Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Laptop Się Przegrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie! Jakiś tydzień (może dwa) temu laptop chodził normalnie - nic się nie przegrzewało. Ostatnio coś z nim się stało i gdy włączam metina (PL) dochodzi nawet do 80% przegrzania, a nawet więcej ^^. Kiedyś (z pół roku w tył) podmuchałem i wszystko było okay. 2-3 metiny chodziły na lajcie i nic się nie przegrzewało. Kupiłem sobie gaz w sprayu, który ma większe ciśnienie niż 'dmuchanie'. Psikam i nic - trochę kurzu wyleciało, ale laptop dalej się przegrzewa o.O 8S :angry: ! Mój laptop - KLIK

I mam jeszcze jedno pytanko. Na TEJ stronie pisze, że... mam Pamięć 4096 MB, Hynix DDR2-800, 2x 2 GB, maks. 8 GB. Maks 8 GB? Powie ktoś jak można ją zwiększyć? Da się w ogóle :D?

Z góry dzięki za pomoc :)

Każdego kto się udzieli w temacie postaram się obdarować plusikiem ;)

Ojj... chyba zły dział

@Down

Obiecany plusik ;)

Już się biorę za usuwanie.

Edytowane przez Miley8

Yo!

Opublikowano

Pousuwaj programy tak moje kuzynki mialy ze im sie przegrzewal jak nic nie robily :/ pouswaj zadziala napewno ;)

33902.png

Opublikowano

Jakiej firmy procek?

Jesli AMD to sie nie dziwie; nie do lapkow

Ja mam toshibke satelite a 300, nie uzywam jej od roku bo mialem 2 nowe lapki potem, ale pamietam jak lezaly jerzyki (takie ciastka) nieopodal procka, i pamietam ze jak mialem ochote zjesc, to czykuladka z ciastek byla na plastikowym opakowaniu (czyli splynela z ciastek) kupilem podstawke chlodzaca i jest uok:D

Kup podstawke chlodzącą.

logo_black3.png

Opublikowano

Mówisz, że "przedmuchanie" sprężonym powietrzem nic nie dało.. Od dawna Ci się tak dzieje?

-sprawdź w menedżerze zadań czy któryś proces przypadkiem za dużo zasobów nie pobiera

-pousuwaj / wyłącz zbędne programy

- jeśli długo grasz chociażby w metina kup takie cos

Sprawdź temperatury za pomocą hw monitor

EMPTY :C

Opublikowano (edytowane)

Mówisz, że "przedmuchanie" sprężonym powietrzem nic nie dało.. Od dawna Ci się tak dzieje?

-sprawdź w menedżerze zadań czy któryś proces przypadkiem za dużo zasobów nie pobiera

-pousuwaj / wyłącz zbędne programy

- jeśli długo grasz chociażby w metina kup takie cos

Sprawdź temperatury za pomocą hw monitor

Laptopa mam jakieś 1,5 roku. Przez pierwsze miesiące wszedłem na około 10 kont - robiliśmy blokade na moście. Wtedy nic się nie działo :). Chyba kupię tą podstawkę i zobacze co dalej.

Zaraz dam SS co wyszło z hw monitor

beztytuubbw.jpg

Słucham GrubSona - 20 000 KB, 3x google chrome - 150 000 kb, i Metin2 - około 300 000 kb

Edytowane przez Miley8

Yo!

Opublikowano

Jak na intela to za wysokie temperatury... Grafika rowniez za bardzo sie grzeje... Sprobuj kupic tak jak wyzej wspomnieli podstawke chlodzaca. Najlepiej jak masz kogos w poblizu ze sprezarka pod reka to popros czy moze ci pozyczyc, trzebaby bylo go jeszcze przedmuchac bo takie sprezone powietrze malo nie daje. Mozesz odkrecic od dolu w laptopie pokrywy oslaniajace procesor i ram i tam przedmuchac. Mozesz rowniez jak sie znasz samemu wymienic paste termoprzewodzaca na procesorze i ew. grafice (jak sie dostaniesz, male szanse) albo zaniesz do serwisu i oni powinni ci za max 30zl wymienic paste na jakas lepsza. Jest jeszcze opcja ktora ja postadam u siebie w laptopie - a mianovicie modyfikacja chlodzenia - wentylator od procesora zasilany z USB. Jak zdecydujesz sie na takie cos to napisz na PW - ostrzegam dosyc ryzykowne jak nie zabardzo sie znasz :) Ja przed zastosowaniem takiej modyfikacji w moim laptopie przy uruchomionej 1 wymagajacej grze mialem temp. okolo 65st. na procesorze i 60 na RAMie. Po zastosowaniu modyfikacji temperatury spadly w stresie do max 52st. a w iddle - sam zobacz (TZ00 to RAM):

cpuidtemp.png

A co do ramu - masz 2 kosci po 2gb, gdzie w laptopie mozesz zainstalowac max. 8gb (2 kosci po 4gb) ale musislbys wtedy wyjac te 2 kosci po 2gb i zamiast nich wstawic 2x 4gb.

