Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie Da Się Mieć Dwa Procesory ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie , czy da się mieć dwa procesory , bo mam narazie taki sprzęt:

Napęd: Samsung nagrywarka DVD SH-S222A beżowy OEM

Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W

Płyta Główna: Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

Dysk Twardy: Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)

Karta Graf: Asus ATI Radeon HD5830 DirectCU 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express

Procesor: AMD Athlon II X4 640 AM3 BOX

Ram: OCZ DDR3 4GB(2x2GB) 1600MHz Titanium CL7

A chciałbym jeszcze jeden procesor , było y kozacko xD.Procesor jaki bym chciał:

AMD Phenom II Multi-Core X6 1075T AM3 BOX

Opublikowano

Musisz mieć specjalną płytę główną, ale się nie opłaca. Za dużo ciągnie prądu, i wydatek rzędu 10000 zł.

Innym razem.

Opublikowano

Płyta zwykła : 200-500zł

Specjalna na 2 procki : 1000+ z tego co wiem

1 procek : ( DOBRY ) 1000zł

2 procek : (DOBRY ) 1000zł

Się nie opłaca

Do tego zasilacz 600 +++++

Dobra karta ( 1500zł )

Obudowa specjalna : 500zł chyba

Sporo kasy

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Zgadzam się z poprzednikami, jest to wyrzucanie pięniędzy w błoto lepiej sprzedaj tego athlona x4 i kup sobie Phenona x4 lub x6 różnice zobaczysz od razu ;)

mjwpat.png

Opublikowano

możesz ładować nawet 4 czy 8 rdzeniowy ale nadal to nie będzie wieloprocesorowy to całkiem co innego

np w dwurdzeniowym 1 Gh fizycznie to jest tylko 1 procesor z dwoma rdzeniami o ogólnej wydajność procesora ok 2Gh , dla dwu procesorowego 2x1Gh wydajność wzrośnie prawie 4 razy i obydwa procesory moga wykonywać niezależne obliczenia czy programy

zresztą do systemów dwuprocesorowych najlepiej mięc specjalne serie procesorów dostosowane do takiego systemu i płyty, w przeciwnym wy[adku kiedy używa sie zwykłych procesorów pozostaje droga płyta głowna z dodatkowymi układami do obsługi

wracając do tematu nawet wymiana na ten procesor co chce nic nie da bo jego płyta obsługuje tylko AMD Phenom™ II X4 / X3 / X2

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

A ja już dość dawno słyszałem o tym że są procesy nawet 16 rdzeniowe tylko ... tylko niestety wprowadzanie dodatkowych rdzeni praktycznie nic do sztuki nie wnosiła :)

ASUS Z8NA-D6

1179 zł - tak żeby uściślić dane :)

f.png

Opublikowano

Intel testuje już nawet 80 rdzeniowe od 2007 roku , ale to tak dla ciekawostki

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

4-rdzeniowy na 2-rdzeniowy, wspaniały pomysł

najlepiej niech dokupi procesor jak tak strasznie chce , włoży tylko do obudowy i będzie śmiało mógł powiedzieć że ma kompa z dwoma procesorami w ŚRODKU, i przez przypadek wychodzi że zawsze będzie mówił prawdę bo ma dwa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ach, no i jeszcze coś. Amd phenom może nie pracować dobrze na 2 procesorach, może wystąpić problem. Jak łączyć procesory ze sobą to 2, i wiem, że tylko intel xeony są w 100% kompatybilne.

Innym razem.

Opublikowano

Intel testuje już nawet 80 rdzeniowe od 2007 roku , ale to tak dla ciekawostki

Tak dla ciekawości to taki procesor może jedynie dodawać, odejmować, mnożyć i inne najprostsze rzeczy dlatego dla normalnego użytkownika będzie wolniejszy od pentiuma 8086

RAsfepN.png
Opublikowano
wracając do tematu nawet wymiana na ten procesor co chce nic nie da bo jego płyta obsługuje tylko AMD Phenom™ II X4 / X3 / X2
Genialny pomysł , mam procesor 4 rdzeniowy 3 , 3 ghz i będe wymienial na dwu :D

Co do tego moja płyta obsługuje procesor amd phenom x6 , nawet pisze na opakowaniu.Właściwie to i tak nie mam aż takiego złego procesora , ale to wie , za pare lat będą 5 razy lepsze :D

Opublikowano

jak nie zauważyłeś to była ironia z mojej strony na post wyżej

a co do specyfikacji czasem to co na necie w danych nie zgadza sie z tym co napisano ( różne wersje tej samej płyty wychodzą ) płyta może obsługiwać ale nie w pełni procesory nowsze , w sumie już wiesz ze drugiego ni dołożysz bo nawet nie masz gdzie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No wiem , że napisałeś , ale musiałem jeszcze ja swoje dołożyć ;) A tak mi się śniło , że miałem kompa &ramu , &net , & rdzeni & miejsca na dysku & karte graficzną :D I był taki mały , że do kieszeni szło go schować.Tylko się myślało pobierz gta 4 i od razu było , ale to tylko marzenia :P

& - nieskończoność