Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Sony Vegas od podstaw.

Valky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

smile.gif

W tym tutorialu chciałbym zapoznać was z programem SonyVegas, tut jest dla początkujących .Niedługo zrobie jakieś ciekawe tutki dla bardziej wtajemniczonych. Troche nad tym siedziałem , bo chciałem by bylo to przejrzyste dlatego mam nadzieje ,że ktoś dostrzeże moje starania smile.gif

Ostrzegam troche to duże:P

tutbyvalkykopia.png

Sorki za jakość screenów , ale nie chciałem by ważyło to nie wiadomo ile:)

Teraz napisze wam kilka podstawowych rzeczy, bo wiem ,że często ludzie się pytają "jak wyciąć kawałek filmu" , "jak wpisać tekst" itd. W następnym tutorailu bedą już bardziej zaawansowane rzeczy więc zapraszam.

Dodanie nowego tracka: ppm (na wolne pole w obszarze roboczym)>>

Insert wideo/audio track (wideo:Ctrl+shift+Q)(audio: Ctrl+Q)

Dodanie pola tekstowego:

klikamy ppm (na naszym wideo tracku) >> Instert media text.

Wycięcie kawałka filmu:

Bierzemy narzędzie "envelope edit tool"(na górnym pasku) zaznaczamy

część , którą chcemy wyciąć(rozciągamy), zostwaiamy >>

wracamy do poprzdniego narzędzia "Normal edit tool" (ctrl+D)

ppm na zaznaczone pole >>Cut (Ctrl+X).

Cięcie Video i Audio : Żeby podzielić jakiś klip bądź muzykę wystarczy zaznaczyć od, którego momentu albo do, którego chcecie mieć , wciskacie przycisk "S" i macie klip podzielony już na dwie części

Przybliżanie, oddalanie filmu : Żeby przybliżyć film w danym momencie wystarczy kliknąc ppm na dany klip, wybrać opcje VIDEO EVENT PAN/CROP i zmniejszamy pole obrazu (te "F" w kwadracie") .

Najważniejsze to praca na osi czasu, musicie dobrze ustaiwać ,od którego i do którego momentu ma film /obraz się przybliżać /oddalać , trzeba poprubowaćsmile.gif

Spowalnianie lub przyspieszanie filmu : Żeby spowolnić film wystarczy przeciągnać film trzymając jednocześnie wciśnięty klawisz CTRL. Żeby przyspieszyć robimy dokładnie to samo tylko w odwrotną stronę.

Ściszanie muzyk : chcesz ściszyć muzykę pod koniec filmu, wystarczy myszką przeciągnąć niebieski punkcik na danym klipie(znajduje się on na górnym rogu klipu) wygięta linia oznacza od którego momentu i jak szybko muzyka zacznie się ściszać.

Wyciszenie muzyki z klipu : Jeśli chcesz wyciszyć całą muzyke z klipu: Klikasz ppm na Audio Track z klipu, wybierasz PROPERTIES(, a następnie MUTE,

Ściemnianie video :chcesz żeby film nie skończył się gwałtownie urwaniem. Proces praktycznie taki sam jak przy ściszaniu muzyki tylko operujesz na Video track, a nie Audio.

Zapisywanie: klikamy File>> render as. wybieramy format itp; klikamy ok i gotowe:)

Pozdrawiam mam nadzieje ,że pomogłem:)

Jeśli czegoś nie umiesz, chcesz żebym zrobił jakiś tut o SV napisz na PW postaram sie pomóc:)

Zakaz kopiowania tut-a bez mojej pisemnej zgody smile.gif

@down: renderowanie itd. będzie w nastepnym tutku ,żeby to bylo przejrzyste , a nie nawalone w jednym temacie:)

1363095337-U286162.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...