Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja Xamp oraz jego konfiguracja

M@tiK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalacja XAMPP

Na poczatek musimy pobrac.

(Linku nie dam bo nie chce mi sie robic skana)

Po pobraniu, zaczynamy instalacje.Klikamy caly czas next, w pewnym momencie zapyta czy chcemy zainstalowac dodatkowe komponenty programu- zaznaczamy

wszytskie trzy, i klikamy Install.

Czekamy az sie zainstaluje.

Gdy zakonczymy instalacje, wlaczamy xamp, powinna ukazac sie taka tabelka.

e231c7e44beae4a1.jpg

Klikamy na przycisk Start, ta jak na obrazku zaznaczone.Obok kazdego musi pokazac sie zielony napis Running

Gdy to zrobimy, wchodzimy w przegladarke internetowa i wpisujemy

Localhost

Powinna pokazac sie ta strona

xampp1.jpg

Wtedy klikamy na napis "Bezpieczenstwo", znajduje sie on w lewym menu.

Klkamy na link ktory znajduje sie na dole ekranu

i Wpisujemy kolejno w

New Password: (tutaj wpisujemy nasze haslo, obojetnie jakie)

Repeat the new password: (tutaj wpisujemy to samo haslo co u gory)

I klikamy Password Changing

Nastepnie zjezdzamy nizej, do tabelki: Xampp Directory Protection (.htaccess)

I w

User: (wpisujemy nazwe uzytkownika, mozemy wpisac root)

Password: (Wpisujemy haslo)

I po tych czynnosciach wracamy znowu do zakladki bezpieczenstwo i powinno Bezpieczne

3106d3cbff081b09.gif

To na tyle konfiguracji Xampp, teraz przejdzmy do tworzenia bazy danych ;]

Tworzenie bazy SQL

Wpisujemy w przegladarce(musi byc wlaczony xamp-apache oraz mysql

Localhost

i Wpisujemy uzytkownik oraz haslo, czyli to co przedtem ustawilismy

Wtedy pokaze sie nam nasza stronka, na srodku bedzie pisac "utworz nowa baze danych"

phpmyadminnr0.jpg

Wpisujemy nazwe swojej bazy (wymyslamy byle jaka np. zal pl) I klikamy Utwórz

I nasza baza zostala juz prawie zrobiona, wystarczy jeszcze zaimportowac plik sql z naszego ots, wiec klikamy

import.jpg

Wtedy pokaze nam sie strona aby zaimportowac plik sql, wciskamy Przegladaj i szukamy naszego pliku tekstowego z baza, gdy juz go mamy, wciskamy na dole Wykonaj

I wszystko gotowe!! wystarczy w pliku config.lua wystarczy ustawic nazwe bazy danych, ip serwera i dostep do bazy danych ( uzytkownik i haslo) i mozna uruchomic serwer!

Jesli zrobiliscie tak jak wszystko opisalem wszystko powinno dzialac w 100%

Jezeli nie chce wam sie pokazac napis Running w Xampp to wylaczcie gg oraz skype.

Pozdrawiam

jesli zrobilem gdzies blad poinformujcie mnie o tym a poprawie

Jesli bylo to prosze usunac!!

prosze modka o zdjecie 5%

13032777318975834031.gif

Opublikowano

Jak juz sie bierzesz za porzadnego TuT'a to zawsze wstawiaj wszystko co najwazniejsze, a akuratnie zapomniales o najwazniejszym.

XAMPP ma luke w skrypcie, przezco inni moga wlamac ci sie do bazy danych niszczac/zmieniajac wszystko. Takze polecam bardziej zainstalowac WebServa dlatego, iz jest bardziej stabilny, niema zadnych luk oraz jest mozliwosc "zdalnego sterowania pulpitem" dzieki czemu moze byc 2 hosterow ;)

Opublikowano

Jak juz sie bierzesz za porzadnego TuT'a to zawsze wstawiaj wszystko co najwazniejsze, a akuratnie zapomniales o najwazniejszym.

XAMPP ma luke w skrypcie, przezco inni moga wlamac ci sie do bazy danych niszczac/zmieniajac wszystko. Takze polecam bardziej zainstalowac WebServa dlatego, iz jest bardziej stabilny, niema zadnych luk oraz jest mozliwosc "zdalnego sterowania pulpitem" dzieki czemu moze byc 2 hosterow ;)

jesli ustawia haslo to sie nikt nie wlamie

13032777318975834031.gif

Opublikowano

XAMPP ma luke w skrypcie(..)

Przeczytaj o tym na necie. Sam sobie udowodnisz, ze niemasz racji. Wiem ze na necie jest opublikowany jeden jedyny poradnik jak owy problem wyeliminowac lecz jest bardzo trudny do skapowania. Ja za to wiem jak ta "luke" wypelnic ;) Dosc dlugi czas mi to zajelo.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Hah a mi nie dziala o.O 2 lata. 2 LATA! kurwa próbuje zrobić tego zjebanego otsa! raz mi sie udalo. hah ale XML -.- kur z milionów poradników korzystałem. Wchodze na konto potem na chara, laduje sie 10 sekund i nic, 10060 connection timed out! -.-

• 4 lata później...
Opublikowano

XAMP działa mi idealnie ale... tylko lokalnie. Gdy wchodzę z sieci by obejrzeć czy tak samo moje próby wyglądają to stronkę widzę praktycznie w trybie tekstowym (Wordpress). Czytałem, że gdzieś powinienem zmienić adresację plików ale nie wiem konkretnie gdzie i na co. Domyślam się, że pewno trzeba gdzieś adresować względnie ale jakie wpisy i gdzie, nie mam pojęcia. :-(

Załączam pliczki jak to widać lokalnie a jak z zewnątrz.

Czy mógłbbym prosić o wskazówki jak to zrobić by dało się poprawnie zobaczyć z sieci?

post-1359692-0-55353100-1426849647_thumb.jpg

post-1359692-0-45303500-1426849659_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...