Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutek] Tworzenie Mapy O.O

shillpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i od razu zaznaczam, że nie jestem jeszcze doskonały w tworzeniu map

Więc co nam będzie potrzebne:

-Soldat

-Mózg

- Soldat PolyWorks (co prawda jest to edytor, ale łapie z niego więcej niż z map makera)

Program pobieramy z tej strony

To jest ukryta treść, proszę

skanu nie daje z przyczyn oczywistych

212qm.jpg

no to tak:

1- przenieś teksturę

2- tworzy teksturę

3- zaznacz kilka tekstur

4- zaznacz wybraną teksturę

5- ???

6- zmień kolor wybranej tekstury (nie wiem jak to działa)

7- nie wiem jak to opisać... przemieszczasz tło tekstury (?)

8- to co lubię czyli narzędzia (trawa,rury,liny,drabiny,drzewa itp) UWAGA -kliknij na ikonkę drzewa a następnie prawy przycisk myszy żeby wybrac przedmiot

9- tworzy waypointy

10- przedmioty niezbędne czyli flagi,miejsce spawnu,apteczki,granaty,działka,łuk itp

11- sprawdź teksturę

12- pojęcia nie mam.można se tym porysować chociaż to nic nie zmienia

13- tworzy światło

14- sprawdzanie tekstur (która lodowa, która zabijająca itp)

Co Teraz?

1)no cóż... wypada zrobić swoją pierwszą mapę więc klikamy w okienko nr 2 i zaczynamy

2) dodajemy swoje drzewka, trawę i te bajery (8)

3) dodajemy miejsce spawnu do dm i ctf

Przed zapisaniem mapy wejdź w zakładkę EDIT a następnie MAP SETTINGS. Tam możesz dodać pogodę, porę dnia, szybkość ruchu postaci, ilość paliwa(?) do butów, maksymalną ilość granatów i apteczek oraz zmienić główny kolor tekstur.

Następnie wejdź w zakładkę FILE i wybierz Compile to PSM AS... i wybierz folder maps z soldata. zapisz

Teraz możesz wyłączyć PolyWorksa i włączyc soldata, wybrać swoją mape i cieszyć się grą z kolegami na własnej mapie

Umkneło mi kilka rzeczy:

Jeśli chcesz dodać np. lodową zjeżdżalnie:

Stwórz teksturę, zaznacz ją i w okienku PROPERTIES ustaw type z normal na ice <--- to tylko przykład, możesz na co tylko chcesz

Jeśli chcesz przybliżyć/oddalić mapę naciśnij +/- na klawiaturze albo użyj rolki myszki

Jeśli mapa jest dla ciebie za mała- możesz wyjechać z teksturami na ciemne pole - mapa przy zapisywaniu automatycznie się powiększy

Jeśli mapa ma być na flagi to musisz zmienic nazwe mapy na CTF_nazwamapy

ZABRANIAM KOPIOWANIA BEZ MOJEJ ZGODY!

Opublikowano

Niestety nie mam pojęcia (mam xp sp3) może spróbuj wkleić polyworksa do folderu z soldatem bo czasem nie potrafi jakiegoś obrazka znaleźć. uruchom w trybie zgodności z xp (o ile jest) albo 95,98 ew powiedz jaki błąd ci wyskakuje

• Dodaj nową pozycję...