Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opis Żołnierza

Zimka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako, że grałem tą postacią od 50 do 132lvla ( wiadome, że do 50 trzeba grać paladynem ^^ ) mogę co nieco powiedzieć na temat tej profesji :) Może komuś się przyda :P

A więc w skrócie żołnierz to skill spammer ( bije głownie skillami ), pogromca w pvp, bardzo mocna postać w pt i niestety dość droga w prowadzeniu ( licząc to, że ktoś chce być na prawde dobrym żołnierzem a nie popierdułka z +3 lvl 1 eq )

Rola żołnierza w pt : Żołnierz w pt jest brany jako "mini tank" ( z racji tego, że nie ma tarczy jak rycerz ) i DD ( swoim skill spamem gromadzi niezły dmg )

Ogólny build : siła/żywotność ( na 155 siła/siła ataku krytycznego )

Broń : Żołnierze ogólnie walczą buławą 2reczną z racji 2skilli wyłącznie pod tą broń ( ogłuszenie & perfekcyjne ogłuszenie buławą ) . Wystepują też osobnicy z dual mieczami ( droższa wersja, trzeba ulepszać 2bronie a i w pvp ta opcja jest wręcz naganna, ponoć 2mieczami jest lepiej na farmie, ale ja się z tym nie zgadzam :) )

Pet : dla żołnierza najlepszy na pasek jest centaur ( +14% siły i ataku ) albo yeti ( +10% obrony i żywotnośći ) . Na przywołaniu zależy od sytuacji. w PT ork/hawk/kenta/dżin/cerber/tyran śmierci, na PvP i WzG BP albo ifryt jeśli kogoś stać :) )

Karty : Karty u żołnierza są bardzo ważne, gdyż jest to postać, z której mana leci jak woda z kranu. A wiadome, że karty obnizają zużycie many na skillach.

Proponowałbym minimum +3 karty ( +4 są wystarczające ) .

Skille : Najmocniejszym skillem żołnierza jest rozrywający sąd ( dostępny dopiero na 2profesji przy 30/35pozp [ nie pamiętam już dokładnie ^^ ] . Skill ten powoduje ogłuszenie i jest atakiem dystansowym. Bardzo dobry w PvP ( wręcz wymarzony skill ) . Ma największy dmg pośród wszystkich skilli w grze ( licząc pojedyńcze uderzenie ) . Ważnymi skillami godnymi poświęcenia uwagi i wymaxowania jak najszybciej to możliwe są :

Przełamanie ataku : obnizą atak przeciwnika ( o 200 na najwyższym lvlu ) . To właśnie ten skill czyni żołnierza dobrym tankiem na pt :)

Błogosławieństwo : Podwyższa Twoje punkty życia ( o 1230 na max lvlu )

Boskie zgromadzenie : zadaje dodakowy dmg przy użyciu skilli ( o ok. 480 na max lvlu )

Dziki strumień : jedyny skill obszarowy ( AoE ) żolnierza. Bardzo dobry do ściągania mobów na siebie jeśli są w kupie i biją członków Twojej grupy i do farma. Zadaje DoT ( Damage over Time ) .

Przełamanie woli : na wyższych lvlach gdy wszystkie skille będziesz miał na maxie to będzie Twoje główne źródło punktów many.

Boski błysk : skill dystansowy. Powoduje oślepienie celu na bagatela 13sekund ( przez 13sekund nie może wykonać żadnych czynności oprócz ruchu )

Podsumowując : żołnierz jest dla graczy którzy lubią walić po klawiaturze jak po fortepianie, dla tych co lubią odgrywać znaczącą rolę w pt i dla tych, co lubią wymiatać na arenie PvP.

Na małą zachętę dodam filmik jednego z najlepszych żołnierzy w rappelzie :

I potęgę rozrywającego sądu;

http://www.youtube.com/watch?v=UBHPpRKUjR8

Pozdrawiam i mam nadzieję, że niektórych zachęciłem do grania tą postacią^^

Kantalisha

132żołnierz serafin

z9mJERf.png

Best Hand Eu

Opublikowano

a którą postacią nie trzeba żeby koksać xD

Ale żadna postac na r7 t2 nie kosi tak ostro jak żołnierzyna^^

z9mJERf.png

Best Hand Eu

Opublikowano

a którą postacią nie trzeba żeby koksać xD Ale żadna postac na r7 t2 nie kosi tak ostro jak żołnierzyna^^

Z summonerami bez szans, chodzi mi to o bs'a i sb'a.

Opublikowano

Jedno pytanie odnośnie do broni. Napisałeś u góry, że żołnierz powinien walczyć buławą 2h, ale są przecież skille wymagające tarczy, czyli mam ich w ogóle nie wbijać ? Sorka może głupie pytanie, ale dopiero od dzisiaj gram devą palladyn.

Opublikowano
Paladyn ma możliwość władania buławami, mieczami, włóczniami. Jednak najbardziej efektywny jest z następującymi zestawami:

-Jednoręczna buława i tarcza - tankowanie, podstawowy ekwipunek późniejszego rycerza

-Dwuręczna buława - wyposażenia DD, późniejszego żołnierza, rycerz zakłada na farmę lub pvp

Wnioskując:

Tarcza przydatna jest najbardziej dla rycerza.

Dwuręczna buława pasuje dla żołnierza.

Więc jeżeli idziesz na rycerza możesz tankować w skille wymagające tarczy.

PS:To jest moje zdanie.Niektórzy mogą mieć inne.

Ja również moge się mylić co do tego napisałem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

sorki, ze tak pozno, ale mialem problemy z kompem ^^

Co do pytania : 1reczna bulawa + tarcza

Dla zolnierza : przydatna w pvp, ja zawsze atakowalem na PvP tak : szarza tarcza -> zmiana broni na 2reczna bulawe -> dziki strumien -> perfekcyjne ogluszenie bulawa -> skill spam zanim stun nie dojdzie do 1sek -> potezne rozbicie -> rozrywajacy sad -> sad bogini -> boski blysk -> boskie rozbicie -> skill spam :)

No i tez jak prowadzisz druzyne na spota w dungu :)

Tarcza tez sie przyda z racji skilla bodajze TARCZA ODBICIA, ktora choc laduje sie 10minut i trwa zaledwie 5sekund jest to rewelacyjny skill jesli masz pewnosc, ze CM uderzy MS-DS :) odpalasz tarcze on MSa, zaraz po tym DSa i dostajesz po jakies 200 z DSa:D poezja;p zawsze swoja panne na to lapalem ;p

Co do :

Z summonerami bez szans, chodzi mi to o bs'a i sb'a.

Dziwne bo duzo SB zmienia na r7 t2 na zolnierza, widzialem porownanie Fawaza511, jak mial 156 sb z dual WD i 156 zolnierza z kenta. Bez porownania zolnierzem szybciej czyscil :) Dla SB ten skill z seta na 155 100% na krytyka jest stosunkowo malo uzyteczny... Co on ma ze skilli? Nabicie i tyle -.-

z9mJERf.png

Best Hand Eu

• 1 rok później...
Opublikowano

Mialem solda 100lv i ze skilla 28k wyciagalem :)

a ma ktos moze jakis bulid dobry dla poczatkujacego ?? i co z poczatku wziasc pume czy zlowia? ??

Build? Zywo/Sila jesli chodzi o kamyczki. EQ na Intuicje, najlepiej ++/+++. Co do peta to Pantera bylaby lepsza moim zdaniem.

61093c6efb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...