Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++, Python, Java Czy Asembler?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak za pewne się domyślacie z tytułu, mam zamiar nauczyć się programować w C++, Pythonie, Javie lub Asemblerze. Tylko któr z tych języków jest najlepszy, a który najprostszy?

Na początku myślałem nad Javą, ale odstraszył mnie ten cytat:

Puk puk.
- Kto tam?
(długa cisza)
- Java.

Puk puk.
- Kto tam?
- C++.

Puk puk.
- Assembler.

Ale może nie jest tak źle...?

Później na innym forum polecili mi C++ i zacząłem się go uczyć, znam jego podstawy (wyśw. tekstu, zmienne, stałe, pętle (poza for), instrukcje warunkowe, funkcje, instrukcję wyboru). Jednak przestałem się go uczyć, nie jestem w stanie nawet powiedzieć dlaczego...

Teraz mam sporo wolnego czasu, który marnuję na granie w Call of Duty, DarkOrbit i sprzątanie. Tylko nie wiem, czy uczyć się dalej C++, czy może wybrać coś innego? Wujek poradził mi Asemblera, ale spojrzałem na kod, powiedziałem "ja pierdole" i zacząłem myśleć nad Pythonem.

Mógłby ktoś powiedzieć mi czy Asembler rzeczywiście jest tak trudny jak się wydaje, czy warto uczyć się Pythona/Javy lub nadal C++?

*

Opublikowano

C++ się ucz. Nie widzę żadnego sensu w uczeniu się pythona, zwyczajny język skryptowy, dosyć szybki ale jak dla mnie bezużyteczny. Java, często poleca się go początkującym, nie rozumiem dlaczego. Nie ma co wierzyć w bzdury powypisywane na polskiej wikipedii na temat szybkości tego języka. Jest dużo wolniejszy i bardziej zawodny od c++, nie pozwala na takie swobodne zarządzanie pamięcią jak w c i c++, posiada upierdliwy garbage collector, który decyduje za nas kiedy zwolnić pamięć, w wielu krajach zakazuje się pisania systemów wbudowanych w tym języku. Assembler dla zwyczajnych programistów jest praktycznie niepotrzebny, przydaje się podczas debugowania ale wg mnie nie nadaje się na główny język.

RAsfepN.png
Opublikowano

Wujek poradził mi Asemblera, ale spojrzałem na kod, powiedziałem "ja pierdole" i zacząłem myśleć nad Pythonem.

Miałem takie same odczucie xD

Szczerze mówiąc jestem na tym samym etapie programowania w C++ co ty i też mi się to trochę znudziło ale znów coś mnie ciągnie w tym kierunku więc będę kontynuował.

P.S.

Uczenie jest żmudne. Poproś wujka aby ci zadał program do zrobienia i wstaw swój wynalazek na forum będziesz miał więcej chęci do dalszej nauki. To też świadczy czego się nauczyłeś.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Ja także polecam C++.

Bardzo fajny język, w miare prosty, szybko można uzyskać efekty :)

Java -> dla mnie sprawia wrażenie wolnej, ale jak jest naprawde to Ci nie powiem :)

Assembler -> Mmm...dosyć skomplikowany :P

a więc według mnie to możesz wybrać C, C++, C# :)

Szczerze mówiąc jestem na tym samym etapie programowania w C++ co ty i też mi się to trochę znudziło ale znów coś mnie ciągnie w tym kierunku więc będę kontynuował

Obczaj jakąś biblioteke graficzną (np Allegro, SDL, SFML, itd..) to wtedy nie będzie Ci sie nudzić :) Później 3D i już... :) Chyba że nie lubisz gier pisać to np QT do programów ;)

Opublikowano

Asm na start nie jest dobry.Javy uczą na większości studiów w celu poznawania OOP.Python szybki i gładki...Poczytaj trochę wikipedię(koniecznie Dyskusje),potem by zobaczyć składnie wbij na wikibooks i zobacz jaki język najbardziej przypadnie ci do gustu.Potem konsekwętnie się go ucz.Jak poznasz na wylot to dopiero bierz się za inne biblioteki niż te standardowe...Fajna alegoria z tymi językami:)

@off.fajnego masz wujka :)

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Ja także polecam C++.

