Skocz do zawartości

[Pomoc]Użycie Polecenia Do Kopiowania

Polecane posty

Witam mam pytanie. Jaki kod źródłowy dodać aby program automatycznie kopiował się do AutoStartu?

Programuję w Dev-C++

Zgodne Z Regulaminem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Użyj np polecenia systemowego.

 

system("copy nazwa_pliku miejsce_docelowe ");

 

np

 

system("copy moj_program d:\ ");

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niezgodne, bo zakładasz 2 tematy z tym samym pytaniem.

Co do tematu, to nie napiszę za Ciebie kogu ale mogę naprowadzić.

 

1. Używając funkcji, bodajże GetModuleFileName pobierasz ścieżkę dopliku twojego programu.

2. Używając funkcji system() wywołujesz polecenie które skopiuje twój program w inne miejsce.

Pseudokod:

char aktualnaLokalizacja[200];
char nowaLokalizacja[] = "C:\\Windows\\system32\\lubieplacki.exe";
char polecenie[300];
GetModuleFileName( /*jakieś tam parametry; lokalizację twojego programu zapisujesz w aktualnaLokalizacja*/ );
if( aktualnaLokalizacja ){ // jeżeli w zmiennej aktualna lokalizacja znajduje się ścieżka do twojego programu
 MessageBox( 0, "Udało się pobrać lokalizację naszego pliku.", "Groźny wirusss", 0 );
 strcpy( polecenie, "cp \"" );
 strcat( polecenie, aktualnaLokalizacja );
 strcat( polecenie, "\" \"" );
 strcat( polecenie, nowaLokalizacja );
 strcat( polecenie, "\"" ); // to tworzymy polecenie które skopiuje plik z jednego miejsca w drugie
 system( polecenie ); // i wywołujemy je za pomocą funkcji system()
}
else   MessageBox( 0, "Nie udało się pobrać aktualnej lokalizacji, sorry.", "Groźny wirusss", 0 );

 

Nie dam Ci gotowca, więc rusz głową i szlifuj ten kawałek kodu, powinno działać, jeżeli nie masz antywirusa. MsgBoxes dodane by zorientować się do którego momentu program dochodzi.

Pozdrawiam.


Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Zrobiłem tak:

system("copy Program \Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart ");

 

Teraz przed Documensts and Settings brakuje mi dysku ,ale chce tak dodać aby wyszukało mi dysku z windowsem. Wiem ,że było coś takiego %tak sie zaczynało% i tak kończyło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, jednak można zrobić to inaczej. Była taka funkcja, chyba GetWindowsDirectory - odsyłam się do google ;) Ścieżki do plików dawaj w cudzysłowach, bo gdy zawierają spacje, to copy lubi się wściekać.


Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Kasia

Ja pieprze. Wszystko jest jak było, tylko zmieniasz troszkę kod, tak by nowaLokalizacja była tworzona przy pomocy funkcji GetWindowsDirectory. Spróbuj sam to napisać, a gdy będziesz miał już jakiś kawałek kodu to daj i powiedz co nie działa. Nie będę tego pisał za Ciebie, bo mam ciekawsze rzeczy do roboty.

 

char windir[200];
GetWindowsDirectory( /* pobieramy ścieżkę katalogu windows'a do zmiennej windir */ );
strcpy( nowaLokalizacja, windir );
strcat( nowaLokalizacja, "\\system32\\jpToNooby.exe" );
strcpy( polecenie, "cp \"" );
 strcat( polecenie, aktualnaLokalizacja );
 strcat( polecenie, "\" \"" );
 strcat( polecenie, nowaLokalizacja );
 strcat( polecenie, "\"" ); // to tworzymy polecenie które skopiuje plik z jednego miejsca w drugie
 system( polecenie ); // i wywołujemy je za pomocą funkcji system()


Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
Okienko zamknie się za 5 sekund...