Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Handluj Bezpiecznie

ZeTrax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

W związku z dość dużym wzrostem liczby oszustw związanych z trade'owaniem, postanowiłem napisać ten poradnik.

1284282093-U138092.png

1284282093-U138092.png

Podstawy trade'owania :

Zakładamy room z nazwą przedmiotu jaki chcemy kupić i proponowaną ceną, np. "Slaine want to buy silver british for 7k". Niech to będzie room solo, żebyśmy nie dostali auto-kicka. Teraz musimy czekać na gościa który będzie chętny do tradowania. W końcu zjawia się osoba chętna!

1284282093-U138092.png

1284282093-U138092.png

Teraz patrzymy na dwie rzeczy:

1. Astro itemy. Osoba z którą mamy zamiar tradować musi mieć na sobie jakieś astro itemy. Najlepiej takie, których nie można dostać ze skrzynki z bossa.

2. Sensowny lvl. Nie tradujcie z ludźmi którzy mają niski lvl (są wyjątki). Mogą was oszukać, a sami stracą mało (Ile to roboty wbić 7-8 lv?). Chyba, że są obłożeni astro itemami - wtedy można się zastanowić czy są godni zaufania.

1284282093-U138092.png

1284282093-U138092.png

Okej, koleś ma astro itemy, dość wysoki lv, chce trade'ować. Spoko, zaczynamy. Dodajemy go do buddy list, następnie idziemy do item shopu. Osoba z którą chcemy się wymienić, mówi nam, że chce ( na przykład ) black ninja mask, więc wchodzimy w zakładkę accessories i szukamy maseczki. Klikamy gift, wklepujemy nick kolesia i wysyłamy. Teraz czekamy aż on wyśle nam nasz silver british. Mija chwilka, pojawia się wykrzyknik przy ikonce z prezentem i jest! Dostaliśmy nasz silver british! Dziękujemy panu za trade i cieszymy sie naszym itemkiem = ).

1284282093-U138092.png

1284282093-U138092.png

Tak wygląda normalny, uczciwy trade. Lecz zdarza się, że nawet ktoś wobec którego jesteśmy pewni co do trade, ma nieczyste intencje. Dlatego, musimy zrobić dużo screenów podczas wymiany. Najważniejsze 3 screeny :

1. Podczas rozmowy, gdy koleś zgadza się i pisze np. "Okay, I can trade with u. U'll give me black ninja mask, and than i'll send u silver british."

2. Gdy wysyłamy mu item (Jeden screen wyświetla nam się ikonka i wklepaliśmy już jego nick, potem otwieramy naszą liste giftów wysłanych i również robimy z tego zrzut z ekranu).

Czasem zdarza się też, że koleś napiszę nam "Hahaha, thanks for ur items noob". Z tego też można, a nawet należy zrobić screen.

1284282093-U138092.png

1284282093-U138092.png

Dobra, koleś nas oszukał. Co teraz? Wchodzimy na www.rf.ogplanet.eu -> support -> helpdesk i opisujemy nasz problem, oraz wrzucamy screeny które zrobiliśmy podczas wymiany. Teraz, helpdesk ma 3 dni na odpowiedź, którą dostarczy nam na maila. Koleś na 100 % dostanie bana, lecz niestety, naszych itemów które wysłaliśmy nie odzyskamy.

1284282093-U138092.png

1284282093-U138092.png

To koniec poradnika, mam nadzieję, że pomogłem niektórym osobom w trade'owaniu. Poradnik jest kierowany raczej do tych nowszych graczy RF'a, starsi powinni to już wszystko wiedzieć =). Powodzenia i unikajcie scammerów!

zetrax.jpg

Nie jestem najlepszy na świecie, ale lepszych ode mnie nie ma.

Opublikowano

Może byś podał źródło ? Bo ty tego nie napisałeś .. Pewnie większość poradników nie jest twoja.

Poradnik jest dobry

@edit

Źródło dodałeś po tym jak ja napisałem tego posta.

@edit2

Dzięki za - <3

Logo.JPG

Opublikowano

A na ile taki ban jest? Na pewno sam napisałeś? Nie napisałeś, że twój...

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

76561198014515809.png

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Źródło z Google ,

A na ile taki ban jest?

Zależy

Może byś podał źródło ? Bo ty tego nie napisałeś .. Pewnie większość poradników nie jest twoja.

Nie offtopuj, edytuj post bo warn dostaniesz pewnie ,Moze ten Poradnik nie jest "mój" ale źródło jest, więc nie zawdzięczam sobie "sławy"

@

Dokladnie ,BO zapomnialem o nim...

Znalazlem Tuta na forum na wp.pl czy cos w ten desen

@ Offtop

Nie dalem ci -- :)

Widac nikt cie nie lubi :D

Dam ci pare wskazówek nie wyzywaj , i nie oskarzaj o Plagiat w każdym temacie....

@ ja zbieram -

zetrax.jpg

Nie jestem najlepszy na świecie, ale lepszych ode mnie nie ma.

Opublikowano

eee, poradnik raczej dobry jeżeli ktoś ma już się handlować btw wgl troszkę ciężko się handlować z anglikami jak ktoś nie zna języka.... więc ogólnie nie warto handlować :D no jeżeli znasz język to handluj, dogadaj się, ale takie jest moje zdanie;p

89850546305879240269.png

Jak już masz coś mi dawać, przemyśl to 10 razy, potem 5 razy i ostatecznie.

Bądź noobek

:) daj delete.pngsexf.gifsexf.gifsexf.gifsexf.gifsexf.gif

,, BY Mariobase kropa pe el xD!

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...