Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

(Tut) Modowanie Warrocka Krok Po Kroku!

MadMike41

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jest dosyć późno i mi się nudzi a więc napisze duzego TuT'a na temat robienia Mod'a do WarRock'a! Zaraz po napisaniu zmienie wygląd! wole pierw napisac w razie czego wink.gif
Niedługo dodam jeszcze jak edytować efekty wybuchów/wystrzałów.
Myslę że ten poradnik zintegruje użytkowników MPC Forum do modowania WarRock'a i zwiększy zainteresowanie nimi oraz zwiększy ich ilosć na forum smile.gif

Pamiętaj to wszystko zależy od ciebie jaki wyjdzie mod i jaka będzie jego grywalnosć. Osobiscie uczę się troche grafiki i zaczyna mi cos wychodzić, ale nie ma co publikować "niczego" (wdlg mnie)

P.S Zawsze przetestuj Mod'a!

A więc? Do dzieła!

Poniżej opisze dokładne lokalizacje wszystkiego, więc nie będziecie również musieli się walić z szukaniem pewnych plików!

Co będziemy potrzebować:

1-GIMP lub

2-Adobe PhotoShop nie wazne jaki

3-Mózg (ważne musi on być dosyć mądry!) najlepiej z wyższej półki

4-Komputer

5-Kopie zapasowe całego WarRock'a

Jesli nie spełniasz wymagań i masz zminusowac cały temat, poprostu nie jestes zgodny z punktem 3. natychmiast wyjdź! To nie miejsce dla ciebie! Wyjdź!

Co to jest w ogóle Mod?

Mod to własciwie zaprojektowanie własnego wyglądu elementów gry.

W tym przypdaku WarRock'a.

Edytowanie Dźwięku:

Aby znaleźć nasze dźwięki z gry wchodzimy w folder:

WarRock/Sound

Będziemy mieć foldery z róznymi typami dzwięków:

-Common (Różne)

-Players (Odgłosy/Różne)

-Vehicles (Pojazdy)

-Weapons (Bronie)

Uwaga wszystkie dzwięki muszą być w formacie
.wav

Żeby zmienić dzwięk na swój, wystarczy przekonwertować plik danego dzwięku do typu podanego powyżej,

i nazwać go idealnie tak samo jak dzwięk który podmieniamy!

Gdzie co jest:

Common-->

-BlowUp (Wybuchy pojazdów.)

-Bullet - Rożne fajne dodatkowe dzwięki lecących pocisków (fajnie można je podmienic na dzwięk broni) Są naprawde efektywne!

-Effect - Efekty głównie w grze takie jak- piszczenie klawiszy bomby, dyktatura o rozbrojeniu bomby, również ładowanie startującej się rozgrywki.

-Emotion - Emocje?!?! nie wiem o co w tym chodzi, gdyby ktos miał pojęcie, prosze sie ze mna skontaktować ;>

-Gamble- Dzwięki z LuckyShot (w koncu mozna podmienic te cholerne dzwięki ^^)

-Gamein- W grze takie jak ( Napelnianie ammo broni, leczenie, itp)

-Granade - Dzwięki granatów oraz claymore.

-Impact - Różne dzwięki broni strzelacjacych w szklo, rakiet uderzajacych w ziemie itp.

-Mission- Dzwięki z SiegeWar!

-Reload - Dzwięki przaładowywania (tylko specjalnych lub broni na samochodach!)

-Rocket - Dzwięki Rakiet

-Shell - Dzwięki spadających zurzytych naboi

-Survival - Dzwięki z Zombie mode.

-Timer - Jakies pikanie sleep.gif

-UI - Dzwięki Lobby!!! Możesz zmienic dzwiek najeżdżającej myszki na ikone!

-Vehicle - Dzwięki pojazdów

Player -->

-Action (znajdują się tutaj dzwięki ciała oraz pare dzwięków zachowywania się ciała w danych terenach np pływanie, psucie sie kosci podczas spadania, jęczenie podczas obrywania itp.)

-FootStep (Dzwięki przeróżnych kroków naszej postaci w różnych terenach)

-ISA- Znajdują się tam dzwięki przejecia flagi itp lecz poprostu trzeba je olać. To nie tutaj powinienes je podmienic!

-NIU- Znajdują się tam dzwięki przejecia flagi itp lecz poprostu trzeba je olać. To nie tutaj powinienes je podmienic!

Vehicles/Weapons - Chyba nie musze tłumaczyć, rozpoznacie po modelu ktory dzwiek do jakiej broni/pojazdu smile.gif

Po podmianie pliku cieszymy się fajnymi dzwiękami w WarRock'u!

Edytowanie Wyglądu gry:

Do tego kroku potrzeba być trochę sprytnym ponieważ trzeba rozpoznać ikonki itp w obrazkach ktore otworzymy.

Do dzieła!

Wchodzimy w folder:

WarRock/texture/UI

W zależnosci od rodzaju pliku będziemy mogli używać dwóch programów nam potrzebnych.

Adobe photoshop odczytuje rozszerzenia plików:
.TGA

GIMP odczytuje rozszerzenia plików:
.TGA
oraz
.DDS

Aby wyedytować plik otwieramy za pomocą wybranego programu wyżej i edytujemy plik wedlug swojej potrzeby smile.gif

Pamiętaj aby zapisać go w takim samym formacie jaki był. Polecam wszystko w gimpie bo photoshop ostatnio mi warstwami zjebał pare plików i nie było fajnie 2h w dupe sad.gif

A więc?

Gdzie co leży w UI?:

-Animation - Nie da się wyedytować.

