Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Dodawanie Nowego Skilla By Wiesio

wiesio_xd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś chciałem być fajny i nabijałem sobie posty, zarobiłem 30% ^^ wiec postanowiłem to odpokutować

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DODAWANIE NOWEGO SKILLA BY WIESIO

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Rozpakowujemy sobie root.epk i otwieramy plik playersettingmodule.py za pomocą NotePad+

2. Szukamy takiego wpisu

JOB_WARRIOR : { 
		1 : (1, 2, 3, 4, 5, 0, 0, 0, 137, 0, 138, 0, 139, 0,), 
		2 : (16, 17, 18, 19, 20, 21, 0, 0, 137, 0, 138, 0, 139, 0,), 
		"SUPPORT" : (122, 123, 121, 124, 125, 129, 0, 0, 130, 131,),

I edytujemy to na

JOB_WARRIOR : { 
		1 : (1, 2, 3, 4, 5, 6, 0, 0, 137, 0, 138, 0, 139, 0,), 
		2 : (16, 17, 18, 19, 20, 21, 0, 0, 137, 0, 138, 0, 139, 0,), 
		"SUPPORT" : (122, 123, 121, 124, 125, 129, 0, 0, 130, 131,),

Jak widać zamiast 0 pojawia się liczba 6, owa liczba to ID jakie będzie mieć nasz nowy skill

Teraz dodajemy Animację Skilla, nadal działamy w playersettingmodule.py lecz zjeżdżamy troszkę w dół i szukamy takiego wpisu

chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+1, "samyeon" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+2, "palbang" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+3, "jeongwi" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+4, "geomgyeong" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+5, "tanhwan" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+16, "gigongcham" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+17, "gyeoksan" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+18, "daejin" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+19, "cheongeun" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+20, "geompung" + END_STRING + ".msa")

I dodajemy tam taką linijkę

chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+6, "musa" + END_STRING + ".msa")

musa – animacja skilu gildiowego

UWAGA!!

Liczba 6 to nie id skilla lecz id animacji!!

Całośc ma wyglądać tak :

chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+1, "samyeon" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+2, "palbang" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+3, "jeongwi" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+4, "geomgyeong" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+5, "tanhwan" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+6, "musa" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+16, "gigongcham" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+17, "gyeoksan" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+18, "daejin" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+19, "cheongeun" + END_STRING + ".msa")
	chrmgr.RegisterCacheMotionData(chr.MOTION_MODE_GENERAL, chr.MOTION_SKILL+(i*skill.SKILL_GRADEGAP)+20, "geompung" + END_STRING + ".msa")

Zamykamy playersettingmodule.py I zapisujemy zamiany, pakujemy root.epk

Teraz zajmiemy się wyglądem skilla na M G oraz P

Rozpakowujemy pc.epk

Wchodzimy

\ymir work\pc\warrior\skill

I szuakmy pliku musa.msa

Robimy 3 kopię tego pliku, a ma to wyglądać tak

Musa.msa
Musa_2.msa
Musa_3.msa
Musa_4.msa

musa.msa – zawiera ścieżkę do modelu oraz animacji nie na M

musa_2.msa – zawiera ścieżkę do modelu oraz animacji na M

musa_3.msa – zawiera ścieżkę do modelu oraz animacji na G

musa_4.msa– zawiera ścieżkę do modelu oraz animacji na P

Nasz skill będzie miał tylko na M G i P taki sam wygląd, jeżeli chcemy aby miał inny wygląd np. na P to otwieramy musa_4.msa i edytujemy ścieżkę animacji

"/ymir work/pc/warrior/effect/musa.mse"

Na

"/ymir work/pc/warrior/effect/musa_4.mse"

Nastepnie wchodzimy do

/ymir work/pc/warrior/skill/

I szukamy pliku musa.mse

I kopjujemy go, następnie zmieniamy nazwę kopi na musa_4.mse

Musa.mse – zawiera Adnimiacije oraz ścieżki do texturke skilla nie na M

Musa_4.mse – zawiera animację oraz ścieżki do textur skiilla na P

Zamiast skopiować musa.mse możecie możecie wrzucić animacje jakiegoś innego skilla np. ochronki czy zasadzkę, jest z tym sporo zabawy, jeżeli ktoś chciał bym zobaczyć surę wykonującego zasadzkę lub aurę to może się pobawić

Ścieżki do tekstur oraz modele znajdują się w plikach msa w

\ymir work\pc\Dana postać\skill

Afekty, animacje, bajery rowery znajdują sie w

\ymir work\pc\data postać\effect

Skoro juz to mamy, to pakujemy sobie pc ale trzeba pamiętać o tym aby dodać w pisy w w pliku xml wygenerowanym przez packera, aby packer spakował nam stworzone pliczki

Teraz rzecz najważniejsza, a mianowicie dodanie wpisów w skilltable.txt oraz skilldesc.txt

Wiec rozpakowujemy locale_pl, owe pliki znajdują się w tym właśnie archiwum

Najpierw skilldesc.txt

Otwieramy poprzez NotePad++

I dodajemy taki wpis:

