Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powiem szczerze: Jestem zupełnie zielony w C++ i mam pytanie. Czy w c++ można napisać grę OnLine? Jeśli tak, to od czego powinienem zacząć? Proszę o mądre wypowiedzi osób mających duże doświadczenie w programowaniu.

Opublikowano

w C++ możesz napisać wszystko :)

...Jestem zupełnie zielony w C++...

najpierw skończ kurs/tutorial/książke z której się uczysz.Potem OpenGL/DirectX lub jakiś silnik już napisany (np.Irrlicht).Pominąłem tu bardzo ważną rzecz:musisz znać Angielski w stopniu takim że umiałbyś wytłumaczyć komuś jak działa twój program ;P a to dlatego że większość tutoriali jest pisana po angielsku.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

3 do 5 lat nauki może coś będzie w miarę prostego co zrobisz , zresztą takie gry nie pisze jedna osoba, grupa 5 do 10 osób to czasem nawet za mało by po roku zobaczy wynik. tak średni okres tworzenia gier online przy bardzo dużym nakładzie pienięznym i osobowym ( minimum 20-50 osób ) zamyka sie na 2-3 latach do wydania wersji Alfa

jak potrafisz pobaw się aplikacjami np : http://www.dobreprogramy.pl/Tworzenie-gier,Kategoria,Windows,124.html

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

3 do 5 lat nauki może coś będzie w miarę prostego co zrobisz , zresztą takie gry nie pisze jedna osoba, grupa 5 do 10 osób to czasem nawet za mało by po roku zobaczy wynik. tak średni okres tworzenia gier online przy bardzo dużym nakładzie pienięznym i osobowym ( minimum 20-50 osób ) zamyka sie na 2-3 latach do wydania wersji Alfa

Ether Fields, gra mmo (ciągle w fazie rozwoju) do której silnik robił jeden koleś (przynajmniej na początku).

Wszystko napisane w C++ i czystym OpenGL

http://www.youtube.com/watch?v=Y9jAV8X3BPo

http://www.youtube.com/watch?v=jFzN-zfZb08

pierdut.pl/pytanie-27-oddam_konto_do_metina_za_darmo

Opublikowano

zrobił i rozwijał przez kilka ostatnich lat ( chyba ok 5 lat ) , sam nie robi gry a zespól 25 osób na pewno pozwolił projektowi nabra rozpędu przez ostatni rok

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ogólnie to trzeba się nauczyć C++ i biblioteki graficznej - w takiej kolejności jak napisałem. Nie zajmie to 5 lat jak napisał ktoś wyżej, jeżeli naprawdę się przyłożysz to C++ opanujesz w przeciągu roku, ważne byś czuł się pewnie w "swoim" języku.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

I nie nastawiaj się na myśl, że zaczniesz pisać grę jak opanujesz wszystko bo tak naprawdę to podczas samego pisania nauczysz się wielu niezbędnych rzeczy. Nie napalaj się odrazu na jakieś super-hiper-zajefajne gry tylko stopniowo rozwijaj swój projekt. Od prostego silnika, nawet platformowego przez wszelkiego rodzaju możliwości napisania świata, po końcowy produkt. A co najważniejsze musisz znaleźć w sobie jak najwięcej chęci do kontynuowania projektu. Wielu koderów zaczyna pisać a po jakimś czasie (dni, rzadziej miesiące czy lata) porzucają projekt bo nie mogą sobie z czymś poradzić. Może i powiesz "ja jednak będę się upierać i napiszę" ale wiedz, że takie sytuacje są tak na prawdę nie uniknione (człowiek nie jest nieomylny, czasami głupi błąd trzeba szukać kilka dni).

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

• Dodaj nową pozycję...