Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak Dobrze Zacząć?

MasterWP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam zamiar zacząć grać w 4Story tylko nie wiem jak zacząć.

Szukam :

• Jak dobrze wybrać postać i na co zwrócić uwagę
  • Słowniczek gracza
  • Jak dobrze zacząć grę (poradnik dla początkujących)

Za linki , uzasadnione odpowiedzi będą nagrody w formie +/- i tylu gwiazdek ile ktoś będzie chciał (1* do 5*).

Liczę na szybką pomoc. :]

Opublikowano

Woj - plusy ; dużo hp , dużo siły .Rasa; Felin najlepsza rasa ^^ dla woja MINUSY - jedna przymroka z dystansu rzut toporkiem

Łuk - plusy ; zręczność , średnia ilość hp , średnia siła . Rasa Człowiek minus - MAŁO HP jak nałuka!

Mag - plusy ; dużo MP(mana) , obrona , siła magiczna ; Minhur czy jakoś tak MINUS mało HP

Kapłan - plusy ; dużo buffów , Rasa to samo ^ MINUSY mało hp

Rycerz M.C - jedyna postać jaką nie grałem .Rasa Człowiek

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Dla nowicjusza w 4story najlepiej zacząć łucznikiem jest dobry w expie i do PvP , jest uważana za jedną z najlepszych postaci w grze . A server i królestwo zależy , na Mortalu jest więcej Valorów a na Ardei( chyba tak się nazywał ,już nie pamiętam :P) więcej Derionów .

Słownik to podstawowe z innych gier typu afk , z/w itd . oraz

-czaso - czasoprzestrzeń

-orsis - kamień szlachetny orsisa

- AoE - skill obszarowy

- buff - czar wzmacnający

- eq - ekwipunek

- tynk - kiedyś poprostu ekstrakt dalszego istnienia ( kiedyś tak to się nazywało - tynkura dalszego istnienia) teraz zestaw z ekstraktem , formułą mistrza itd .

- czelad - formuła czeladnika która ulepsza o 3 poziomy odpowiednik formuły mistrza z IS

- Dery - Deriony

- Valory - Valorianie

- p - skrót od pieczęci np . taki tekst w grze " Kto idzie na p 11 lvl " oznacza kto chce iść na pieczątki( pieczęcie ) na lvl 11 ( w ostateczności ktoś może napisać np . Kto na p ( nazwa NPC który daje q z pieczatkami )

- q - quest ( ale nie używany zwykle )

- błogo - skrót od Błogosławieństwa Wiatru ( buff łuka )

- łuk - łucznik

-czaro - czarodziej

- kapeć - kapłan

- buff( w znaczeniu np . Szukamy buffa )- chodzi tutaj oto , że szukają kapłana do pt

- pt - party ( drużyna / grupa/ rajd)

- eq pvp ( typu zbroja pvp ; miecz pvp ; kusza pvp) - ekwipunek PvP czyli pojedynków

- woda światów - woda którą zdobywamy za Punkty Osiągnięć

- PO ( bez politycznych skojarzeń ) - skrót od Punktów Osiągnięć ( zdobywane podczas wojny lub zabijając jakiegoś kolesia z przeciwnego królestwa )

Dużo więcej nauczysz się już w grze .

Mam nadzieje , że dasz + Plusa

darkvadersygna.png
Opublikowano

co do tematu sory za multi post

polecam lucznika dobry w expie na 22 + i w pvp tez dobry z wojami czy rmc

mag(czarodziej) ma dosc duzo AoE ale malo hp

Łucznik polecam od zera

grac z eq+0 puzniej sie dostaje takie rozne smieci typu bron itp do 25 wbic eq minimu+6 najlepiej+11(ale niewbijac samemu tylko kupic do +6 mozna samemu ale +11 to kupic lub z IS)

puzniej juz latwo sie gra wmiare z czasem przychodzi doswiadczenie w grze(niechodzi mi o pd) jak grac itp ktos wyzej wytlumaczyl ci skruty wiec powinno ci sie dobrze zaczac grac:)

Opublikowano

Nie wiem czy wiesz , lecz rożnica zbroji wojownikow (lucznik, rmc(rycerz cienia mroku)wojownik) a magów ( czaro, kapeć , zaklinacz) jest taka , że zbroje dla wojownika mają więcej fizycznej obrony , zbroje dla magów mają wiecej defa magicznego. Wyjątkiem jest zaklinacz , to mag który nosi zbroje od Rycerza cienia mroku i łucznika.

Tak jak napisałes wyżej chcesz kapłanem lub łucznikiem.

Osobiście nie przepadam za łucznikami bo gram kapłanem , a to luki to najwiekszy postrach kapciów, ale na początek dobrze zacząc łucznikiem.

Kapłan nie jest gorszy , zaleta kapłana to szybkie zdobywanie kontaktów oraz zręczne poruszanie się po górach (skill "Wspomnienie Wojenne" zamieniający cie w kruka) i AoE od 16lv . Kapłan zdobywa znajomości poprzez duża ilość naprawde przydatnych BuFFów. Oraz 2 moce leczące pojedynczo lub grupowo, 2 bańki (osłony dzieki którym nie ponosisz obrażeń) którymi można pomagać sojusznikom . Kapłan to najprzydatniejsza osoba w dużym PT.

Podsumowując , zależy czy chcesz expić i nie mieć prawie wogule radości z expienia poprzez tąsamąsekwencje ataków (łucznik expi szybko , ale to nie daje radości, ale ludzi deda nieziemsko i to właśnie sprawia w nim frade) kapłan ma cięzszy exp tym samym bardziej męczący ale gdy zabije valoriana to można miec nieziemksą radoche dedając nim łucznika^^.

+lucznika: Hp średnio , najszybsze ataki i skille podczas biegania

Czynniki w biżu dla łucznika: Zręcznosc i Kondycja (HP)

- łucznika: ponosi więcej obrażeń i droższe eq na tą postać (duża grywalność łucznika)

+kapłan : przydatne dla drużyny skille , buffy na obrone hp itd. Dość mocne ataki magiczne.

Czynniki: Mądrość , inteligencja , HP (kondycja)

-kapłan: Wolne uruchamianie skilli , mało hp (jest buff na hp)

Pozdro

sygnadawid1996.png
Opublikowano

UP dzięki, tak jak napisałem wcześniej łucznik/kapłan, ale raczej po twojej wypowiedzi kapłana wezmę. A powiedz kapłanem lepiej wróżkiem czy człowiekiem?

@down dzięki przypomniałeś mi :) zapomniałem o +

58417fddc45f.jpg
Opublikowano

dzięki chłopaki mi też sie przydalo lapcie po + :)

Pomogłem? Postaw add.png

Nie pomogłem? Nie stawiaj nic!

8726.gif25358.gif

minecraftus.png

50 postów [x] Mam mało postów ... Wiesz dlaczego?

100 postów [x] Bo nie spamuje jak neo kid!

150 postów [-]

200 postów [-]

250 postów [-]

300 postów [-]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...