Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Rozwiń Gospodarstwo Farmerama

Sheut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio niemal, co miesiąc pojawia się w sieci jakaś nowa gra z cyklu “uprawiaj buraka”, niczym innym jest nowy produkt z pod flagi Bigpointu – Farmerama. W sieci istnieje już masa innych podobnych gier, wręcz niemal identycznych, różniących się od Farmerama jedynie grafiką – Zielone Imperium dla przykładu. Naszym celem w Farmerama jest takie zarządzanie farmą i dobrami, by rozwijać ją maksymalnie. Farmerama i wszelkie inne podobne gry farmerskie bardziej przypominają grę “single i sims” niż normalną grę przeglądarkową, w której non stop coś robimy z innymi graczami. W Farmerama po prostu dbamy o swoją farmę i w niewielkim stopniu rozwijamy się w stronę innych graczy. W pierwszej kolejności jednak, w Farmerama do przejścia mamy tutorial, za który otrzymamy nieco doświadczenia, o którym nieco później…

Farmerama

Poradnik i opis do gry Farmerama

farmerama_scr1s.jpg

Na początku słuchaj się asystenta – pierwszym krokiem jaki powinieneś uczynić w Farmerama jest “zaoranie” pola – kliknij na drugą od góry ikonkę po lewej stronie. Wybierając jedną z trzech wielkości pola w Farmerama ułóż swoją farmę – kliknij i przeciągnij dany rodzaj pola. By obrócić jakiś obiekt w Farmerama przytrzymaj spację przed ustawieniem obiektu.

Drugim krokiem w Farmerama będzie posadzenie na jednym z dużych stworzonych wcześniej pól, odrobinę przenicy. By to uczynić kliknij na duże pole w Farmerama i wybierz pszenicę, możesz obsiać kilka pól na raz wciskając CTRL przy obsiewaniu.

W kroku trzecim asystent w Farmerama poradzi Ci, abyś zawsze utrzymywał wilgoć w swoich grządkach – kliknij na obsiane pola, a następnie kliknij na krople wody. Podlane pola w Farmerama oznaczone są małym znaczkiem wody w lewym dolnym rogu pola.

Kolejnym krokiem będzie nawożenie pól w Farmerama, podobnie jak z nawadnianiem – kliknij na wybrane pole, a następnie na nawóz. Również nawożone pola w Farmerama oznaczone są specjalnym znaczkiem.

Plony w Farmerama zbierasz gdy po kliknięciu na pole pokaże się napis “Gotowe, wówczas klikając na ikonkę obok plony zostaną zebrane. Zebraną pszenicę w Farmerama, którą zasiałeś w tutorialu możesz wykorzystać do zasiania nowych pól, do karmienia kur, albo na sprzedaż.

farmerama_scr2.jpgNastępnie powinieneś postawić kurnik w Farmerama, kosztuje on nieco sianogroszy (rodzaju growej waluty) – kliknij na ikonkę krowy po lewej stronie i wybierz kurnik, przeciągając go na wolne pole na farmie.

Klikając na młyn w Faermerama możesz wyprodukować różnego rodzaju pasze czy karmy – w tutorialu będziesz mógł wyprodukować jedynie paszę dla kur. Każda pasza kosztuje odpowiednie ilości innych “surowców”, w wypadku paszy dla kur musisz zużyć pszenicę. by przenieść paszę do kurnika kliknij na niego, a następnie na ikonę koryta, uczyń to samo tylko dając im wodę. Jak prosto zobaczyć, że Twoje kury w Farmerama mają paszę i wodę? Po prostu – widać że koryto pełne jest paszy, a drugie wody :-)

Możesz zobaczyć w kurniku ile czasu pozostało do tego, by wykluły się pisklęta. Po pewnym czasie z pewnością kury będą potrzebowały ponownie nowej paszy oraz wody, będziesz również musiał po nich “posprzątać”. Kolejnym krokiem w tutorialu będzie sprawdzenie tego, ile masz wody w zbiorniku. Twój asystent w Farmerama może zasłaniać ten zbiornik – kliknij na niego i przesuń go w inne miejsce. Zbiornik na wodę znajdziesz w lewym górnym rogu, zaś nawóz (obornik) po prawej stronie od młyna w Farmerama.

