Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wam zauważyłem, że pojawił się tut o c++, więc ja postanowiłem troszeczkę wprowadzić Was do Turbo Pascala. Więc zaczynamy!

Najpierw musimy pobrać Turbo Pascal 7.0

To jest ukryta treść, proszę

. Włączamy i widzimy takie okno :

turbopascal.png

. Klikamy File i New i możemy zacząć tworzyć nasz program.

Więc na początek zapoznam Was z paroma instrukcjami: Write- Wyświetl napis przykład : write ('Witaj świecie'); wtedy w konsoli ujrzymy taki napis. Istnieje również Writeln różni się od Write tylko tym, że po naciśnięciu entera (jakiego kolwiek klawisza) przenosi nas do nowej linijki.

Kolejna instruckja to: Read. Służy do 'czytania' czegoś przez komputer np. zmiennych przykład: Read (zmienna_x); (Dla nie tumanów komputer odczytuje coś i zapisuje do pamięci). Tak jak instrukcja write istnieje Readln i różnica jest taka sama jak w Write czyli przenosi nas do nowej linijki. Teraz przykład prostego programu:

Po wklepaniu tego i naciśnięciu ctrl+f9 wyświetli nam się konsola z napisem 'Witaj świecie!'.

Znamy już podstawowe funkcje, przejdźmy dalej! Instrukcja Var pozwala nam tworzyć zmienne. Instrukcje Var wpisujemy przed Begin! Teraz przykład zastosowania:

Var odpowiedź: String; Są różne rodzaje zmiennych String służy do liter, a Integer do liczb oczywiście jest jeszcze masa innych rodzai. ale to nam się narazie nie przyda. Przykład programu z zastosowaniem Var, Write, Read.

Więc na górze mamy zmiennie 'Imie' i 'Odpowiedz' poniżej zaczynamy program 'Begin' i komputer pisze do Nas 'Jak masz na imię?' Potem nakazuje mu 'przeczytać' to co napiszę i zapisać jako zmienna Imie. Później na dole Komputer do Nas pisze 'Milo mi Cie poznac Imie' Zamiast imie będzie to co wpiszemy zaraz po tym jak wyświetli się 'Jak masz na imie?' W tej samej linijce będzie ' Moze powiesz mi jak się czujesz?' Wtedy znowu nakazujemy odczytać komputerowi to co wpiszemy i zapisać tym razem pod zmienną 'Odpowiedz' Niżej komputer odpisuje nam 'Wiec czujes sie Odpowiedz' W miejscu odpowiedź będzie to co wpiszemy. No i zakańczamy program.

UWAGA!, będę kontynuował poradnik jeżeli komuś się spodoba. Jest to mój 1 poradnik, więc krytyków proszę o wyrozumiałość. PORADNIK 100% NAPISANY PRZEZE MNIE!! Nie jestem plagiatem!

Jutro jak znajdę czas napiszę o Instrukcji If, Then i case.

Opublikowano

i po co takie tutoriale? co to ci da? jarasz się tym?

już za robotę dam ci +, ale nie rozumiem nie lepiej zwykły kurs przeczytać?

mileena lover <3

Opublikowano

Tak tylko to jestem Ja! Zaraz zedytuje temat i napiszę 'Poradnik napisany przez adisek1201' 30sec.

@edit Usunęli chyba temat ale zmieniłem podpis na taki 'Tutaj adisek1201 z MPC !!' Teraz mi wierzycie ? ...

@edit 2 myślę, że ten ss wystarczy 121v.png

• Dodaj nową pozycję...