Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Terrarium/Domek Dla Mrówek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zrobić sobie terrarium dla mrówek.

Mam 16lat i naszła mnie taka ochota. A więc jak zbudować takie coś i co te mrówki muszą dostawać, jakiś opis by mi się przydał :P

Ale terrarium nie ma być kupione, lecz robione własno ręcznie.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Powiem tylko tyle : Ładnie będziesz miał jak ci uciekną :D 1000mrówek w pokoju nawet niezlły pomysł :P

zakaz handlu

Opublikowano

Wątpie, że uciekną, ponieważ jestem dość drobiazgowy itp. Ale może jakieś propozycje jak zbudować to terrearium?

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

no chyba najlepsze gooogle , są fora poświęcone hodowaniu różnych nietypowych stworzonek

modele takiego znajdziesz też bez problemu na necie, to w sumie akwarium zwyjłe ale o małej szerokości

obrazek5571td.jpg

obrazek557.jpg

a zrobić tez nie ma problemu, każdy szklarz ci poskleja ze szkła, akrylu albo plexy , tak średnie rozmiary 14x16x3cm , zresztą dopasujesz sam do swoich upodobań, całośc można śmiało kleić na stałe zostawiając maleńki otworek albo otwór z siateczką, mrówki nie zużywają tak strasznie dużo powietrza i nie brudzą wokoło siebie

kolorowy żel kupisz na allegro albo w sklepach zoologicznych, służy on od razu za pożywienie dla mrówek

miałem dawno temu na ścianie szklane 1m x 1,5m x 5 cm i naprawdę świetnie wyglądało

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Kupujesz akwarium dla rybek takie większe prostokątne nasypujesz do połowy ziemi . Wrzucasz mrówki do środka zakrywasz czymś byle by miało małe dziury na tlen . Wrzucasz im jakieś kawałki sałaty , jabłka , nieżyjące dżdżownice . Tylko że dużo mrówek nałapać będziesz musiał biggrin.gif

Up@ co tam w środku tego akwarium jest?

1358177528-U70874.png

Opublikowano

jak dopisałem to jest żel spacjalny do chodowli mrówek, zachowuje się jak dobrze spojony piasek, ma w sobie od razu substancje odżywcze , można go mieszać ze zwykłym piaskiem czy ziemią

hehe co ciekawe to technologia kosmiczna zapożyczona z NASA które mrówki brało do testów w kosmosie i badało zachowania owadów

mrówki można kupić jeśli zależy na konkretnym gatunku, ale najlepiej wybrać się do lasu i tam nałapać, czarne mrówki albo kowale , bardzo ładnie wyglądają mrówki faraona ( miniaturowe indyjskie mróweczki ) :)

a karmisz je dowolnymi owadami , najlepiej żywymi, glisty, żuki czasem troszke listków świeżych wraz z gałązką najlepiej z młodego grzewka z końcówki gałązki

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

obrazek5571td.jpg

obrazek557.jpg

hehe mam takie coś w domu ....do dziś nie wiedziałem do czego służy :P

Nawet nie pamiętam jakim sposobem mam to w domu....

tylko ,że to to nie jest szkło .. tylko plastik :)

1363095337-U286162.png

Opublikowano

szkoło jest ciężkie ale po sklejeniu mało widac krawędzie i bardzo ładne załamuje się w nim światło w zależności jakiego szkła się użyje, kto ma akwarium to wie jak się do niego patzrysz widzisz odbicia jak w lustrze

plastik albo akryl tez może być bo lekki a mrówki nie potrafią go i tak przegryźć

najładniej i dekoracyjniej prezentuje się to wszystko jednak w szkle

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Dobra thx. To dam do szklarza albo kupie gotowe na rybki. Jeszcze pytanie, bo czytałem że muszę mieć królową bo bez niej nie przeżyją moje mrówki. Więc jak ją zdobyć ?

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Pogadaj z królową , ze zlatwisz im apartamet jakiego jeszcze nie widziała, a napewno pojdzie, a jak ona to jej zolenierze też . l;D

matjes4.png

Opublikowano

Ciekawe jest to że aby zacząć chodowlenależy złapać królową.Najłatwiej jest ją złapać podczas lotów godowych. Loty godowe przypadają na okres od czerwca do lipca. Często trwają tylko kilka dni w zależności od pogody, ale dla osób które czekają na nie na pewno rzucą się w oczy.. W spodziewanym okresie można spotkać liczące kilkaset osobników grupy mrówek przysiadające na ziemi, często na większych kamieniach, betonowych płytach lub ścieżkach. Wszystkie mrówki w takiej gromadzie posiadają skrzydła i wszystkie są mniej więcej takich samych rozmiarów i barwy (czarne). Jednakże w tym tłumie można się dopatrzyć mrówek o wyraźnie większych rozmiarach: to są właśnie królowe. Należy zebrać kilka królowych (nigdy nie wiadomo które są zapłodnione) i przenieść delikatnie do uprzednio przygotowanego terrarium. Można wszystkie umieścić w tym samym pomieszczeniu. Królowe takie już tego samego dnia odrzuciwszy skrzydła (właściwie je sobie odrywają) wykopią sobie płytkie dołki w gruncie lub znajdą jakieś inne szczeliny. W tych schronieniach spędzą kilkanaście dni nie pobierając jakiegokolwiek pokarmu. Dopiero gdy urodzą się pierwsze robotnice, wychowywane najpierw przez samą królową, od razu zajmą się zdobywaniem pokarmu i rozbudową gniazda. Masz tutaj ohmy.gif

1358177528-U70874.png

Opublikowano

spytaj w zoologicznym, czasem na zamówienie ściągają konkretne gatunki z królową. jak dobra firma dostaniesz nawet broszurke jak sie zająć mrówkami i jak postępować w wypadku problemów

możesz zaryzykować i rozkopać mrowisko ( nie polecam bo to karalne ) wybierając jajeczka z grupą mrówek , albo w ciepły dzień jak przygrzewa słońce poszukać po lesie mrówek które będą wystawiały jajka na słońce i podwedzić im kilkanaście wraz z grupą mrówek ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

A więc gdy zapierdole kilka jaj mrówek to z nich może się wykluć królowa i jest nawet niezła szansa ? Bo na ogródku mam mrowisko jak byłem mały to w nie kurwiłem i widziałem jaja :D Więc teraz jak przyjdą ciepłe dni to je rozkurwie i będzie git :D

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...