Zlecenia w Farmerama

…przyjmujesz w domu farmerskim. Jeżeli się “trzęsie” znaczy to, że są nowe zlecenia. Na początek otrzymasz 4 zlecenia w Farmerama, które jeżeli wykonasz w określonym czasie, otrzymasz bonusowe punkty za dostawę. Czym więcej punktów za dostawę posiadasz, tym więcej zleceń na dzień możesz wykonać.

Możesz je wykonać, zapisać sobie klikając na “Później” lub odrzucić.

Przy 16 kroku poradnika do Farmerama będziesz musiał zdobyć drugi poziom doświadczenia. Zbuduj znacznie więcej największych pól uprawnych i zasiej na nich pszenicę – w ciągu kilkudziesięciu minut powinieneś posiadać już drugi poziom. W kolejnym kroku poradnik do Farmerama zapyta Cię o to, po co są punkty dostaw – odpowiedź jest prosta – regulują ilość zleceń. Następnie będziesz musiał “ogarnąć łajno” w kurniku… i w sumie na tym koniec tutoriala do Farmerama.

Premium w Farmerama

Walutą premium w grze Farmerama są floreny – zdobędziemy ich nieco w tutorialu, jednak w większej ilości możemy je zdobyć jedynie poprzez zakup za realne pieniądze – w paczkach po 50, 300, 750, 1500 lub 3000 florenów. W Farmerama możemy wykorzystać floreny między innymi do kupna różnorodnych bonusów lub “upiększeń” naszej farmy – przykładowo możemy znacznie przyspieszyć “rozrodczość” kur czy królików.

Prócz tego możemy kupić kontro premium w Farmerama, które daje poniższe profity:

* Podwójna liczba zleceń dostępna w ciągu dnia

* 20 zamiast 12 zleceń, jakie możemy przyjąć w ciągu dnia

* 40 jednostek wody dziennie do zbiornika

* Dwukrotnie większy obornik w Farmerama

* Pielenie chwastów za darmo.

* Automatyczne naprawianie pola po ataku sabotażysty, dostęp do jego opcji

Pakiet startowy w Farmerama za niewielką kwotę pozwoli nam na start z niezbyt atrakcyjnym zasobem:

* Nasiona: 25x pszenica, 25x sałata, 25x marchew; 2 jabłonie

* 4 kurniki i 22x pasza dla kur, 2 królikarnie i 10x pasza dla królików

* 100 punktów wyróżnienia & pełny obornik

Miasto w Farmerama

farmerama_scr3.jpg

Rynek nasion

Tutaj kupimy nasiona, które następnie możemy wykorzystać na polach – nasiona sałaty, pszenicy, żonkili, marchwi, czy… siana (?).

Spółdzielnia

Miejsce, gdzie możemy podjąć się “zadań” i określenie w cudzysłów jest tutaj, jak najbardziej na miejscu – naszym celem jest wyprodukowanie odpowiedniej ilości zbiorów lub wyhodowanie odpowiedniej ilości zwierząt, w zamian za nagrodę.

Cieśla

U cieśli w Farmerama będziemy mogli kupić różne budynki gospodarstwa – począwszy od kurników kończąc na stajniach, czy zagrodach.

Bank

W banku w Farmerama możesz wymienić floreny na sianogrosze lub odwrotnie – dzięki czemu możesz zdobywać walutę premium w grze zupełnie za darmo.

Targ

Targ w Farmerama pozwoli Ci na pozyskiwanie nowych rzeczy do Twojej farmy po najlepszych cenach, również możesz tutaj zarabiać nieco sianogroszy.

Centrum turystyczne

W tym miejscu możesz zapraszać inne osoby do gry w Farmerama, zapisać sobie osoby do listy znajomych lub podarować komuś coś ze swoich zasobów – kurnik na przykład :-)

Poczta

Inaczej to po prostu skrzynka prywatnych wiadomości – możesz odbierać, wysyłać wiadomości od innych graczy lub ze swojej listy znajomych w Farmerama.

