Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Jak Edytować Pliki .Dds (Tekstury)

Ziomix669

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Wielu z Was zastanawia się jak edytować tekstury w Metinie, prawda? A więc ja Wam pomogę! Szukałem w wyszukiwarce jakiegoś podobnego tematu, nie znalazłem.. Więc ja napisze tego Tutka dla Was :)

Pierwsze co: Pobieramy DXTBmp i go instalujemy..

Drugie: Musimy mieć pliki DDS z gry, polecam Wam zgrabnego Pakera którego pobrać możecie TUTAJ

Teraz zajmijmy się naszymi Teksturami.. Gdy mamy zainstalowany DXTBmp i Rozpakowane pliki z teksturami to robimy wszystko zgodnie z poniższą instrukcją ;)

1. Robimy kopie zapasową naszego pliku .dds, zawsze może się przydać :)

2. Włączamy DDSBmp

3. Klikamy na pasku narzędziowym File->Open - wyszukujemy tutaj naszego pliku .dds

4. Gdy już nam się załaduje tekstura, możemy ją obejrzeć w głównym oknie programu lub przerobić na Mapę Bitową, aby to zrobić klikamy na pasku narzędziowym File->Save As->24Bit BMP Image-> Podajemy ścieżkę do zapisu tekstury jako BMP ;)

5. Otwieramy plik BMP w dowolnym edytorze graficznym (GIMP, Photoshop, Paint.net :P) i edytujemy ją :) Po edycji zapisujemy ją również w BMP 24Bit, NIE ZMIENIAJMY ROZMIARU!

6. Aby zrobić z BMP plik DDS robimy wszystko na odwrót :) Wczytujemy do DXTBmp (Patrz pkt. 3), Zapisujemy w formacie DDS (patrz pkt. 4) ale robimy to tak File->Save As->DDS Texture.

7. Podmieniamy plik dds w folderze z którego go wcześniej wzięliśmy, pakujemy "Pakerem" i wklejamy do folderu "Pack" :)

To by było na tyle, jeśli macie jakieś problemy/pytania proszę pisać poniżej :)

Do Moderatorów: Można by przypiąć ten temat bo opisuje on dosyć ważną czynność w edycji clienta :)

Pozdrawiam, Ziomix669

sygnaturae.png

neveria_team.png

Opublikowano

karmel się przyda <3

a co do tematu tyle razy było że aż mi się nie chce szukać

dam ci pierwszy lepszy:

http://www.mpcforum.pl/topic/112646-tutorial-jak-edytowac-tekstury-w-metin2/

211c73cd6486beb.gif

Minecraft

odkrywcai.pngwolftamer.png

Odkrywca

Wolfer:Lubie pieski:P

Jeżeli jesteś człowiek to kliknij na obrazek:

baner6.gif

Opublikowano

Proszę moderatora lub administratora o zamknięcie,to nie jest dział do spamu!

A ty nie Założyciel tego tematu, więc. PaPa..

sygnaturae.png

neveria_team.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...