Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybuchajaca PAsta ;D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybuchowa pasta Petera Logana - przepis.

Uwaga ! Informacje mogą być groźne dla zdrowia i życia . nie biorę odpowiedzialności za użycie tych informacji i oświadczam , że zostały umieszczone tutaj wyłącznie w celach edukacyjnych !

Co to za pasta ?

Jest to takie śmieszne cóś , co gdy jest mokre jest stabilne , ale jak wyschnie to łatwo wybucha . Siła takiej pasty nie jest duża (może taka jak pchełka albo mały korsarzyk).

Potrzebujesz tylko dwóch składników : Kryształki jodu (iodine crystals) i Wodorotlenek Amonowy (Ammonium Hydroxide).

Jodynę możesz dostać w aptece .

Nawet jeśli możesz zdobyć czysty wodorotlenek amonowy, najprawdopodobniej nie będziesz chciał go mieć - jego czystość zwiększa siłę wybuchu , a przecież nie chcesz wysadzić całej ściany . Bardzo mocna , domowa woda amonowa (ammonia water) będzie dobra , ale musi być klarowna - jeśli nie jest , to nic z tego nie będzie .

Dobra , no to bierzemy się do roboty .

1. Dobrym pomysłem byłoby rozkruszyć kryształki jodu - dzięki temu reakcja zajdzie szybciej .

2. Wsyp dwie łyżki stołowe kryształków do szklanki lub pojemnika , który pomieści co najmniej pół litra .

3. Dodaj teraz około 100ml wodorotlenku amonowego . Zawsze powinieneś dodawać trochę więcej - jeśli dodasz za dużo nic się nie stanie , ale jeśli dodasz za mało , to mieszanka będzie niekompletna .

4. Musisz teraz mieszać miksturkę przez około 10 minut. Jeśli wszystko pójdzie dobrze , powinieneś zobaczyć bąbelki wodoru . Kiedy przestaną się pojawiać, można uznać reakcję za zakończoną .

5. Zostaw twoją miksturkę na około 5 minut aby upewnić się , że wszystko jest już gotowe , i po tym czasie powinieneś zauważyć coś na dnie pojemnika . To twoja pasta - możesz ją oddzielić od reszty przelewając to przez sączek lub filtr . Nie martw sie że coś zniszczysz - płyn na wierzchu to teraz zwykła woda .

6. Pasta wyschnie po około godzinie , więc jeśli chcesz ją przechowywać , trzymaj ją z odrobiną wody aby utrzymać wilgoć .

7. Pamiętaj , jeśli będziesz to za długo przechowywał , substancja się rozłoży !

Jak zdobyć kryształki jodu , gdy nie ma ich w sklepie ?

Obecnie możesz zrobić samemu takie kryształki biorąc po prostu sól jodowaną , rozpuścić ją w wodzie . pozwalając aby częściowo odparowała , a następnie podgrzewając to aż otrzymasz purpurową parę , którą zbierasz . Jak to ostygnie, uzyskasz kryształki jodu .

Co to jest woda amonowa ?

Woda amonowa (amoniakalna) to roztwór o stężeniu od 10% do 35% amoniaku w wodzie. Nie radziłbym eksperymentować z nią bez odpowiednich zabezpieczeń bo jest niebezpieczna dla zdrowia:

3.2 Najpoważniejsze zagrożenia dla zdrowia człowieka Substancja żrąca, która w przypadku kontaktu powoduje uszkodzenia skóry, przewodu pokarmowego oraz oczu. Opary podrażniają układ oddechowy, a przy dużej koncentracji mogą spowodować uszkodzenie wzroku. Skurcze lub obrzęk krtani mogą spowodować uduszenie. Duża koncentracja prowadzi do zatrzymania oddychania, może spowodować obrzęk płuc.

W razie zagrożenia zdrowia poszkodowanego umieścić na świeżym powietrzu, letnią wodą przepłukać oczy, usta u jamę nosową, nie pozwalać mu chodzić, zapewnić ciepło oraz spokój. Przywołać pomoc lekarską.

Pamietaj im więcej pasty tym mocniejszy wybuch !! i niedopuśc żeby wyschła !!

0014591598ps2mu7.th.jpg 288994.jpg

Ludzie! Kochani ! Coście tacy smutni? Przeciez jutro idziecie do pracy :D

Opublikowano

Jkaie glupoty??

BArdzo fajna rzecz ;D mozna wiele kawalow zrobic ;D

Opublikowano

kiedys sie awilem w to ale szczerze wole czarny proch i inne ^^ chociaz na to tez juz nie mam czasu

z ta pasta jest dobra rzecz ale ja wole rozwalac niz sie bawic w straszenie :P

1376572695-U638369.png

sygna by forfiter007

Opublikowano

Jak taki temat,to fajne zabawki tzn ,,dymne petardy'' robi się z prochu chloranowego.Średni huk ale dużo dymu prawie jak te ,,kulki ninja'' ;P Jutro kupie sobie składniki i zrobię tą pastę,zobaczymy.