6	WARRIOR	Skupienie	Skupienie Ciała 	Furiyczne Skupenie	Skupia twoje ciało	Zwiększa szanse na krytyczne uderzenie				STANDING_SKILL		musa	6	4			Szansa na krytyczne uderzenie +%.0f%%	50 * SkillPoint		Szybkość Poruszania się +%.0f%%	20 * SkillPoint

musa nazwa naszej animacij

6 ID Adnimacij !! Nie Skilla

Trzeba uważac aby nic się nam nie porzesuwało, bo wtedy skil nie będzie miał ikony, animacji lub poprosty gra będzie się wyłączać po zalogowaniu

Teraz kolej na

skilltable.txt odpowiada on za czas ładowania skila, bony jakie daje skill, możecie edytować skilltable.txt oraz skilldesc.txt metodą prób i błędów

wiec tak w skilltable.txt dodajecie taki oto wpis:

6	Ŕü±ÍČĄ	1	1	1	0	CRICITAL	50*k	50+140*k	60+90*k		60+20*k			SELFONLY	14	MOV_SPEED	20*k	60+90*k		0	0	NORMAL	1	1	0	0

Zapisujemy zmiany pakujemy locale_pl I mamy nowy skill w naszym cliecie, teraz kolej na serwer

A wiec: odpalamy Navicata wchodzimy w player-->skill_proto, tworzymy nową kolumnę i wklejamy w nią takie oto wierszę

6	Ŕü±ÍČĄ                          	1	1	1	0	ATT_SPEED	50*k	50+140*k	60+90*k		63+90*k	50*k		SELFONLY	JEONGWIHON	MOV_SPEED	20*k	60+90*k					50+140*k	0	0	NORMAL	1	1	0	0

Jest to wiersz skopiowany z berserka, możęcie kombinować i wzorować sie na innych skilach, owe wiersze odpowaidają za regenerację, oraz działanie skilla

Dla leniwych download

playersettingmodule.py

http://wiesio.ugu.pl/playersettingmodule.py

skilltable.txt

http://wiesio.ugu.pl/skilltable.txt

skilldesc.txt

http://wiesio.ugu.pl/skilldesc.txt

ZDEJMIJCIE MI TE 30% ^^

@Down

Bóg mi świadkiem, nigdy w życiu nie widzialem tego tematu, wzorowałem sie na marnych tutkach z mpc -,-

Zbieram + nie minusy ;x

Opublikowano

Kurr! Jeszcze LZ_key'a dajcie kurwa i bedzie pozamiatane.. Po co to udostępniasz.. tamto było choć nie pełne to jeszcze uszlo.. A tak to co? koniec privów będzie.. Gratuluje.

A za tutka ogolnie + bo sie napracowales ^^

korneleknew.png

Opublikowano

A jaki to bd mialo sens jak każdy bd go miał 0.0 ?

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

Hmm... No tak.

Chciałem wyciągnąć to od PeVe...

Powiedział że chodzi o folder pack...

Duuuużo się dowiedziałem ; /

Opublikowano

Hmm... No tak.

i się nie dowiesz

80384400986636967106.png

72770520.jpg

Narazie Brak

Lv. 120 lolkid2009

warriorm0.png

SYGNATURA AKTUALIZOWANA NA BIEŻĄCO

Sygna by

Slowbe86

Opublikowano

Hmm... No tak.

Odkiedy PeVe ma LzKeya ;0

Jak by co zbieram plusy nie minusy-,-

Opublikowano

[quote name=wiesio_xD' timestamp='1294496781' post='1883847]

Odkiedy PeVe ma LzKeya ;0PeVe nie ma lzkeya

Jak by co zbieram plusy nie minusy-,-

80384400986636967106.png

72770520.jpg

Narazie Brak

Lv. 120 lolkid2009

warriorm0.png

SYGNATURA AKTUALIZOWANA NA BIEŻĄCO

Sygna by

Slowbe86

Opublikowano

A jaki to bd mialo sens jak każdy bd go miał 0.0 ?

Dlatego wymyślamy coś czego Ymir nie ma...

@edit

a niech sobie rozpakują.. Mi to tam zwisa i powiewa jak flaga Windowsa =)

@fast77

To jest forum... Tu się dyskutuje a nie najeżdża na graczy.. Nie dziwie się, że Ci warna wstawiają.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

@Bambus<3

Mi się rozchodzi o klucz enkrypcji danych klienta. jak każdy będzie miał 'LZ' to każdy będzie mógł rozpakować klienta cudzego. Więc nic to nie da ...

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

Tu jest mowa o nowym skillu, a nie lzkey...

Jak chcecie sobie popisać to na pw.

Bo to traktuje jako spam.

Wiem że nie powinienem, ale mi dają % za jakieś gówno.

A ten co naprawdę spamuje nic nie dostaje i gdzie tu sprawiedliwość?

@Topic

To jest spolszczone z e*pvp i chcesz żeby Ci zdjęto 30% od razu oO?

Pozdrawiam

@2x UP Nie najeżdżam na graczy...

Po prostu z nimi dyskutuje tak jak ty teraz z Wojtkiem, a ja za to samo % dostaje -_-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...