Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, dzisiaj postanowiłem zacząć uczyć się programowania w C++, nigdy nie miałem styczności z żadnym językiem (oprócz HTML).

przebrnąłem przez kurs dla początkujących i napisałem pierwszy bardzo prosty programik

To jest ukryta treść, proszę

Wszystko niby działa ALE gdy ktoś poda literkę zamiast liczbę to wynik wychodzi jakiś niestworzony, zależy mi na tym by gdy ktoś wpisze literkę zamiast liczby to pojawił się komunikat w stylu, proszę o podanie liczby a nie litery. w moim mini kursie nic o tym nie pisze ;)

Aha ktoś pewnie doczepi się że niepotrzebnie pisałem wszędzie std:: , mogłem wszystko zamienić na using namespace std; ale zacząłem pisać z nazwami std i nie chciało mi się już tego zmieniać

No i gdy ktoś poda kod w którym będzie to "proszę o podanie liczby nie litery" to prosił bym by mi to wszystko wytłumaczyć :)

userbar.pngub_21.gif

18573.png35324.png

21571.jpg10608.jpg

22592.jpg32024.gif

Opublikowano

Jak coś źle powiem to nie skrzyczcie mnie, bo jakiś przymulony jestem :X

Możesz wczytać to do stringa i sprawdzić czy każdy znak (np. string[1] < 10 && string[1] >= 0) jest w przedziale 0-9 :)

• Dodaj nową pozycję...