Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DL] Automatyczny Backup Na Zewnętrzny Serwer Ftp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Były już automatyczne backupy, ale chyba bez automatycznego wrzucania na zewnętrzny serwer - a sens takiego backupu jest nikły - jak pierdolnie dysk to zostaniecie z ręką w nocniku.

Mój skrypt jest mniej rozbudowany, jest prosty, zgrywa tylko bazę danych i jest trochę nieteges napisany, ale działa i spełnia swoje zadanie.

Przygotowania

Co będzie nam potrzebne?

PHP z obsługą ftp.

cd /usr/ports/lang/php5
make install clean
cd /usr/ports/ftp/php5-ftp
make install clean

No, powinno być ok.

No i serwer ftp nam się przyda - jakikolwiek, jeżeli macie dedyka w kimsufi/ovh to macie darmowego ftp'ka z dostępem z wewnątrz sieci - taki też może być.

Należy w katalogu home utworzyć katalog tmp i backupy

mkdir /home/tmp
mkdir /home/backupy

Skrypt

Dobra, to czas na skrypt:

<?php
#WOFX.PL
date_default_timezone_set('Europe/Warsaw');
echo 'Tworzenie folderu tymczasowego...';
system("mkdir /home/tmp/backup");
echo 'DONE'."\n";
system("/usr/local/etc/rc.d/mysql-server stop");
sleep(1);
echo 'Kopiowanie bazy player...';
system("cp -R /var/db/mysql/player /home/tmp/backup");
echo 'DONE'."\n";
sleep(5);
echo 'Kopiowanie bazy account...';
system("cp -R /var/db/mysql/account /home/tmp/backup");
system("/usr/local/etc/rc.d/mysql-server start");
echo 'DONE'."\n";
sleep(5);
echo 'Pakowanie backupu...';
$data = date("d-m-Y-G-i-s");
system('tar zcfP /home/backupy/'.$data.'.tar.gz /home/tmp/backup');
echo 'DONE'."\n";
sleep(5);
echo 'Usuwanie tymczasowego katalogu...';
system("rm -R /home/tmp/backup");
echo 'DONE'."\n";
sleep(5);
echo 'Nazwa: '.$data.'.tar.gz'."\n";
$remote = $data.'.tar.gz';
$local = '/home/backupy/'.$data.'.tar.gz';
$conn = ftp_connect('HOST TWOJEGO FTP');
$login = ftp_login($conn, 'UŻYTKOWNIK FTP', 'HASŁO FTP');
echo 'Wysylanie na FTP...';
if (ftp_put($conn, $remote, $local, FTP_ASCII)) {
echo 'DONE'."\n";;
} else {
echo 'BLAD'."\n";
}
ftp_close($conn);
#WOFX.PL

?>

Nie zapomnijcie o uzupełnieniu skryptu swoimi danymi do ftp

Należy zapisać skrypt i wrzucić go - np. do /home, czyli będzie to /home/backup.php

Crontab

Następnie otwieramy /etc/crontab

ee /etc/crontab

Dorzucamy tam:

0	0	*	*	*	root	/usr/local/bin/php /home/backup.php

Objaśnienia

Skrypt będzie się wykonywał o północy codziennie.

Co będzie robił?

Zgrywał bazy account, player - pakował je, nazywał zgodnie z aktualną datą, umieszczał w katalogu /home/backupy, ale też równocześnie wrzucał na zdalny serwer ftp.

Skrypt nie jest zapierdolony z pvpersów i podpisany jako swój, jak to lubią tutaj niektórzy robić.

SSy

Backupy na zewnętrznym ftp

zrzutekranuy.png

Backupy na serwerze(inna ilość, po prostu na ftp usuwamy przestarzałe wersje)

zrzutekranu1vp.png

Opublikowano

a czemu php jak mozna napisac w bash ???? i jest to o 100 razy lepsze moj skrypt nawet z ftp wywala kopie starsze niz 2 dni. ale za robote masz +

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

"Należy w katalogu home utworzyć katalog tmp i backupy

mkdir /home/tmp

mkdir /home/backupy"

Sami to tworzymy, bo coś w skrypcie widze że chyba sam to utworzy ?

Opublikowano

"Należy w katalogu home utworzyć katalog tmp i backupy

mkdir /home/tmp

mkdir /home/backupy"

Sami to tworzymy, bo coś w skrypcie widze że chyba sam to utworzy ?

Skrypt tego nie tworzy, trzeba to utworzyć samodzielnie.

Osama, napisałem w php bo pisałem to dla siebie, nie dla innych, więc nie przeszkadzało mi to w ogóle i było mi tak wygodniej, po prostu.