-Arms - Znajdziecie tam : Celowniki oraz fotki broni wyswietlających się podczas zabicia gracza w lewym gornym rogu.

-Broad - Niepotrzebne bzdety

-Common- Tu znajdziecie małe foty map ktore wyswietlaja sie po najechaniu na dany room w lobby i tablice lvl i premium czyli będziecie mogli zmienic kolor otoczki premium oraz wygląd danych leveli!

-Console- Bzdety

-Costume Unit - Dotyczące posiadaczy TopGuna

-Effect - Różne np. kiedy nie mamy sp. mamy ostrzeżenie, tam można je wyedytować.

-Event -Różnosci Eventowe

-Lobby - Wygląd menu (user list)

-LuckyShot - Wygląd tego powalonego Lucky shota sleep.gif

-Main Loading - Obrazki ładowania gry (pierwszego podczas uruchamiania gry) oraz pasek ładowania.

-Map - Związane z mapkami... NP. wygląd nazwy mapy podczas wejscia do rozgrywki

-Notice - Bzdety

-Temp - Tutaj znajdziecie przeróżne obrazki związane z rozgrywką. np. kiedy oberwiemy dookola naszej postaci pojawia sie taka jakby czerwona pentla. Tu się własnie znajduje wink.gif

-Tutorial - Bzdety

Teraz opiszę do czego są pliki w folderze UI.

Uwaga jesli na koncu nazwy pliku jest

GER lub TUR

nie edytujcie ich. Są to te same pliki po 2 innych językach.

Interesuja nas tylko pliki:
.TGA
oraz
.DDS

-Agegrade.dds - Bzdet

-Banner.dds - Bzdet

-BG.tga - Tło w lobby.

-Button.dds - Bzdet

-Button01.tga - Przyciski w Lobby takie jak (itemshop) oraz w roomie(start, kick out,invite)

-Button02.tga - 3 Przyciski nie pasujące do tych powyżej (lucky shot, game start)

-Console.dds - Bzdet

-Coupon.tga - Okienko kuponu kiedy wejdziemy w ITEMSHOP->Coupon

-Cursor.dds - Kursor myszki jednak nie tej z WarRocka.

-Der_logo.tga - Logo Derbaran

-Dialog.dds - Bzdet

-Etc.tga - Ikonki typu (hot, New, wykrzyknik podczas komunikatu w WR itp)

-ExpEvent.tga/dds - Bzdety

-In_boxbg01.tga - tło slotów i ogólnie okienek podczas rundy. np (HP,sp bars)

-In_icon01.tga - Przeróżne ikonki podczas grania.

-In_icon02.tga - Flagi oraz ikonki z minimapy podczas rozgrywki

-In_icon03.tga - Klawisz laugh.gif

-In_mask.tga - chyba kółko radaru nie jestem pewien.

-In_text01.tga - Różne napisy typu - Win Lose, no sp, weapon overheated itp

-In_text02/03/04.tga - Napisy podczas ładowania do rozgrywki typu - "Operation khali"

-Layer_down.tga- Napis WarRock gdzies w lobby

-Manualb_01/02/03.tga - Instrukcje latania itp są one w okienku HELP

-Manualb04/05.tga - bzdet

-Menu/Menueng.dds - Bzdety

-Niu_logo - Logo NIU

-Pda.tga - Bzdet

-Tank_01.tga - Górne menu wyników rozgrywki

-Text01/02.tga - różne napisy w lobby p. OK, CANCEL

-TextEvent.tga - Napis siegewar, nie wiem do czego

-Window01- różne ikonki w lobby (cursor i tak trzeba zmienic gdzies indziej )

Ta reszta na koncu taka jak training event czy cos nas nie interesuje smile.gif

Jak opublikować własnego moda?

Kiedy zapiszemy wszystko, nasze wszystkie pliki (które edytowalismy oczywiscie w Folderach posegregowane) wsadzamy w pake i uploadujemy smile.gif

Na skanowanie pliki będa za ciężkie.

Dział Download:

Pozdrawiam i mam nadzieje że tym oto poradnikiem nawiąże jak najwięcej o modowaniu WarRock'a dla MPCForum.

Zakaz kopiowania gdziekolwiek bez mojej zgody.

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

Bardzo ciekawy i oryginalny temat. Duży + dla Cb.

Bardzo przepraszam wszystkich użytkowników, jeśli padły jakieś obraźliwe teksty z mojego konta oraz moderatorów za zaśmiecanie forum. Powodem było to, że dałem passy do konta koledze, który lekko mówiąc jest idiotą.

SORRY!!

Opublikowano

Jak bede mial wiecej czasu to sie z tym pobawie ;D +

Bardzo proszę o ściągniecie kilku %.

Opublikowano

mam pytanie czy można zmienić staty broni w taki sposób czy są one zapisane na serwie

za odpowiedzi będą plusy lub minusy

@edit no tak całkiem o tym zapomniałem a to głupie pytanie zadałem pewnie przez to że gdzieś przeczytałem jak gość napisał że zmienił sobie staty k2

@down geoning ty chyba siedzisz cały czas na forum

dzięki za odpowiedź plus już poleciał

Opublikowano

@Refresh ^^

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

Mogę wiedzieć po co odświeżać taki tutorial? Nie było za bardzo hitu z nim. Jeżeli będzie ktoś chciał, to podasz link lub nawet ja.

Opublikowano

Po to aby ktos kto nie widział go ostatnio mógłby dowiedziec się że cos takiego powstało...

Po za tym co jest złego w Refresh'ach? :>

32Aef.png

By Alicexcullen

Opublikowano

=Refresh=

32Aef.png

By Alicexcullen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...