Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialbym sie spytac czy moze mi ktos wytlumaczyc jak zalozyc swoj wlasny server na hamachi? Wiem ze beda jakies tam dupne lagi ale chodzi mi tylko o troche zabawy z kumplami:)

dowiedzialem sie ze trzeba otworzyc config.pk...sciaglem z innego forum awebs full pk editor .. ale mam problem iz jak otwieram config.pl to wyskakuje czarne okienko i laduja sie pliki zawerte w nim , ale jak to zniknie to zadne pliki mi sie nie wyswietlaja

34904.jpg
Opublikowano

hmm

Musisz odpalić config.pk np WinRarem i wypakować wszystkie pliki do jakiegoś folderu (hasło do archiwum to: JKSYEHAB#9052).

Teraz włączasz swordcrypta > File > Open > xlate-e.dat - klucz oczywiście 2F.

Zmieniasz dane, zapisujesz, zaznaczasz wszystkie pliki wypakowane z config.pk > prawy > dodaj do archiwum, format - zip, nazwa - config.pk, przechodzisz do zakładki zaawansowane - wprowadź hasło, podajesz JKSYEHAB#9052 i ok.

btw pewien jesteś, że nie masz zewnętrznego IP?:P

sign.png
Opublikowano

osobie ktora chce sie polaczyc z servem wyskakuje Unable to connect to the server ... jesli to co zmieni to w Login Server pisze ready on port 127.0.0.1 a chyba powinno pisac ze ready on port ipzhamachi.. co robie zle?

34904.jpg
Opublikowano

temat nie zwiazany z kalem , otoz to gdy chce sie polaczyc z kumplem na hamachi obaj musimy miec tunel bezposredni a on ma posredni :( jak to zmienic by mial tunel bezposredni?

34904.jpg
Opublikowano

Przy zewnętrznym IP nie musisz używać hamachi do tworzenia serwera. Jeśli mówisz o zmiennym hmm pewnie masz neostradę?

Jeśli tak to tworzysz sobie konto na no-ip (sprawdź w google), wybierasz domene jaką chcesz mieć np. serwer.no-ip.pl i wtedy zamiast swojego IP, w configu kala podajesz domenę no-ip dzięki czemu nie musisz ciągle po zrestartowaniu modemu zmieniać adresu w plikach kala (wystarczy, że masz klienta no-ip ciągle odpalonego na swoim kompie - on przesyła Twoje aktualne IP).

sign.png
Opublikowano

tak mam neostrade :)

hm wystarczy ze bede mial wlaczony ten program ? czy tu sie robi jakas grupe cos w podobie hamachi?

i ip w configu mam wpisac to co wyswietla mi

IP: xyz

Next check:

czyli mam to IP wpisac tak?

34904.jpg
Opublikowano

Tak wystarczy, że będziesz miał program odpalony, bo on wtedy po domenie sprawdza Twoje IP (znajomi nie muszą odpalać niczego w stylu hamachi).

W configu zamiast IP podajesz domenę, którą sobie stworzyłeś na no-ip, przykładowo serwer.no-ip.pl. Dzięki czemu przy każdym połączeniu z netem, nie będziesz musiał ciągle zmieniać IP w plikach kala - na dłuższą metę to dość uciążliwe by było :P

sign.png
Opublikowano

hmm ciekawa sprawa :D

Masz może router (np. Livebox)?

Zrobiłem sobie serwer i mam aktualnie podobny problem (na routerze ZTE) kiedyś (czyt. z 2 lata temu) używałem zawsze no-ip, fakt że miałem wtedy zwykły modem usb może w tym problem (pod portem 80 routery mają ustawienia, stąd też problem z postawieniem serwera pod stronę trzeba trochę namieszać, ale nie do końca wiem co to mogło by mieć wspólnego z kalem). Pomyśle może coś jutro jeszcze jak będę miał czas.

sign.png