Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak Wgrać Locale_.Lua

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spolszczyłem sobie trochę locale_.lua z plików 2010 mcncc.pl i teraz pytanko jak je wgrać do gry ? i czy robię dobry plik bo jest jeszcze locale.lua i locale_euckr.lua a przy spolszczeniu locale.lua i wpisaniu sh make.sh wszystko się niby zrobiło no ale w grze nadal po niemiecku więc pomyślałem sobie że plik locale_.lua ale teraz jak go w grać do gry ? bo sh make.sh chyba nie jest od tego bo wczytuje questy z listy honkong_list a na tej liście nie ma locale_lua więc raczej jakoś inaczej się powinno to wgrywać więc czekam na jakieś propozycje jak to wgrać .

18706.png

25601024773252.gif

Opublikowano

hmm ciekawe jak zrobiłem wcześniej tłumaczenie w locale.lua to nie działało ;/ nie wiem próbuje teraz z locale_.lua

@ spolszczyłem kawałek początku locale_.lua i zrobiłem tak jak ty mówiłeś restart i nie działa ;/

18706.png

25601024773252.gif

Opublikowano

:) jakie sh make ? chcesz popsuść ostro serwer ? locale.lua za to odpowiada a potem wystarczy w grze /reload q i tyle ! i masz i w grze relog i będzie

Serwera nie musisz wcale restartować jak coś zmieniasz np w mysql ./close.sh i 3 naciskasz potem ./start.sh i gotwowe to trwa 3 sekundy

sh make już nie istnieje dla tych plików tak retorycznie

aby były napisy po polsku np jak się wylogujesz to odlicza to za to odpowiada locale_string

Opublikowano

@Nagasheek ale ja nie mowie o tym -.- mi chodzi o germany/quest/locale_.lua lub locale.lua lub locale_euckr.lua o któryś z tych plików mi chodzi a Locale_string.txt to jest w spolszczone w plikach AreYouKidMe? ale nie wiem jak wgrać te pliki lua bo wgrywam niezależnie czy pliki locale.lua czy locale_.lua resetuje serwer czy wpisuje w grze /reload q to i tak jest po niemiecku spolszczam przykładowo menu gildii u strażnika lub strażnika DT i nie wiem czemu /reload q , reboot i restart nie działają .

PS. Zdjąłem wam minusy

18706.png

25601024773252.gif

Opublikowano

@2up

Third-party-facepalm.jpg

przecież sam napisał ma 3 pliki lua:

locale.lua

locale_lua

locale_euckr.lua

jak dla mnie to locale.lua powinno działać ale lepiej zrób tak że wpisz w każdym co inne(Polecam locale.cancel czyli zamykanie okna)

potem reboot (najlepiej użyć całego reseta maszyny)

następnie wchodzisz do gry i patrzysz zmiany(jak wziąłeś locale.cancel to przyzwyj np. YangShin kliknij na niego opcja Anuluj się będzie nazywała tak jak nazwałeś ją^^)

211c73cd6486beb.gif

Minecraft

odkrywcai.pngwolftamer.png

Odkrywca

Wolfer:Lubie pieski:P

Jeżeli jesteś człowiek to kliknij na obrazek:

baner6.gif

Opublikowano

mój problem polega na tym że w np++ w pliku locale.lua i próbowałem też w pliku locale_.lua spolszczyłem sobie kilka niemieckich tekstów wrzuciłem przez fz do germany/quest i próbowałem tak reboot = nie działa , w grze /reload q = nie działa , restart z vb = nie działa i w tym problem jeszcze kilka razy spotkałem się że po reboocie lub restarcie pliki powróciły do oryginalnych nie wiem jak ;D więc znowu skopiowałem i w kółko tak mógłbym a w grze nie widać zmian ani u dozo ani u strażnika wsi albo miejskiego już zapomniałem ani u strażnika w DT i nie wiem jak wgrać aby to się utrwaliło i działało i czy robię wo wogule na dobrych plikach czy nie powinienem przypadkiem robić tego na locale_euckr.lua jak nie działa na tamtych nie wiem już po prostu nie mogę na plikach 2006 locale_big5.lua wszystko ładnie działało a na tym to coś mi nie idzie .

P.S. Dzięki za minusy jakiś noobku .

@ norbox Już nie wyrobie wpisałem w każdym pliku w locale.cancel anuluj1-3 poszedłem do YangShin a uniego jest Anuluj ale bez numerka ... omg nie wyrobie xD jeszcze sprawdziłem w plikach czy gdzieś może numerka nie dałem ale dałem . no i >.<

@@ Te anuluj jest na pewno do tego lua bo w każdym pliku zamieniłem anuluj na jakiś inny tekst ale i tak się wyświetla anuluj czy to nie jest od jakiegoś innego pliku ?

18706.png

25601024773252.gif

Opublikowano

omg jak wy macie z tym problem to co chcecie dalej?

edytujemy locale.lua

np.

locale.forked_enter = "Wejdź " - jesli ostatni znak jest śćżłńó itp to dajemy spacje!

locale.forked_no_enter = "Anuluj"

wrzucamy , dajemy reload q i wszystko dziala.

jesli popelniles jakis blad zostanie pokazany w freebsd.

przeciez to jest najlatwiejsze co moze byc w tych plikach do spolszczenia.

Server File Metin2 PL : ) - Klient testowy .de

PL(source) - game, db , questy itd

image.png

Opublikowano

Dobra dzięki qqwass właśnie sam się dowiedziałem sam że to na pewno plik locale.lua a teksty nie widziałem ponieważ były zakryte przez niemieckie questy do npcków i tych tekstów co spolszcałem zbytnio nie widać dlatego trzeba jeszcze questy i bd ok . Dzięki all za pomoc :)

18706.png

25601024773252.gif