ( ważne dla gier, czasem musi zostawiać błędy bo gra sprawdza na płytce ich obecność )

zresztą nagranie gry nawet idealnej kopi nie spowoduje że będzie ona obrazem idealnym oryginału , dlatego trzeba wiedzieć jak zabezpieczina jest gra i jakim programem nagrać by działała

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Czyli np jak bym chciał skopiować jakiś system np Win XP, albo 7 na płytkę i zrobię to eksploratorem to nie będzie bootowała? A jak nagram np Nero to będzie?

Opublikowano

Oczywiście zakładamy że posiadasz oryginał windowsa i chcesz zrobić sobie kopie tak ? :)

Um. Sprawa ciekawa. Pamiętam że kiedy wypalałem 7meczkę, to wrzuciłem obraz tej płytki (.iso) do Nero. Wrzuciłem tzn. nie przeciągnąłem tylko prawy myszy na obrazie i otwórz za pomocą Nero. Włączył się ww. Nero. Pojawiła się gotowa kompilacja do wypalenia. Potem tylko wybrałem prędkość i gotowe.

... ide zrobić sobie kolejną kawę. Przepraszam za chaotycznie napisaną treść.

@edit

Widze że jest robem. Jego albo boguslaf'a pytaj o detale.

f.png

Opublikowano

Oczywiście zakładamy że posiadasz oryginał windowsa i chcesz zrobić sobie kopie tak ? :)

Tak, chciałem sobie zrobić kopie od kogoś, żebym mógł naprawić/zainstalować jeszcze raz, jakby coś się uszkodziło.

Czyli jak wypalam grę/system/program to powinienem robić programem, natomiast jak pliki tj dokumenty tekstowe czy inne "pliczki" mogę z poziomu eksploratora. Tak? :)

Opublikowano

tak

jak skopiowac , normalnie dajesz skopiuj płytke, wkładasz co kopiujesz, program kopiuje na dysk obraz płyty a potem wysunie i każe włożyć czystą i nagra

tylko się nie zdziw czasem zgranie płytki jest o wiele szybsze niż nagranie jej.

jak chcesz mieć jak najmniej problemów potem z płytką zmniejsz prędkość nagrywania na x4 -x8 to optymalna a nie ile bozia dała nagrywarce

z płytami RW jest podobnie , możesz nagrać i kasować na bierząco, ale plik skasowany dalej będzie na płytce dlatego jak pełna trzeba ją formatować by była czysta ( zgrać dane , formatnąc i zpowrotem przegrać jak np mamy jakieś backapy swoich plików )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie zależy mi na szybkości :P Mam prawie cały jutrzejszy dzień.. i pojutrzejszy.. i po pojutrzejszy.. itd..

No dobra dzięki Wam. Dam jutro plusiki, bo znowu limit dzienny... <_<

A tak jeszcze przy okazji..

Chciałem spakować plik 7-Zip'em albo WinRar'em z 379 MB do np 50 MB.

Widziałem już jakiś program, który z 130 MB rozpakował się na ileś GB chyba 1.5 GB albo więcej.

Jak tak spakować?

@BTW:

Wiem było już chyba takie pytanie, ale nie mogę znaleźć tematu i dalej nie wiem jak pakować :P

@EDIT:

Jeszcze jedno przy okazji :P

Jak zrobić takie menu jak w np "Komputer Świat"? Chodzi mi o to wybieranie programów do zainstalowania. Z opisami itp. Tj w "KŚ". Jak, więc zrobić?

Opublikowano

też mam gierke ma 20 mb po rozpakowaniu ponad 1 Gb, bo w większości to duża ilośc plików tekstowych a rozmiar pliku na dysku nawet takiego 1 bajtowego jest zawsze rozmiarem klastra na dysku ( na NTFS zależy co ustawisz i jaka duża partycja , np przy klastrze

512 bajtów, 100 plików 1 bajtowych nie zajmuje 100 bajtów na dysku tylko 100x 512bajtów czyli 512 000 bajtów ( ok 0.5 MB )

1024 bajtów, 100 plików 1 bajtowych nie zajmuje 100 bajtów na dysku tylko 100x 1024bajtów czyli 1024 000 bajtów ( ok 1 Mb )

jak widzisz te same pliki na inaczej zfromatowanym dysku mają tą samą wielkośc ale zajmują całkowicie inna pojemność na dysku

tak samo jest z pakerami tylko nie jest on ograniczony do jakiegoś rozmiaru klastra tylko algorytmem który zapełnia puste miejsca w plikach , jeśli ich nie ma to kompresji też nie ma

nie spakujesz plików już spakowanych i skompresowanych , odpuść sobie . muzyka filmy, większośc exeków zdjęć gif i jpg jest już spakowana/skompresowana czasem na maximum możliwości kodeka czy pakera jakiego użyto ( gify i jpg to skompresowane obrazki, png czy bmp to też obrazek tylko bez kompresji )

jeśli pakujesz i nie uzyskasz lepszego pakowania niż 10-15 % wyłącz nawet kompresje w pakerze niech tylko doda ci pliki do archiwum

pliki tekstowe i dokumenty można pakować nawet do 90-95%

a od menu masz odpowiednie programy, zresztą w notatniku tez zrobisz z odrobiną znajomości html czy flasha

zobacz przykładowe : http://www.pobieralnia.pl/kategoria-178-cdtools-tworzenie-menu-do-plyt.html

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if