Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Jak Dodać Kolejne Światy Do Gry W Ds-Lan

Kuba018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym tutorialu pokażę jak mieć kilka światów do gry, każdy z innymi ustawieniami.

Do poradnika wykorzystałem wersję DS-Lan o nazwie AiOn 0.4, ale można użyć dowolnej wersji, a i tak tworzenie nowego świata będzie wyglądało podobnie.

Na początku wchodzimy do folderu htdocs gdzie znajdują się pliki silnika. Tworzymy nowy folder i nazywamy go swiat2.

Teraz zaznaczamy wszystkie pozostałe pliki z folderu htdocs tak jak na screenie:

1293622840-U47618.jpg

Zaznaczone pliki kopiujemy i wrzucamy ich kopię do folderu swiat2.

Teraz gdzieś w pliku htdocs/template/index.tpl (odpowiadającym za stronę główną gry) dodajemy link:

<a href="/swiat2/">Logowanie do Świata II</a>

Można też dodać link poprzez ogłoszenia dodawane w Panelu admina, to już Twój wybór.

Teraz wchodzimy do folderu htdocs/swiat2 i edytujemy plik include/config.php według własnych upodobań.

Koniecznie zmieniamy $config['db_name'] = 'lan' na inną nazwę, tak żeby wyglądało to np. tak:

// Datenbankverbindung:
$config['db_host'] = 'localhost';
$config['db_user'] = 'root';
$config['db_pw'] = '';
$config['db_name'] = 'swiat2';

// Passwort fur Administration
$config['master_pw'] = 'editme';

Teraz włączamy plik apache_start.bat, a w drugiej kolejności mysql_start.bat. Nie włączamy jeszcze pliku dslan_start!

Teraz wchodzimy przez przeglądarkę na stronę localhost/phpmyadmin

Tworzymy nową bazę danych tak jak pokazano na screenie: wpisujemy nazwe swiat2 lub dowolną jaką wpisaliśmy w config.php jako db_name, i naciskamy Create:

1293623474-U47618.jpg

Teraz klikamy na górnym pasku Import, otwiera nam się nowa strona, na której wskazujemy plik full-sql.txt znajdujący się w folderze z DS-Lanem/htdocs. Robimy to tak jak na screenie, po czym naciskamy "Go" na dole :

1293623649-U47618.jpg

Dzięki temu baza swiat2 nie będzie pusta i będzie można grać na nowym świecie.

Teraz otwieramy folder DS-Lana, tam gdzie są między innymi pliki mysql_start.bat, apache_start.bat i dslan_start.bat

Będziemy musieli sami stworzyć plik .bat, który uruchomi nasz świat. Żeby stworzyć taki plik będziemy musieli użyć najlepiej programu Notepad++. Odradzam użycia systemowego notatnika.

W pliku tym wpisujemy:

cd htdocs\swiat2\daemons
:endlos
..\..\..\apache\bin\php.exe event.php
goto endlos

Wpisałem cd htdocs\swiat2\daemons, ponieważ swiat2 to nazwa folderu z plikami drugiego świata.

Podany plik zapisujemy jako na przykład: swiat2_start.bat

Nazwa pliku nie ma znaczenia, liczy się rozszerzenie pliku.

Upewnij się więc, że rozszerzenie pliku to .bat, a nie np. .bat.txt

Po zrobieniu tego wszystkiego włączamy plik dslan_start.bat a potem swiat2_start.bat

To już koniec, teraz możemy dowolnie skonfigurować obydwa światy lub dodać kolejne, co zależy tylko od naszej kreatywności :)

Opublikowano

Poprawiłem błąd, napisałem żeby zmienić nazwę pliku index.php na index2.php

Jak to zrobimy, to logowanie do s1 nie będzie działać. Lepiej dodać link na stronie głównej do drugiego świata,wtedy wszystko będzie działać.

Opublikowano

Poprawiłem, bo zapomniałem o dopisaniu fragmentu o plikach .bat :)

Teraz powinno działać, mi działa więc nie powinno być problemów.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

I po co + jak to nie działa? - Probowalem z 50 razy.

wyskakuje taki blad

Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Triburile-Lan v0.2\htdocs\swiat2\include.inc.php on line 6

przy logowaniu

Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Triburile-Lan v0.2\htdocs\swiat2\include.inc.php on line 6

Sql Fehler: SELECT id from villages where userid='1' order by name,id limit 1

MySql Error: Table 'swiat2.villages' doesn't exist

Opublikowano

wyskakuje taki blad

przy logowaniu

Sql Fehler: SELECT id from villages where userid='1' order by name,id limit 1

MySql Error: Table 'swiat2.villages' doesn't exist

wyjąłes mi to z ust.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...