Opublikowano

Musisz zmienić kości 2gb na 4 gb, a co do laptopa, to on też nie lubi metina i dlatego się grzeje, wychowuje cię tak, żebyś nie był neo.

Innym razem.

Opublikowano

jak widać system ma coś wspólnego z przegrzewaniem się procesora w laptopie , brawo za pomysłowość i przy okazji za bezsensowne rady

przedmuchanie nic nie da, trzeba otworzyc laptop i wyciągnąć kłaki brudu co sie nagromadziły na blaszkach radiatora , dmuchając powietrzem tylko je zbijasz w kupe co powoduje zablokowanie całkowite a z czasem już całkiem powietzre nie będzie przepływało przez procek by go chłodzić

co do pamięci , mając zwykłego windowsa na kompie nie potrzeby zwiększać bo i tak nie obsługuje więcej niż 4 GB , dokładniej masz 4GB a obsługuje tylko z tego 3GB i nie więcej ! 2 gb masz standartowo jak odpalasz gre bo 1 Gb zajmuje karta graficzna ( chyba ze ograniczysz jakimś programem czy tweakiem do karty ) , a 1Gb niby jest ale... właśnie, wisi sobie pusty i nic nie robi .

tylko 64bitowy windows sobie poradzi z większą ilością pamięci , a w standardzie jak mniemam masz zwykłego tylko windowsa, ale możesz zakupić jego wersje 64bit taniej mając oryginalny ( gdzieś tam na stronie microsoftu jest mozliwość taka, odpłatność tylko za płytke instalki albo 20-30% ceny normalnej ale nie do każdej wersji windowsa ) czyli może być każda wersja windowsa powyżej Home Basic ( ona nie obsługuje 64bit)

ograniczenia powstają poprzez sposób adresowania pamięci w windows , i tego w żaden sposób nie ominiesz na 32-bitowym systemie, czyli bezsensowne wydaje się zwiększenie pamięci która tylk będzie ale nie będzie używana

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

No tak jak kolega wyżej napisał... musisz przeczyscic caly srodek laptopa... poza tym na radiatorach tego kurzu nie wydmuchasz :/ jesli bedziesz dmuchac w otworki... musisz dostac sie do podzespolow. Jesli nie wiesz jak sie to robi to zostaw to serwisowi albo koledze, ktory ma odpoweidnie narzedzia i wiedze by dostac sei do srodka i wyczyscic. Co jakis czas tez trzeba wymeniac paste TERMOPRZEWODZĄCĄ . Z tego co opisales to niezle zameczales lapka metinem ;). Podstawek chlodzacych nie polecam kupowac bo to niepotrzebne.. musisz po prostu wyczyscic .

No i nie jesc przy laptopie ...

jqeuR.png

Opublikowano (edytowane)

jak widać system ma coś wspólnego z przegrzewaniem się procesora w laptopie , brawo za pomysłowość i przy okazji za bezsensowne rady

przedmuchanie nic nie da, trzeba otworzyc laptop i wyciągnąć kłaki brudu co sie nagromadziły na blaszkach radiatora , dmuchając powietrzem tylko je zbijasz w kupe co powoduje zablokowanie całkowite a z czasem już całkiem powietzre nie będzie przepływało przez procek by go chłodzić

co do pamięci , mając zwykłego windowsa na kompie nie potrzeby zwiększać bo i tak nie obsługuje więcej niż 4 GB , dokładniej masz 4GB a obsługuje tylko z tego 3GB i nie więcej ! 2 gb masz standartowo jak odpalasz gre bo 1 Gb zajmuje karta graficzna ( chyba ze ograniczysz jakimś programem czy tweakiem do karty ) , a 1Gb niby jest ale... właśnie, wisi sobie pusty i nic nie robi .

tylko 64bitowy windows sobie poradzi z większą ilością pamięci , a w standardzie jak mniemam masz zwykłego tylko windowsa, ale możesz zakupić jego wersje 64bit taniej mając oryginalny ( gdzieś tam na stronie microsoftu jest mozliwość taka, odpłatność tylko za płytke instalki albo 20-30% ceny normalnej ale nie do każdej wersji windowsa ) czyli może być każda wersja windowsa powyżej Home Basic ( ona nie obsługuje 64bit)

ograniczenia powstają poprzez sposób adresowania pamięci w windows , i tego w żaden sposób nie ominiesz na 32-bitowym systemie, czyli bezsensowne wydaje się zwiększenie pamięci która tylk będzie ale nie będzie używana

Mam 64 bit ;)

dzięki :)

i jescze coś:

llljq.jpg

Edytowane przez Miley8

Yo!