Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem/Pytanie]Dedyk Oraz Kilka Pyt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :P

po pierwsze chciałbym spytać was o serwery dedykowane. Planując średniej wielkości priv metina z ISem itp (żeby no nie wiem koszt dedyka choć trochę się zwrócił) jaką moc musi mieć maszynka no i oczywiście prosił bym o przykład (mam dość ograniczone możliwości finansowe... prosił bym o max 220 (300 zł jeśli było by to coś super) zł per m-c) nie umiem dokładnie określić się z planowaną ilością graczy bo tego nie wiem. moje plany co do samego priva hmmm. zamierzam mocno go przerobić ale to już moja sprawa.

dalej.

bawię się dość długo w testowanie różnych rozwiązań serwera, przeróbek itp. ale na hamachi. ostatnio coś mi się zaczęło chrzanić (ściągnąłem pliczki upload by Merkon [jak wcześniej], clienta 2008 (prawdopodobnie innego)) hamachi itp od nowa (inny komp). i nie wiem dla czego, lecz w systemie informacja "Network is..." wyskakuje mi raz bądź dwa a serwer daje mi komunikat " <jak spróbuję jeszcze raz wkleje dokładnie ale coś z honkgong/en"...

proszę nie komentować tego tylko odpowiadać na pytania ;p jak się nie da to powiedzieć. z góry dziękuje. dam plusiki za każdą sensowną odpowiedź.

Opublikowano

za 300 zł miesięcznie dasz radę utrzymać serwer, ale go nie uruchomisz. Opłata instalacyjna to koszt +/- 200zł jeżeli wybierzesz ofertę z poza Polski. W Polsce zdzierają jak nie wiem =)

Intel i7 920 4x 2x 2.66+ GHz

8GB RAM

1Gb/s przepustowosc lacza

3TB limit transfer z możliwością wykupienia

258 zł + 199 opłata instalacyjna ( nie obowiązuje jeżeli zapłacisz za rok z góry )

Opublikowano

powiem tak, ja planuję najpierw dociągnąć moję grę na silniku metina (bo to już nie będzie TYLKO priv METINA jeśli pozmieniam 90% broni, zbroi, questów itp...), a jak już to zrobię to kupię takiego dedyka na np. 3 m-c (mi mówiąc 220-300 zł chodziło o miesięczny abonament... wiem o czymś takim jak opłata instalacyjna) i sprawdzę czy ludzie na to pójdą jak nie to poexperymentuje tak żeby ludziom się podobało... jak nie wyjdzie to lepiej stracić kasę za 3 mc niż za rok :) a jak wyjdzie to lece na rok albo 2 lata z abonamentem. z obsługą sobię poradzę. tylko nie orientuję się w dzisiejszych cenach i jakościach tego sprzętu ;p

więc mówisz że takie cuś (2x4x 2.66, itd to co podałeś) uciągnęło by takiego priva jak np dragon mt? lub no nie wiem. chociaż by z 500-700 osób online (o ile dane na ich stronie pokazują prawdę) nawet przy lagu. chodzi mi o to żeby koszty tego czegoś chociaż by się zwracały (choć wiem że autorzy niektórych privów są grubo na + [choć różni ludzie maja różne pojęcie na temat słowa "grubo"]).

a, I gdyby ktoś kto miał takiego priva mógł by mi dać cynka na PW to mam pare pytań ;p

Opublikowano

wiem, że DragonMT2 zaczynał od takiej maszyny .. tak przynajmniej podali w prezentacji. Poczytaj sobie reklamy dedyków, tam mają opisane maszyny.

www.kimsufi.pl ..

Opublikowano

doceniam twoją pracę lecz... po pierwsze coś przepuszczone przez translator ciężko się czyta to raz a dwa to to że nie ma tam odpowiedzi na zadane tu pytania ;p

Opublikowano

to zadam takie pyt. ile osób uciągnie taki dedyk bez jakichś ogromnych lagów typu np. nie da sie wejść do m1. ofc chodzi mi o te maszyne za 25x zł z drugiego posta ;p

A! i jeszcze jedno. czy jeśli np. kupie sobie dedyka na 3 miesiace i potem bd chcial jeszcze raz np na rok to znowu musze placic oplaty instalacyjne itp i wszystko od nowa czy wystarczy że np. przedłużę?

Opublikowano

Nie.

Dedyka instalujesz tylko raz, i musisz regularnie płacić.

Jeżeli Ci go odbiorą, to kupujesz dedyka od nowa.

Opublikowano

załóżmy że kupuje deda na 3 miesiące... po 2 miechach stwierdzam że opłaca mi się kupić go na jeszcze np. rok. to co? musze go oddać i wszystko again? czy moge to jakoś no nie wiem... przedłużyć...