Sklep farmerski

To świecące i najmocniej rzucające się w oczy “gie”, to oczywiście miejsce dla osób z za dużym portfelem – kupić możemy tam zupełnie niepotrzebne ozdóbki do farmy oraz bonusowe rzeczy – przyspieszacze produkcji dla przykładu. Oczywiście za floreny, czyli za walutę premium w Farmerama.

Szkółka owocowa

W szkółce owocowej możesz zakupić drzewa w Farmerama, ich koszt jest dość spory w przeliczeniu na sianogrosze, jednak na owocach można się znacznie lepiej dorobić.

Wieża strażnicza

Jest to miejsce wyłącznie dla posiadaczy premium w Farmerama, dzięki niej będziesz mógł dokonywać sabotaży w farmach osób, które po prostu nie darzysz sympatią. Sabotażyści niszczą jedno pole uprawne, jednak posiadając konto premium będzie się ono automatycznie “naprawiało”.

Ocena Farmerama

Zalety:

* Przyjemny klimat

* Wykonanie graficzne

* Gra nie wymaga od nas siedzenia przy niej całymi nocami

* Widoczne powiadomienia oraz sam wygląd przedstawiający informacje – brak paszy, czy wody

* Spora ilość rzeczy do rozbudowania na farmie

Wady:

* Temat rozwijania farmy wałkowany milion razy

* Brak konkurowania między graczami, nadmierna “simsowatość”

* Nudzi po dłuższym czasie

* Nadmierna ilość opcji premium

Uwaga tutorial nie jest mój ale myślę że się przyda na rozkręcenie działu

oryginalna strona

http://mmoblog.pl/2010/04/04/farmerama-rozwin-gospodarstwo-w-farmerama/

Kocham http://www.mpcforum.pl!!!

18706.png

Pomogłem daj +

Sheut-.png

Opublikowano

A czy masz pozwolenie na kopiowanie tego ?

Użycie publikacji na innych stronach

W celu publikacji użytych na blogu grafik, użycia całości lub fragmentów publikacji – należy się skontaktować z właścicielem bloga, dane do kontaktu powyżej.

Podanie linku to nie wszystko, ktoś się napracował by taki tekst wy-pozycjonować itd. Kiedyś rozmawiałem z właścicielem i pytałem czy mogę przekopiować poradnik na moją stronę i się nie zgodził dlatego pytam.

Jeżeli w Twoim temacie znalazła się trafna odpowiedź oznacz ten post klikając "Oznacz jako rozwiązany"

Aby docenić pomoc użytkowników którzy starali się rozwiązać Twój problem kliknij "Lubię to"

Przed założeniem nowego tematu upewnij się że robisz to w "Odpowiednim Dziale"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

gra fajna niepowiem ale jest tak ze ja mam dopiero 59 poziom pozniej juz co poziom, dwa poziomy a na poczatku;] no teraz gre urozmaicili bo jest ta wyspa;] 3 -poziomy mi brakuje duzo ale nie spieszy mi sie bo co bede robil pozniej;] tydzien dwa rozwine wyspe i znowu bedzie;] ale bedzie szlo napewno szybciej gdyz bedzie ciekawiej;]

jak Ci pomogłem daj minusa <-> gdyż mi to obojętne ale lubie czerwony kolor;]

gdyby moderator widział że pomogłem jakoś graczowi, proszę usuń te kilka % statusu ostrzeżeń gdyż jak nie chcący napisze niepotrzebnego posta choć się staram już tego nie robić bardzo przepraszam.

"to przygnębiające uczucie gdy po długim czasie wracasz z wysokim lv, profesjonalnym eq, na najlepszy spot w m2 gdzie "dawniej" ciężko było znaleść wolne miejsce a tutaj pusto i wszyscy o tym miejscu zapomnieli mimo tego że dawało ono najwięcej zabawy:( "

kliknij tutaj a dowiesz się wszystko o privach

Opublikowano

Mnie to znudziło po tygodniu grania bo akurat miałem okres gdzie chciałem grać w takie gierki a później fps :) warto założyć dwa konta z jednego na drugie wysyłasz sobie prezenty np. przeżuwająca krówka, bukiet kwiatów czy coś w tym stylu.

GrottyCracker22.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...