Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko - Praca, Zarobki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

liceum z geografią i potem wyzsza szkoła oficerska.

Można też iść do sił powietrznych, ale do tego trzeba mieć końskie zdrowie :)

124nw.jpg

Mój nick na privach: Chelsea.

Opublikowano

10-15 lat i na emeryture , jak chcesz można pracowac dalej podwyższając sobie procent emerytury :)

co do szkół to praktycznie każda albo po każdej uczelni można spróbować, tyle specjalności w wojsku jest wymagane że wojsko nie pogardzi dobrym specjalistą w każdej dziedzinie

jednak wymagania duże , cięzko się dostać na uczelnie wojskowe, 5-8 ludzi na 1 miejsce , a z tego po kilku latach kończy moze ok 30%

to nie zwykła szkoła 5-letnia ale normalna służba wojskowa ( przez pierwsze 3 lata ) która koczy się ze stopniem podporucznika

zarobki zachęcają ale zalezne są tez od wyników osiągnaych w nauce w czasie nauki

zresztą kto był to wie, łatwiejsza była służba w zasadniczym wojsku niż w szkole wojskowej, tam trzeba chcieć iść i wykazać się skalą ocen więcej niż bardzo dobrą

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

tylko licz sie z delegacjami i wiele czasu poza domem, fucha fajna zwlaszcza jak cie wysla do iraku czy gdzies to miesiac i jestes juz ustawiony:) Potem zrob sobie jakiegos generala i czeka cie gruba kasa za siedzenie na stolku lub gnębienie szeregowych;d

s0vgbq.png

userbarkopiasz8.png

Opublikowano

Nie idź do wojska... Tam są bebe ludzie którzy chcą zabijać :]

A tak serio.... decyzja należy do Cb więc nie będę ingerował w twoje życie

tCGj4L.png

Opublikowano

zrób szkołę wyższą, jakieś liceum czy co, i już masz wyższą rangę, nie musisz być szeregowym ... im wyższe wykształcenie tym wyższy stopień, oraz większa kasa.

robota niby fajna, ale niebezpieczna jeśli wyślą Cię gdzieś na "pokojową" misję.

Opublikowano

to wcale nie jest tak jak piszą na necie lub mówią w tv

teraz chciałem iść do wojska pojechałem do komendy w lublinie tam mi powiedzieli ze trzeba czekać 3-4 miesiące po złożeniu papierów i przejściu testów i nie wiadomo czy mnie przyjmą ponieważ jest więcej chętnych niż miejsc w tamtym roku na 30 zgłoszeń przyleli 2 później ludzie dzwonią do nich i maja pretensje ze niedostali się a to tak naprawdę nie od nich to zależy tylko od tych z góry

oczywiście dałem sobie siana z wojskiem

tyle w temacie

02758850976702993171.png
Opublikowano

zrób szkołę wyższą, jakieś liceum czy co, i już masz wyższą rangę, nie musisz być szeregowym ... im wyższe wykształcenie tym wyższy stopień, oraz większa kasa. robota niby fajna, ale niebezpieczna jeśli wyślą Cię gdzieś na "pokojową" misję.

coś ci się pomyliło , by mieć stopień wyższy aktualnie musisz po kolei przechodzić wszystkie od najniższego w wojsku zawodowym czyli zaczynasz szkolenie od szeregowego ( chyba że masz już stopień z wcześniejszej służby )

bez szkoły podoficerskiej nie dostaniesz wyżej niż starszy sierżant

wyżej masz już szkoły podoficerskie do starszy chorąży sztabowy

a potem to tylko wyższa szkoła oficerska

dawniej po studiach tylko dostawało się od razu kaprala albo plutonowego

zatem jak ktoś planuje kariere w wojsku najszybciej zacznie ją od wyższej szkołs oficerskiej , 5 lat nauki i szkolenia i stopień podporucznika na koniec

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Jak nie masz ambicji i wytrwałości by harować 20 lat to sie tam nie wybieraj. Młodzi myślą że odrazu do afg polecą i wrócą z kokosami, a tu rzeczywistość uderza ich brutalnie w twarz...

Opublikowano

a dlaczego harować po 15-20 latach to już mozesz spokojnie mieć emeryture nie tak jak niektórzy co jeszcze drugie tyle muszą na nią pracować , dużo moich znajomych już kończy prace w wojsku czy to policji odchodząc na emerytury która jest o wiele wyzsza niż zarobki na dzień dzisiejszy wielu jeszcze przed tą emeryturą

wojsko to nie tylko walka , większość kadry to placówki naukowe itp. zresztą u na s nie brak chętnych na wyjazdy zagraniczne i nikt ni zmusza do konieczności wyjazdu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano (edytowane)

Z wyjazdami na misje tez jest problem, wbrew pozorom jest więcej chętnych niż miejsc. Teraz w wojsku same ciecia, burdel i w większości papierkowa robota. Wiem bo mój ojciec udał się na zasłużona emeryturę, na misje chciał lecąc ale nie było miejsc. Plus jeszcze to że nie wiadomo czy jak się pójdzie do danej jednostki to za rok/ dwa nie przyjdzie kwit ze jednostka idzie do rozwiazania ( a kombinuja z tym ostatnio ostro). Podsumowując" Jeżeli ktoś myśli o wojsku jak o armii której naoglądał się w filmach to tylko misje pokojowe, a tak to zwykła instytucja państwowa w której trzeba mieć doooobre znajomości żeby złapać ciepłą posadkę.

+ ciągle kombinują z ustawami emerytalnymi, więc nie do końca powiedziane że 20 lat i emeryturka. żeby się ktoś za 10 lat nie zdziwił jak dowala 30 lat służby zamiast 20.

jeżeli chcesz się dowiedzieć czegś konkretnego to polecam zapytać żołnieży

To jest ukryta treść, proszę

@chyba nie dostane warna za reklamowanie forum wojskowego nie?

Edytowane przez kaziok

Dziwne uczucie być jednym z ostatnich pokoleń które spędzało swoje dzieciństwo na dworze, a nie przed kompem...

Opublikowano

Jeżeli masz aspiracje to czemu nie :)

Testy sprawnościowe jakieś są ? Jak tak to chyba to jest jedyny problem.

To że jest 5-8 osób na jedno miejsce nic nie znaczy. Jestem chyba najlepszym przykładem.

f.png