Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu zamierzam ruszyć du** i zacząć pisać jakieś boty ale najpierw muszę nauczyć je pisać.

Znam podstawy C++ i wiem że muszę się nauczyć jeszcze WinApi .

Mam książke c++ elementarz hackera ale myśle że to za mało , znam też strone winapi.org

Znacie jakąś [ najlepiej książkę ] książkę/tutorial z którego mógłbym coś wykuć?

p.s czy znajomość Reversee Engineeringu jest konieczna?

I czy boty muszą być pisane przez Microshit visual c++ czy mogę np. przez Borlanda bo z visualem bywa tak że go nie zainstaluje bo wymaga sp2 a z jego instalacją wiąże się u mnie bluescreen x.x

Czekam na ciekawą dyskusję.

pzdr ;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Oczywiście, że musisz umieć reverse engineering, dużo bardziej niż winapi. Nie ma książek opisujących jak pisać boty... Kupujesz jakąś o winapi i reverse engineeringu pod twój procesor i tyle.

Zresztą kup windows 7 bo xp prawie już nikt nie używa bo ma 10 lat.

RAsfepN.png
Opublikowano

Na helionie gówno znajdziesz. Jak już to poszukaj czegoś na amazonie(ofc nie ma tam książek po polsku).

RAsfepN.png
Opublikowano

Boty nie musza być pisane przez "Microsoft[...]", mogą być pisane przez Ciebie :) Musisz umieć winapi, RE i myśleć. Możesz napisać cheata w bardzo wielu językach, warto poznać jeden czy 2 w takim stopniu, byś mógł napisać co tylko Ci przyjdzie do głowy.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

na helionie jest dużo dobrych książek więc nie pierdol,

pamiętaj że re to również dobra znajomość asm

jak widzisz bez dużej dozy samozaparcia nic nie osiągniesz

licz się z tym że efekty widać dopiero po długim czasie więc...

Wątpie czy osiągniesz cel

Opublikowano

"I czy boty muszą być pisane przez Microshit visual c++ czy mogę np. przez Borlanda bo z visualem bywa tak że go nie zainstaluje bo wymaga sp2 a z jego instalacją wiąże się u mnie bluescreen x.x"

Jesli chodzi o ta czesc pytania to mozesz sprobowac jednego z tych kompilatorow: Borland C++ Builder 6 lub Dev C++ oba darmowe (Borland do urzytku "domowego" jest darmowy, Dev C++ to Freeware). Microsoft Visual C++ jest jednym z wielu kompilatorow C++ czyli nie musisz go uzywac. Stronki i narzedzia polecane do nauki C++ sa w temacie Spis Najciekawszych Tematow i Narzedzia Dla Programistow

/edit

Racja IDE czyli Integrated development environment czyli po 'polskiemu' zintegrowane srodowisko programistyczne, zawiera miedzy innymi kompilator C++. Jak juz sie madrzyc to na calego.

Imć Osama: Trza mi, niedouczonemu jaki i innym, mam nadzieje madrzejszym ode mnie rozwinac to IDE.

Trudno zeby spelnialy standardy ISO czy tez ANSI skoro kazde z tych srodowisk (chodzi mi o Borland i Microsoft z Dev nie mialem do czynienia) wprowadza jakies udogodnienia pomagajace (przeszkadzajace jesli chodzi o migracje na inne srodowiska/platmormy) wykorzystac potencjal tychze srodowisk.

sygnaturay.jpg

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."

Albert Einstein

Opublikowano

Po pierwsze microsoft visual c++ to nie kompilator tylko IDE, zawiera on kompilator visual c++ któremu wiele brakuje do standardów iso. To samo jest z borlandem, jest to IDE i ma kompilator borland c++, któremu do standardów iso brakuje jeszcze więcej. Dev c++ to też IDE, zawiera 20 letni kompilator g++, któremu też wiele brakuje do standardów iso...

RAsfepN.png
Opublikowano

nie ma takiego ;)

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

To może powiesz któremu NIE brakuje do standardów ISO?

Jak na dzień dzisiejszy, żaden kompilator nie obsługuje standardów ISO 98 a tu już szykuje się c++0x :)

RAsfepN.png
Opublikowano

Skoro takiego nie ma to skąd się wzięło pojęcie "standard"? Dosyć zagmatwane to. a co do @UP to tak jest to dość trudne do nauczenia ponieważ sam assembler jest trudny.

#Include <brain.h>

Opublikowano

@UP to tak jest to dość trudne do nauczenia ponieważ sam assembler jest trudny.

Do tego dochodzi znajomość systemu operacyjnego od wewnątrz

pierdut.pl/pytanie-27-oddam_konto_do_metina_za_darmo

Opublikowano

A ten cały revers engineering, to trudny jest?

Dosyć. Jest to inżynieria wsteczna, tłumaczy się kod maszynowy do assemblery, żeby móc zobaczyć jak działa program.

Tutaj masz przykład deasemblacji.

To jest ukryta treść, proszę

Po zdeasemblowaniu tego programu otrzymamy:

To jest ukryta treść, proszę

Oczywiście otrzymamy jeszcze różne rzeczy, nie tylko funkcje main ale też funkcję przygotowujące środowisko i wywołujące main'a

1mb program to około 300 000 linijek assemblera.

RAsfepN.png
Opublikowano

asembler sam w sobie trudny nie jest ;) trudne jest znać system od środka.RE to jedna z najtrudniejszych dziedzin informatyki ,nie dlatego że asm jest trudny tylko dlatego że trzeba cały czas myśleć tak jak komputer :)

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Odstraszasz ludzi, a to ludzie dla ludzi stworzyli :D Zrozumienie jak działa komputer nie jest wcale aż tak trudne, tylko się wydaje. Rozwiązania są pomysłowe i logiczne dlatego studiowanie działania komputera (systemu) dla chcącego jest nie dość, że łatwe to na dodatek otwiera nowe możliwości. Chcąc to pojąć nie sugeruj się tym co mówią inni jakie to jest trudne ale jeśli chcesz wiedzieć jak to działa to po prostu szukaj informacji i powiększaj swoją wiedzę. RE w programowaniu jest szczególnie przydatne przy debugowaniu, po co rzucać projekt z powodu Access Violation (bo tego kompilator może nie złapać) albo poświęcać na szukanie gdzie to może być nie tak przez długie godziny jak wystarczy odpalić debuggera, który wskaże miejsce wystąpienia wyjątku a jako, że to Twój program dodatkowo widzisz jakie to funkcje oraz jak mniej więcej każda z nich w kodzie maszynowym wygląda = poszerzasz swoją wiedzę.

PS. Podkreśliłem tutaj "dla chcącego" bo tego na prawdę nie ma co na siłę się uczyć, nie chcesz rozumieć to zostaw w spokoju a oszczędzisz sobie i innym (o ile zawracasz głowę innym bo Tobie się tego nie chce zrozumieć), tyle ode mnie :P

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

• Dodaj nową pozycję...