Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

A Czy B ?

a czy b?  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. A czy B?

• A
      1
    • B
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowe neurony powstają w mózgu przez całe życie. Choć komórki nerwowe nie mogą się dzielić, neurogeneza zachodzi dzięki komórkom prekursorowym. Uczenie się nowych rzeczy nie wymaga jednak powstawania nowych neuronów, wystarczy do tego powstawanie nowych połączeń synaptycznych pomiędzy już istniejącymi.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Zgodze się z Matqiem (chociaż nie ogarniam do końca tego tematu).

Dorzucam do tego informacje takie, że choroby genetyczne wywołane trisomią bądź monosomią euchromatynowego chromosomu X mogą prowadzić do takich chorób jak mi. zespół downa. Nie jest to choroba śmiertelna jednak jej skutkiem jest niedorozwój umysłowy i "zawężone myślenie" (chociaż to zawężone myślenie wziąłem z wikipedii i nie wiem czy to jest dobre określenie). Osoba taka wymaga 24 godzinnej opieki.

Czyli jednak temat się przydał. Dobrze że autor poruszył tak ważne kwestie. Powinniście mu dziękować, możecie dowiedzieć się tylu ciekawych rzeczy. Szkoda że za moich czasów nie było takich tematów ...

f.png

Opublikowano

Skoro już jesteśmy przy tych tematach to taka ciekawostka i obalenie mitu.

Ludzie nie używają tylko 10% swojego mózgu. Choć w każdym momencie tylko niewielka część neuronów w mózgu pracuje, różne aktywności angażują różne grupy neuronów. Mit ten pojawił się prawdopodobnie na początku XX wieku, a za jego autora przyjmuje się Williama Jamesa, który użył takiego sformułowania w sensie metaforycznym. Czasem ten mit wiąże się również ze stosunkiem liczby komórek glejowych do neuronów. Choć komórki glejowe nie przesyłają sygnałów tak jak neurony, są również istotne w pracy mózgu.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Tkanka glejowa pełni funkcje odżywcze. Dlatego nie jest wliczana do tych "10%".

To ja bym wspomniał o takiej ciekawej i istotnej rzeczy jak strefa szara. Otóż jak wiemy albo i nie wiemy to właśnie ona jest odpowiedzialna za naszą inteligencję. Stąd nazwa "szare komórki". Wyżej wymieniona kora mózgowa ma swój początek (tutaj już nie pamiętam ktoś może mnie poprawić) u gadów albo płazów.

f.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...