Bardzo fajny język, w miare prosty, szybko można uzyskać efekty :)

Java -> dla mnie sprawia wrażenie wolnej, ale jak jest naprawde to Ci nie powiem :)

Assembler -> Mmm...dosyć skomplikowany :P

a więc według mnie to możesz wybrać C, C++, C# :)

Szczerze mówiąc jestem na tym samym etapie programowania w C++ co ty i też mi się to trochę znudziło ale znów coś mnie ciągnie w tym kierunku więc będę kontynuował

Obczaj jakąś biblioteke graficzną (np Allegro, SDL, SFML, itd..) to wtedy nie będzie Ci sie nudzić :) Później 3D i już... :) Chyba że nie lubisz gier pisać to np QT do programów ;)

No właśnie nie mam takich planów o robieniu gier ;)

P.S.

Co myślicie o wxWidgets czy warto to poznawać ?

GrottyCracker22.png
Opublikowano

jak chcesz robic gry i inne na telefon to java :)

ja zaczalem od C++ i nie zaluje , moze troche pythonika ogarne a assma nie zamierzam.

Mówisz chyba o grach na telefony za 1zł na abonament. By robić lepsze np i iOS trzeba umieć objecive C lub c++ by robić na Androida.

RAsfepN.png
Opublikowano

Osama: miałem o tobie lepsze zdanie. Python jest nieprzydatny do niczego - tak jak php, ruby i lisp, których się uczyłeś. Przemyśl nim coś napiszesz, proszę. Poczytajcie sobie np. o systemie Pardus linux, gdzie wiele narzędzi jest napisanych w python. Poczytajcie o Poldku napisanym dla polskiej dystrybucji - PLD.

Przeczytajcie więcej nim oprzecie się na wypowiedzi Osamy i będziecie przekazywać innym pisane przez niego teorie.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

@up-osama napisał że Python jest bezużyteczny DLA NIEGO.

Python będzie bardzo dobrym językiem na start.Masa bibliotek,można zaimplementować nawet na karcie kredytowej i możliwość pisania rozszerzeń w C.Bardzo szybki a w połączeniu z Psyco dorównuje prędkością C/C++

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up-osama.Bardzo szybki a w połączeniu z Psyco dorównuje prędkością C/C++

Ciekawe co jeszcze wymyślisz? Może asemblerowi...

RAsfepN.png
Opublikowano

A może ktoś powiedzieć jakie zastosowania ma asembler? Mimo, że trudno myślę aby potrudzić się nad tym.

Pozdrawiam

Opublikowano

Assembler stosuje się często do pisania programów dla mikrokontrolerów. Jeżeli chcesz go używać na codzień to nieźle sprawdzi się duet C+wstawki w Asm lub C++ + wstawki w Asm.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Pomocnik
Opublikowano

Witam, jak za pewne się domyślacie z tytułu, mam zamiar nauczyć się programować w C++, Pythonie, Javie lub Asemblerze. Tylko któr z tych języków jest najlepszy, a który najprostszy?

Na początku myślałem nad Javą, ale odstraszył mnie ten cytat:

Puk puk.
- Kto tam?
(długa cisza)
- Java.

Puk puk.
- Kto tam?
- C++.

Puk puk.
- Assembler.

Ale może nie jest tak źle...?

Później na innym forum polecili mi C++ i zacząłem się go uczyć, znam jego podstawy (wyśw. tekstu, zmienne, stałe, pętle (poza for), instrukcje warunkowe, funkcje, instrukcję wyboru). Jednak przestałem się go uczyć, nie jestem w stanie nawet powiedzieć dlaczego...

Teraz mam sporo wolnego czasu, który marnuję na granie w Call of Duty, DarkOrbit i sprzątanie. Tylko nie wiem, czy uczyć się dalej C++, czy może wybrać coś innego? Wujek poradził mi Asemblera, ale spojrzałem na kod, powiedziałem "ja pierdole" i zacząłem myśleć nad Pythonem.

Mógłby ktoś powiedzieć mi czy Asembler rzeczywiście jest tak trudny jak się wydaje, czy warto uczyć się Pythona/Javy lub nadal C++?

Pytanie brzmi czego oczekujesz. Jeśli chciałbyś pracować w firmie zajmującej się oprogramowaniem zacznij uczyć się c, c++ a to będzie dopiero początek bo będziesz musiał opanować przynajmniej w stopniu podstawowym każdy z wymienionych przez ciebie języków.

