Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Ps] Koloryzacja Grafiki

NoFace

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

beztytuuhbh.png

Siemka! Dzisiaj pokażę wam bardzo prosty sposób na koloryzację pracy, a nie zepsucie jej.

Oczywiście nie jest to jedyny sposób :P

DON'T RIP

Potrzebujemy:

- PhotoShop CS5 (mogą być wcześniejsze wersje np. CS3).

- Stock w miarę stonowany, nie za jasny.

Ewentualnie:

- brush chmur

To jest ukryta treść, proszę

Mój Stock:

162b422937413f34f515ed6.jpg

1. Przeciągamy do PS`a nasz stock i narzędziem "Kadrowanie" beztytuujxh.png wybieramy część naszego stocka.

beztytuuomb.png

2. Wchodzimy kolejno: Warstwa ---> Nowa warstwa dopasowania ---> Czarno-biały... , by wyszło coś takiego:

beztytuunba.png

3. Następnie tworzymy nową warstwę skrótem klawiszowym Shift + Ctrl + N. Powinniśmy mieć teraz trzy warstwy.

beztytuuwqi.png

4. Na nowej warstwie wylewamy jakiś kolor np. pomarańczowy lub malujemy całą warstwę pędzlem. (nie ma zostać wolnego miejsca od farby)

5. Wybieramy krycie naszej warstwy na opcje "Kolor" lub "Ekran" (w zależności co pasuje nam do pracy). Ja wybrałem "Kolor".

Ewentualnie można pobawić się kryciem ale tu pasuje 100%.

beztytuucus.png

OUT COME:

beztytuumlp.png

Pozdrawiam, NoFace

:)

1325607230-U48159.gif

Opublikowano

To chyba każdy umie :P Ale początkującym się przyda, a do tego ładnie opisane. +

1328997611-U170772.png

Opublikowano

@Up

Uwierz mi na słowo, że przydało się nie jednemu tylko o tym tu nie napisał ... Ja przez długi czas kolorowałem przez opcje warstw dopasowania, co wygląda kiepsko xD

@down

Początkujący to nie wie, że są opcje krycia i co robią, a ten tutorial o tym mówi ...

1325607230-U48159.gif

Opublikowano

Tak, ale nie kazdy początkujący o tym wie, to że ty akurat skojarzyleś o co chodzi w kryciu, to nie znaczy, że każdy tak zrobi.

+

1317454587-U195480.png

Opublikowano

Po grzybka coś takiego??? Nie dość że out masakra (Stock zjebany) , to jeszcze raczej nikomu się nie przyda ;]

Popatrz... takiego NoFejsa byśmy wzięli i go na szaro zrobili a potem mu skórę na zielono pomalowali :). Jak ten proszek do prania - odnowi nie tylko twoje ubrania ale także twoją skórę :) +