Co do usuwania kopii starszych niż 2 dni to głupota, przynajmniej tydzień to minimum.

btw. drogi unix adminie lepiej wracaj wkręcąć ludziom, że PAE nie da się na amdkach postawić.

Opublikowano

hmmmm xavi napisalem tak bo nie mam serwera pod AMD i nie testowalem.

to czemu ty nie napisales nikt tutka z PAE tylko placi admina za zrobienie takiego czegos hmmmm. Widac na mpc nic sie nie oplaca robic bo jak sie zrobi to zaraz wszyscy pro elo sa a tak naprawde xavi szkoda mi z toba gadac

Opublikowano

hmmmm xavi napisalem tak bo nie mam serwera pod AMD i nie testowalem.

to czemu ty nie napisales nikt tutka z PAE tylko placi admina za zrobienie takiego czegos hmmmm. Widac na mpc nic sie nie oplaca robic bo jak sie zrobi to zaraz wszyscy pro elo sa a tak naprawde xavi szkoda mi z toba gadac

Smutny z Ciebie typ jest. Skoro czegoś nie sprawdziłeś to oznacza, że czegoś się nie da zrobić? Wystarczyło chociaż napisać, że nie jesteś pewny/nie wiesz/whatever czy da się to zrobić na AMD, a nie pisać, że się nie da, bo wtedy właśnie CI początkujący mogą uwierzyć, że rzeczywiście się nie da i będą na siłę szukać serwerów na intelu - ale po co?

Zresztą kwestia kompilowania kernela jest wyczerpująco opisana w handbooku, więc problemu nie widzę.

Napisałeś, że się nie da, ja napisałem, że się da i oczywiście się przypierdalam, jestem chujem, w końcu jak mogłem zwrócić uwagę panu z sygnaturką unix admina i przerośniętym ego.

Opublikowano

Czyli z mialem wykupic sobie specialnie serwer na AMD i sprawdzic ???(sam tak o sobie niapisalem bo ja tego nie pisalem ) czemu jestes hujem??? tego nie rozumiem napisalem takie cos, tylko wkur mnie to ze przypierdalasz sie jak maly dziecia do 1 błedu

Opublikowano

Czyli z mialem wykupic sobie specialnie serwer na AMD i sprawdzic ??? czemu jestes hujem??? tego nie rozumiem napisalem takie cos tylko wkur mnie tez ze przypierdalasz sie jak maly dziecia do 1 błedu

Nie, mogłeś napisać, że nie sprawdziłeś, lub nie jesteś pewien czy działa, ale nie pisać, że nie działa, skoro nie miałeś podstaw do takiego twierdzenia.

Zresztą przypierdalam się? Zwróciłem uwagę, a Ty nawet tego nie poprawiłeś, coś jest nie halo.

Ja do Ciebie nic nie mam, to Ty zgrywasz pokrzywdzonego tylko dlatego, że zwróciłem uwagę na nie nieprawdę w temacie - zamiast to poprawić, to jest oczywiście najebka na mnie - nie czaję.

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że pisze się "chujem", a nie "hujem". Po co się przypierdalasz do każdego w każdym tucie? Ktoś chce coś dać to daje i Tobie gówno do tego.

A tut mi się przyda bo właśnie szukałem czegoś takiego (:

Opublikowano

Oj, nawet nie wiesz do czego sluzy funkcja mysqldump? Nie skomentuje tego.

Nie wiem, o mysqlhotcopy też nie słyszałem, ale obiecuję, że nadrobię zaległości i będę odzyskiwał wszystko z plików .sql w końcu jest to w chuj wygodne miśku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

A można jakoś samemu wpisac komendą w Konsoli i zobaczyc czy zrobi ?

Bo zrobilem tak jak w tym tutku i poczekam do 00:00 zobaczymy czy mi wrzuci na FTP stronki mojego serwera...

Opublikowano

Witam

A można jakoś samemu wpisac komendą w Konsoli i zobaczyc czy zrobi ?

Bo zrobilem tak jak w tym tutku i poczekam do 00:00 zobaczymy czy mi wrzuci na FTP stronki mojego serwera...

o mój boże... :<

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Przydatne ;)

Mogę prosić o zdjęcie BAN-a z mojego IP ?

Osiedlówka :/ :s

Szukam grafików, questerów Metin2, koderów www, skrypterów, programistów visual c++, c++.
Techników od bazy danych, systemów linuksowych( głównie FreeBSD).

[email protected] - > Pisać - > Rozpatrzę propozycje :)

Opublikowano

O drogę pytam, kierowniku. (;

Skrypty pewnie będą udostępnione, ale dopiero wtedy, gdy my przestaniemy z ich korzystać, a to prędko nie nastąpi, bo czasu na pisanie nowej strony nikt póki co nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...