Jeśli planujesz programować dla przyjemności, małe domowe aplikacje lub większe projekty poleciłbym ci języki dające ci mniejszą kontrolę ale umożliwiające napisanie szybko fajnych programów :) (rapid development languages). Polecam ci VB6(z uwagi na to że to jest dość stary język i posiada tzw " control arrays" mimo wszystko polecał bym bardziej vb.net) lub vb.net , możesz także zajrzeć do autohotkey bądź autoit 3 . Wielu ludzi zaczyna naukę języków z myślą że zostaną programistami , w praktyce prawdopodobieństwo że zostaniesz programistą jest bardzo małe, miej to na uwadze przy wyborze. Wybranie zbyt trudnego języka skończy się dla ciebie po prostu zniechęceniem.

Szybkość aplikacji w dużej mierze zależy od PROGRAMISTY i jego umiejętności.

Opublikowano

www.gynvael.coldwind.pl/?id=238

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Jeżeli chcesz sie rozwijac to polecam C++ naprawde go bardzo polubiłem nie wiem jak u cb :)

Assembler raczej ci sie nie przyda chyba ze chcesz crackowac programy itp :)

co do javy to warto znać jej podstawy bo czasami sie przyda..

ale C++ uważam za najlepszy

można go wykorzystać w wielu przypadkach

nie mowiąc ze C++ jest bardzo popularny i znajdziesz wiele pomocnych i przydatnych tutoriali do niego :)

beater-sy_eneaesp - Kopia.png

1. WarRock- Rozkodowany w 100% - 08.04.2011
  2. CombatArms - Rozdkodowany w 100% - 14.04.2011
  3. Elsword - Rozkodowany w 100% - 03.03.2012
  4. Cube World - Rozkodowany w 100% - 21.07.2013
  5. League of Legends - Rozkodowany w 50% - 22.07.2013
  6. Jakoś nie znalazłem nic ciekawego a z lola zrezygnowałem - 2015
  7. Z Programowania przerzuciłem się na hacking bo to już nie multiplayer cheats,więc mnie tu nie chcą i się do tej pory opierdalam -  połowa 2018
  8. I cyk dwójeczka, zostałem współtwórcą niewykrywalnej prywatnej platformy skrypterskiej do League of legends. Po poznaniu paru osób które mnie poprowadziły w odpowiednią strone w końcu stworzyłem coś undetected do lola... PS przypominam ze zajawka pojawiła się w 2013 a mamy 2019
Opublikowano
pętle (poza for)

Czyli, jeśli dobrze rozumiem:

Jedną pętlę.

- - - - - -

Call of Duty to nie! marnowanie czasu!

Ze sprzątaniem się zgodzę :wtf_face:

- - - - - -

@off.fajnego masz wujka

To zależy, czy to "ja pierdolę" było na głos, czy w duchu xD

Bo jak w duchu, to nawet trochę sadysta, że pokazuje dziecku Asm. Koszmary gwarantowane.

- - - - - - -

Assembler:

- niskopoziomowe sterowniki

- BIOSy

- bardzo niskopoziomowe moduły OSów

- pisanie własnych kompilatorów (czyli i tak potrzebny jest ci znajomość języka wysokiego poziomu) i rozparacowywanie kompilatorów cudzych [cracking]

- szczególne sytuacje, gdy każda sekunda to sprawa życia i śmierci, a danych do przerobienia są miliardy (komputerowe symulacje tuneli aerodynamicznych? symulatory lotów? takie rzeczy, nie wiem... ogólnie symulacje modeli fizycznych )

- - - - - - -

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Polecam !

Poradnik Początkującego programisty by Gynvael Coldwind :

www.gynvael.coldwind.pl/?id=238

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

- pisanie własnych kompilatorów (czyli i tak potrzebny jest ci znajomość języka wysokiego poziomu)

Kompilator to możesz napisać i w AutoiIt jak chcesz...

RAsfepN.png
Opublikowano

Zdecydowanie C++. Nie bardzo prosty w obsłudze ale ma najwięcej wykorzystań.

Tutoriale Minecraft:

Mody:

http://www.mpcforum.pl/topic/361079-mod-nazywanie-pupila/

http://www.mpcforum.pl/topic/360910-modpokeballs-pokemon/

Cs 1.6:

http://www.mpcforum.pl/topic/362003-tutduzy-ping-wejdz/page__p__2559165#entry2559165

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...