Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Gimp]Efekt Gwiazd

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawię wam poradnik mojego autorstwa jak w kilka sekund stworzyć skromny ale ciekawy efekt.

Tutorial jest przeznaczony przede wszystkim dla osób którzy dopiero zaczynają bawić się GIMPEM jak i grafiką ale myślę ,że starym wyjadaczom również w jakiś sposób się przysłuży.

gdgdgs.png

1. Tworzymy nowy obraz [Ctrl+N] (u mnie 400x150px). Wklejamy wybrany przez nas obrazek. Jeśli zajdzie potrzeba, to odpowiednio skalujemy [shift+T] (bądź Warstwa -> Skaluj warstwę).

36381189.png

2. Tworzymy nową warstwę [Ctrl+N] i za pomocą pędzla Circle Fuzzy rysujemy na naszym obrazku co jakiś czas zmieniając rozmiar brusha pojedyncze punkciki. Ważne by nie były zbyt blisko siebie inaczej efekt może się nie udać.

62957737.png

3. Wchodzimy w Filtry - Alfa na Logo - mroźny i ustawiamy wszystko tak jak na obrazku:

29564725.png

4. Po wykonaniu tej czynności uzyskujemy taki efekt:

77067008.png

5. Otwieramy widok warstw [Ctrl+L] i kasujemy pierwszą oraz ostatnią warstwę. (Background #1 i New Layer u mnie).

82791560.png

6. Gotowe, mamy obrazek pełen gwiazdek.

24240994.png

Można również ułatwić sobie życie poprzez stworzenie brusha (pędzla) przypominającego takie gwiazdy. Zajmuje to również kilka sekund i polega na tym samym co powyższy tut.

1. Tworzymy nowy obraz [Ctrl+N] (u mnie 300x300px). Tworzymy przezroczyste tło Warstwa- Przejrzystość - Dodaj Kanał alfa i za pomocą pędzla Circle Fuzzy rysujemy kropkę.

55637670.png

2. Wchodzimy w Filtry - Alfa na Logo - mroźny i ustawiamy wielkość efektu na około 50-70.

3. Po wykonaniu tej czynności uzyskujemy taki efekt:

28654987.png

4. Znów wchodzimy w widok warstw [Ctrl+L] i kasujemy pierwszą oraz ostatnią warstwę. Uzyskujemy taki efekt.

93531016.png

5. Gotowe teraz wystarczy go zapisać. Zapisujemy obrazek z rozszerzeniem .GBR i wrzucamy do GIMP- Share-Gimp- 2.0 - brushes.

Teraz wystarczy tylko odświeżyć pędzle i koniec.

Tutorial ma pokazywać jak łatwo i szybko można wykonać ciekawy efekt w programie GIMP a nie jak zrobić ładna sygnaturkę.

Proszę o nie komentowanie obrazka oraz o nie kopiowanie poradnika.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...