Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Userbar

Valky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam postanowiłem napisać mój pierwszy i mały tutorial o bannerach:)

Jest to b.prosta rzecz , ale myśle ,że ten tut może pomóc użytkownikom nie znającym sie na takich sprawach wg;

Banner jest to forma reklamy działająca na zasadzie np. zmieniającyh sie na okągło obrazach:)

przykład :

sygnympc.gif

Zapewne wielu z was chciałoby mieć kilka fajnych bannerów w swojej sygnaturze na mpc jak i innych stronach:)

Baner można uzyc jako ładny odsyłacz graficzny i na dodatek zmieniający grafike , do swojej galerii , tutoriali ,strony internetowej itp.

W ten sposób możemy jeszcze bardziej pomóc mpcforum w zachęcaniu nowych użytkownków do rejestracji i udzielania się na naszym ulubionym forum.

Tak więc zaczynajmy :)

Krok 1:

Ściągamy i instalujemy program Belt Generator (można również użyć różnych programów graficznych , lecz ten jest specjalnie przygotowany pod bannery)

Download:

http://belt-generator.softonic.pl/download

Skan:

skanx.jpg

Krok 2:

Po zainstalowaniu i włączeniu programu ukaże nam sie takie okno :

1krok.jpg

Jest to okno ustawienia wielkości naszego bannera, jako pierwsze musimy ustawić szerokość , tak wiec zostawiamy 350 (tak jak w przykładowym bannerze na górze)

klikamy OK , i pojawi znów sie takie samo okienko , z tą róznicą ,że teraz ustawiamy wysokość .Polecam ustawić 25(tak jak w przykładowym bannerze) , ale to już zależy od waszych wymagań:)

Krok 3:

Teraz zależy wszystko od waszej wyobraźni , i od tego co chcecie reklamować na waszym bannerze:)

2krok.jpg

Nie bede opisywał za dużo , bo całość jest po Polsku:) trzeba uczyć sie metodą prób i błedów.

Kilka porad i wsazówek:

Akcja(zmiana czcionki,wielkości koloru itd) >ppm (prawy przycisk myszy)

Gdy chcemy dodać tło , zapyta nas czy importować przezroczystość , dla mało kumających grafike radze klikać nie , bo może zepsuć obraz a po co znowu powtarzać czynność.

ppm>zablokuj : Blokada danego elementu , brak możliwości przemieszczenia . Zawsze można to odwrócić klikając ppm>odblokuj

Krok 4:

Powiedzmy ,że zrobilście już banner taki jak was interesuje czas na zapis, trzeba pamiętać gdy chcemy zapisać już gotowy obraz trzeba go eksportować na jeden z trzech dostępnych typów: .bmp .png .jpg (oczywiście zalecam jpg)

Czyli robimy tak: Plik>>eksportuj jako:>>JPEG files

!!!Pamiętajcie do bannera ruchomego potrzba dwóch stron , czyli musimy zrobić jeszce jeden obrazek :)!!!

Krok5: Czas nadać naszym obrazom animacje

Pobieramy i instalujemy program MovieGear 4. Jest to wersja trial, program jest b. łatwy w obsłudze i niestety wadą jest to,że ma mało animacji przejść , lecz moim zdaniem , banner ma się tylko zmieniać a nie wirować , palić sie itd:)

Download:

http://www.gamani.com/

Skan( Strona główna programu ale dodam ,żeby nie było nieporozumień :) )

skan2y.jpg

Krok6:

Otwieramy program , otworzy się okno z wyborem kroku : klikamy Open Files i wybieramy nasz obrazek , który chcemy by był jako pierwsza strona naszego bannera.

Otworzy nam sie takie okno:

kroknastepny.jpg

Teraz możemy się pobawic , dodać nowe obrazy (strony naszego bannera ), można ustalic kolor , jeśli postanowilśmy go zmienić:)

Przechodzimy do podglądu animacji. klikamy na czarny obrócony trujkąt (rys.wyżej) , i zatrzymujemy animacje, gdzyż napewno zmienia się za szybko :P

zzaj.jpg

Zmieniamy liczby 10 na taki aby nam odpowiadał , możemy cały czas podglądać jak szybko zmianiają nam sie obrazy:)

100 - 1s.

Krok7:Zapisujemy

Klikamy File>>>save GIF animation as >>nadajemy nazwe i miejscie docelowe >>ok :)

Nasz banner jest gotowy do użycia , teraz czas wrzucić go na mpc do sygnatury i pochwalic sie , lub zareklamować na stronach nasze ukochane forum:)

Krok 8 ostatni dla tych co nie umieją wrzucić tego do sygny:

wchodzimy na strone :

http://imageshack.us/

Czekamy ,aż pojawi sie ikona "Browse" wybieramy nasz banner>>klikamy otwórz>> Prześlij teraz (nibieska ikona niżej)

Teraz czekamy aż ,plik sie załaduje....... ah ten internet:) ... ok mamy :P

Kopijemy link bezpośredni (rys.niżej zaznaczony )

74017307.jpg

Teraz przechodzimy na mpc>profil>edycja profilu >sygnatura :

313iz.jpg

Jeśli komus pomogłem to bardzo się ciesze:)Mam nadzieje ,że sie przyda.

Gdy coś sie nie zgdza lub miałby ktos jakis problm , można pisać do mnie na PW lub pod tematem:P

PS: sorki za literówki i (mam nadzieje)nieliczne błedy pisałem to poźnym wieczorem:P

Sory za złej jakości screeny , ale troche ich jest , wiec nie chciałem by duzo wazyły:P

1363095337-U286162.png

Opublikowano

eh . ten program mam już od dłuższego czasu tak dobrze nie zachwyca są lepsze ;]

Wiem ,że niezachwyca ,napisałem ,że jest to program słaby , ale dla ludzi co wgl nie umieją robić chyba lepiej jest zrobic w łatwym programie?:P

@@2xup - Userbar to to samo co Banner:P wiec co za róznica?:D

1363095337-U286162.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik do Belt Generator jak dla mnie w 100% nie przydatny. Program jest w polskiej wersji językowej i nie jest zaawansowany w obsłudze. A co do 2 programu też zbytnio się nie przydaje. Ale jak ktoś nie ogarnia angielskiego to się nie połapie. Ale tut dobrze zrobiony, uczy a to najważniejsze

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Lipa.Strasznie mało funkcji :/

Wiem jest mało funkcji ale opsiałem specjalnie bo jest b.prosty w obsłudze:)

Tak wgl. czemu ktoś przenósł ten tut do działu GIMP ?:P

@@wredna

po 1: ja nie moge zmienić nazwy tematu :P

po 2: userbar a baner to brzydko powiedziawszy jeden chu** :)

1363095337-U286162.png

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...