Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 16 lat, 3 klasa gimnazjum.

Moim marzeniem jest postawienie prywatnego servera w przyszłości i grzebanie w nim tak aby server nie był oklepany.

Jestem zielony. Prawie nic nie potrafie.

No i teraz co ja mam zrobić, żeby np. za 5 lat już coś umieć?

Wybór szkoly? Pozniejszej szkoly? Jakies kursy czegoś.

Co powinienem zrobić?

Opublikowano

Hmmm...

Idz do jakiegoś technikum informatycznego ale nie wiem czy ci cos da... Napewno powinieneś pogrzebac na róznych forach dotyczących tworzenia server. Do postawienie servera takiego standardowego to chyba duzo nie trzeba umieć, oczywiscie czytać bo na forum jest wszystko opisane. Jeśli chcesz żeby server był dobry i duzo osob grało to musisz więcej umieć. Potrzebny tobie też root. Dzieki rootowi wiecej ludzi będzie mogło grąc na twoim serverze.

Tyle co wiem to ci napisalem. :)

Opublikowano

Według mnie jesteś już w wystarczającym wieku. Ale pamiętaj, łatwiej by Ci było gdybyś współpracował z osobami starszymi - bardziej doświadczonymi :rolleyes:

MOŻNA PLUSIKA?:)

Opublikowano

Wybór szkoły?

Z doświadczenia wiem, że nie wiele tu pomoże. Jedyne czego możesz się tam nauczyć, co przyda się w kalu to ogólnie czym są bazy danych (w przypadku kala SQL) i pewnie podstawy webmasteringu (głównie pod kątem łączenia bazy danych z PHP, czyli wyświetlanie danych z bazy / edycja / usuwanie etc.). Pewnie zaraz ktoś powie, że strona serwera jest mało ważna itp. ale jako webmaster zdania nie zmienię (zawsze inaczej się patrzy na serwer jeśli od początku do końca - włącznie ze stroną - zrobiony jest dobrze) :P

Za programowanie w c#/c++ pewnie się nie weźmiesz (tak zakładam :P), ale jest to bardzo przydatne w kalu, jeśli chcesz stworzyć coś nowego (np efekt BoF'a, jakiś edytor map, areny, exp stone dla zwierzaków etc.) i można na tym dobrze zarobić sprzedając dll.

Szczerze mówiąc jak zaczynałem zabawę z serwerem kala, też zastanawiałem się jak to ugryźć i pomoże Ci tu tylko grzebanie na forach i szukanie informacji. Zacznij od tutoriali umieszczonych na mpc, jak już serwer będzie Ci działał, poszukaj jak dodawać npc / itemy / questy. Pewnie natkniesz się na różne ciekawe rzeczy, ale trochę czasu będziesz musiał poświęcić. Wszystko przyjdzie z czasem.

Myślę, że sam serwera tworzyć nie będziesz, więc najlepszym rozwiązaniem byłoby określić się co Ty chcesz robić (i np wtedy znaleźć jakiegoś webmastera / programiste c++, czy też osobę która będzie składała pliki serwerowe do kupy / dodawała itemy / questy / edytowała mapy, ...).

sign.png
Opublikowano

postawić server na moim kompie, zmienić expa mobom, nic więcej.

szukam sobie od kilku dni jak postawić nowego NPC albo jak ustawic

zeby sie moby respily w danym miejscu ale nic nie rozumiem.

moze z czasem cos mi sie uda :P