Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Ps]Grafika Na Nieregularnych Powierzchniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

W tym tutorialu pokaże wam jak prostą i efektywną techniką umieszczania "Grafiki na nieregularnych powierzchniach"

Więc możemy zaczynać :)

1.Przygotowałem już wcześniej plik z dwoma warstwami: Flagą, oraz "Pogiętym materiałem" Bo chyba każdy wie jak to się otwiera w PhotoShopie ^ ^

20483012.png

2. Powielamy nasz a warstwę "materiału" 3 krotnie

74676956.png

3.Zmieniamy rozmiar obszaru roboczego tak aby materiał nie był większy od flagi lub na odwrót [menu>Dopasuj>Rozmiar obszaru roboczego](ja dałem 450z300 bo akurat tak mi pasuje wy możecie dać inaczej :P )

14727808.png

4.Zaznaczamy ostatnią warstwę "materiału" i klikamy [ctrl+shift+u] czyli inaczej mówiąc usuwamy kolor...

5.Aby nasze zniekształcenie było "miękkie" [Filtr>Rozmycie>Rozmycie Gaussowskie]Ja ustawiłem rozmycie na 2.4px, można jednak inaczej, eksperymentując...

81827630.png

6.Teraz potrzebuje oddzielnego pliku .psd jako mapy, klikamy więc PPM na naszej zmodyfikowanej warstwie "materiału"(tą rozmytą) w palecie Warstwa i wybieramy Powiel Warstwę. W oknie dialogowym w polu Dokument wybieramy Nowy i wpisujemy dowolną nazwę dla naszego pliku

Nasza warstwa pojawia się w nowym oknie, jako oddzielny dokument. Tego nam właśnie trzeba. Zapisujemy plik w formacie psd.

86814400.png

7.Teraz zniekształcamy naszą Flagę. Zaznaczamy ją na palecie warst i wybieramy

[Filtr>Zniekształcenie>Przemieszczenie]Najlepsze są ustawienia podstawowe ale jak ktoś chce to niech się pobawić

PS prosi o mapę zniekształceń. wybieramy uprzedni przygotowany plik

91006848.png

8.Nie wygląda to za realistycznie, ale nałożymy na to światła i cienie.Naszą warstwę z "materiałem" ustawiamy na samą górę odbarwiamy ją przy użyciu [ctrl+shift+u] i zmieniamy jej tryb na ostre śwaitło Ostre Światło.

87622379.png

screenshot001az.png

Efekt końcowy:

19253268.png

Technikę tą można stosować do bardzo różnych celów. Tutaj inny przykład jej wykorzystania:

Malowanie na murze:

ruinousbrickwallbrickko.png

Źródło:

Niestety ale to nie RIP ^^

Pszepraszam za jakie kol wiek błędy ortograficzne jak i interpunkcyjne

Edot@

Przepraszam za złą nazwe tematu ale zapomniałem poprawić zaraz napiszę o zmiane nazwy....

51739708.png

Sygna by My

Opublikowano

1 efekt nie zadowala ale 2 całkiem przyzwoity(Mur) A więc tutorial ładnie opisany i efekt fajny. +

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...