Opublikowano

Mozna zajedwabistą świece dymną zrobic za pomocą:

saletry,cukru,sody i barwnika spozywczego ;D

60gr 40gr 1łyż 3 duże łyżki

Cukier z saletrą trzeba zkarmelizowac na małym ogniu dodac sodę,wymieszac a na koniec barwnik i wymieszac ;D

Barwnik spożywczy mozna dostac w sklepach chemicznych albo zamowic na allegro ;D ale teraz jakoś nie ma -.-

A bawiliscie sie z szybkim lodem?? Na Jołtubie jest ;D

Sodium Acetate to zwykły octan sodu mozna go samemu zrobic ;D ale jest tez na allegro ;D

http://www.allegro.pl/item586187226_cieply...sodu_200gr.html

Opublikowano

Ja chciałem ale nienawidze robić odczynników samodzielnie,leń.

P.S jak cię się podobają takie eksperymenty to zacznij robić rakiety :)

Mam gdzieś symulator lotów uwzględniający typ rakiety,silnika,dyszy,wiatr itd.

Opublikowano

Rakiety powiadasz ;D

trzeba zobaczyc ;P mozna np cole z mentosami ;D i masz rakiete ;D

@Edit a moze wy macie jakies fajne przepisy ;D

a czy jest taki dzial z wynalazkami nie koniecznie beziecznymi na forum??

Opublikowano

Pirotechnika i efekty specjalne.Niebezpieczne,kosztowne i czasochłonne hobby.

Ale piękne :)

@Up:

Jak chcesz podeślę ci na PW stonkę w miare taniego i zaufanego sprzedawcy odczynników.

Opublikowano

To nie jest moj pomysl co ja sam zrobilem to tylko samolot z paczki po szlugach ;D

Zdobylem czysciutki wodorotlenek amonowy ;D od nauczycielki chemii ;D powiedzialem ze to do maleo eksperymentu ;D

Opublikowano

no wlasnie ale nie podawali przepisu ;D

Opublikowano

A robiliscie faze z pelnym dezodorantem i z petarda achtung?? heh to jest dopiero bum ;D

Opublikowano

Dobra zabawa tylko z tymi skladnikami polowy nie moge zdobyc

Jeśli spodobała Ci się moja wypowiedz lub porada . Kliknij symbolicznego plusa

Jednak jeśli uważasz , że to co napisałem to bzdura i głupoty stawiaj minus

^^.

Pozdrawiam !.

Opublikowano

Mali pirotechnicy xD

Ja z szybkim lodem się bawiłem xD Lód instant ;D To bardzo proste jest ;] Trzeba mieć octan sodu (można kupić, bo jak się samemu bawiłem to cały dom octem walił), rozpuścić w wodze, przegrzać , a następnie przechłodzić i voila ;p

A ktoś bawił się termitem? ;D To jest fun ;d

EXPmIpC.gif

Opublikowano
Mali pirotechnicy xD

Ja z szybkim lodem się bawiłem xD Lód instant ;D To bardzo proste jest ;] Trzeba mieć octan sodu (można kupić, bo jak się samemu bawiłem to cały dom octem walił), rozpuścić w wodze, przegrzać , a następnie przechłodzić i voila ;p

A ktoś bawił się termitem? ;D To jest fun ;d

Nie mali tylko amatorzy : D Czopsie jeden -.-

Jeśli kogoś to ciekawi to dam wam ciekawą wieść,rakiety zrobione przez pirotechników amatorów(co ma do rzeczy amator?ograniczona legalność odczynników do kupienia)mogą lecieć na ponad 4k km,ładnie wysoko nie:)Tylko pamiętajcie o spadochronie w rakiecie bo jeszcze komuś dom rozpieprzy*** i będzie ,,buba'' xD

Opublikowano

Termit składa sie z glinu i tlenku żelaza tak??

A te rakiety to juz bardziej profesjonalnej roboty ;D a czym mozna je napedzac??

Zrobilem siwece dymna z dodatkiem barwnika spozywczego ;D ile dymu bylo ;D

A bawiliscie sie z płonacymi kulkami??

Najlepiej miec tak : 2 kawalki bawelnianego materialu 2X5cm lub 4X10cm najlepsze sa z gatek ;D bawełniana nic,igła i benzyna do zapalniczek.

Robimy kulke z pojedynczego paska przebijamy ja za pomoca igly na ktora wczesniej nawleklismy nic i obwiazujemy tak aby powstala kulka,nastepnie przekluwamy jeszcze pare razy zeby nie rozleciala sie kulka ;D polewamy benzyna tak aby kulka byla cala nasaczona benzyna a nastepnie (tylko nie za duzo ;D) podpalamyi mozemy trzymac od 3 do 4 sek w jednym miejscu jesli bedziemy zmieniac co chwile polozenie kulki praktycznie nie popazy nas no cyba ze dotkniemy zoltego plomienia ;D

Have fun ;D

Ps: jesli sie popazycie albo puscicie dom z dymem ja za to nie odpowiadam ;D to wszystko jest na wasza odpowiedzialnosc ;D