Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uruchomienie MU poprzez ftp www

dariano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ponieważ nie znalazłem na forum podobnego wątku i odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, zapytowywuję …

Posiadam dostęp do serwera linuxowego samba poprzez ftp czyli www z konkretnym adresem IP zabezpieczonego hasłem. Jest to konkretny folder przestrzeń do której mam dostęp poprzez www.

Wgrałem na niego MU ale przy próbie odpalenia:

1. main.exe wysakuje błąd:

„Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono wzaudio.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem.”

2. mu.exe wysakuje błąd:

„Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono mumsg.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem.”

Pliki wzaudio.dll i mumsg.dll znajdują się oczywiście na serwerze.

Program pinacle klikacz odpala się bez problemu i można go konfigurować.

Kiedy odpalam minimalizer wyskakuje błąd:

„This program requires minimizer.dll” - oczywiście plik ten znajduje sie na serwerze.

Ok. wystarczy tych opisów.

Proszę o odpowiedź czy to w ogóle możliwe aby odpalić MU bezpośrednio z serwera?

Chodzi mi o to aby przy AFKu nie angażować komputera bo serwer i tak chodzi 24h.

Opublikowano

To zdanie nie jest kompletnie po Polsku, nie wspomnę o merytoryce :

<quote>Posiadam dostęp do serwera linuxowego samba poprzez ftp czyli www z konkretnym adresem IP zabezpieczonego hasłem.</quote>

Najprawdopodobniej masz dostęp do serwera FTP, do którego używasz przeglądarki www jako klienta. Każdy użytkownik ma swój katalog domowy, w którym pewnie może sobie zapisywać pliki.

Co do tematu. Musisz zacząć od tego, że FTP w przeciwieństwie do usługi zwanej Samba w systemie linuksowym ( a pod windowsem po prostu "otoczenie sieciowym" ), nie posiada możliwości interaktywnego używania plików. Plik najpierw musi być ściągnięty na dysk twardy, żeby być uruchomiony. Logując się na serwer zostaje pobrana lista plików i katalogów w danej lokalizacji, następnie poprzez podwójne kliknięcie np na minimizer.exe, ten plik zostanie ściągnięty na dysk twardy ( zapewne do jakiegoś tymczasowego katalogu ) i dopiero wtedy uruchomiony. Mam nadzieje, że zrozumiałe dla Ciebie jest to dlaczego po tej akcji nie widzi plików niezbędnych do odpalenia... są one po prostu na serwerze FTP a nie w katalogu ściągniętego pliku.

Nie za bardzo też rozumiem po co Ci taki zabieg, nie masz miejsca na dysku ? :) Jeśli na tym serwerze linuksowym byłaby uruchomiona Samba, to mógłbyś śmiało uruchamiać pliki bez większych problemów.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Wszystko się zgadza. Dokładnie tak zachowuje się ten serwer.

Co do sensu takiego zabiegu to chodzi mi o to aby odpalić MU na tym serwerze ( dodam tylko że znajduje sie on w miejscu pracy) a ja chciałbym mieć możliwość zarządzania postacią poprzez www.

No i druga sprawa aby przy AFKu nie angażować komputera bo serwer i tak chodzi 24h.

Czy to jest możliwe?

Opublikowano

hmm... Ale serwer jest traktowany tylko jako nośnik danych. Nawet jeśli uruchamiasz jakiś program znajdujący się na innym serwerze, to w rzeczywistości wykorzystywane są moce obliczeniowe Twojego komputera. Serwer jest traktowany tylko i wyłącznie jako nośnik danych.

Żeby uruchomić jakiekolwiek programy na serwerze musisz mieć dostęp do konsoli serwera na przykład przez SSH lub telnet. Niestety pod linuksem są dość duże problemy z uruchomieniem MU ( głównie z powodu gameguarda ). Jakby serwerek stał na windowsie i miałbyć do niego dostęp przez RealVNC, to nie byłoby większych problemów, poza tym że mógłbyś zostać wyjebany z pracy.

Podsumowując - Absolutnie nie jest to możliwe w tej formie.

Pozdr.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Spoks dzieki za wyczerpującą odpowiedź.

Muszę w takim razie poszukać więcej info o dostępie do konsoli serwera przez SSH lub telnet.

Poinformuję jak mi sie to uda ale chętnie poczytam o tym na forum więc zamieszczajcie tu informacje na ten temat.