Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Problem Z Myszką I Klawiaturą W Gr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo piszę własnego Fish Bota do metin2 w autoit v3 i stanolem na sterowaniu metinem za pomoca myszki. Moj problem polega na tym:

Bot ma ruszyć myszka i kliknac dzieki temu okno metina bedzie aktywne .

Następne zadanie to klikniecie F4 i bot tego nie chce juz wykonac, nawet wtedy juz myszka nie moze ruszac, tak jakby klikniecie na metina blokowalo botowi sterowanie myszka i klawiatura a ja moge sterowac a bot nie ;/ Jezeli ktos tworzyl boty do metina to prosilbym o pomoc z tym z gory dzienki :)

Opublikowano

Na US nie ma takich zabezpieczeń. Kiedyś zrobiłem tam bota. :D

A zamiast klikania myszką może być

WinActivate("METIN 2")

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

na każdym jest i niekoniecznie musi działać jakiekolwiek polecenie z autoit a to akurat nie jest wysyłane do okna gry tylko uaktywnia okno aplikacji

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jeśli

Winctivate("METIN2")

nie zadziała, to może zrób ssa lewego górnego rogu okienka z tymże napisem i po znalezieniu każ myszce tam najechać i kliknąć? Oczywiście wiem, że Mein2 to gra dla mózgowców i przypomnę ci, aby bot znalazł ten napis, ss musi zawierać obraz okienka nieaktywnego ;]

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

chyba nie zrozumiałeś , to polecenie zadziała na okno ustawiając je jako aktywne ( oczywiście jak będzie wpisane dokładnie to co pisze na górnym pasku gry )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Zrozumiałem robem, tylko zaproponowałem, że jeśli ta komenda nie zadziała, bo zostanie źle przepisana nazwa to można aktywować okno na inny sposób...

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

, to może zrób ssa lewego górnego rogu okienka z tymże napisem i po znalezieniu każ myszce tam najechać i kliknąć

ciekawe jak i w jaki sposób ma znajść jak zrobisz ss ??

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie pomogło, porostu w monecie uaktywnienia okna Metina aplikacja zatrzymuje się, nawet pętla while nie pomaga, tak jakby metin pauzował skrypt bo jak ja ruszę myszka to bot kończy swoja prace czyli wykonuje dalsza cześć zadania, tak jakby mój ruch wyłączał pauzę botowi

Opublikowano

widocznie nie potrafisz napisać dobrego skryptu w autoit

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

SciTE -> Ctrl+F6 -> tam znajdziesz nazwe okna dokładną. Dodatkowo polecam znaleźć w HELP polecenie WinActivate i dokładnie przeczytać co tam pisze.

, to może zrób ssa lewego górnego rogu okienka z tymże napisem i po znalezieniu każ myszce tam najechać i kliknąć

ciekawe jak i w jaki sposób ma znajść jak zrobisz ss ??

Okienko nieaktywne:

54618063.jpg

Nie widać? >Klik<

okienko aktywne:

77240925.jpg

Nie widać? >Klik<

Co za problem użyć komendy _ImageSearch? Bo ja tu nie widzę problemu...

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

zrobiłem tak jak powiedziałeś , ale jak już okno jest aktywne to bot musi kliknąć albo ruszyć myszką żeby zarzucić wędkę lub założyć robaka. Przyciski nie działają a jak bot myszką najedzie np. na robaka i kliknie prawym przyciskiem myszy to już więcej poleceń nie wykona (już nie kliknie na skill łowienia żeby bot zaczął łowić :( ) nie wiem czy wyście mnie dobrze zrozumieli ale na tym polega mój błąd

Opublikowano

podaj kod bota

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

kod bota jest napisany w JAVIE tylko skrypty na ruszanie myszką są napisane w autoit a później uruchamiane przez program.

Tu masz kod skryptu który ruszy myszką uaktywni metina kliknie myszką na robaka który znajduje się pod F4 , puzniej na skill wędki który znajduje się pod F3:

MouseMove(1221,9)
Sleep(100)
MouseClick("")
Sleep(100)
; te polecenie uaktywnia okno metina
MouseMove(1379,611)
Sleep(100)
MouseClick("Right")
Sleep(500)
; zakłada robaka
MouseMove(1348,611)
Sleep(100)
MouseClick("Right")
; zarzuca wędkę

Opublikowano

Nie wnikam już w to, że jeden program chcesz napisać w dwóch językach ale ulala, na pierwszy rzut oka widać rażące błędy:

MouseMove(1221,9)
Sleep(100)
MouseClick("")
Sleep(100)
; te polecenie uaktywnia okno metina
MouseMove(1379,611)
Sleep(100)
MouseClick("Right")
Sleep(500)
; zakłada robaka
MouseMove(1348,611)
Sleep(100)
MouseClick("Right")
; zarzuca wędkę

Po pierwsze

MouseClick("")

Jest złym wyrażeniem, ponieważ nie dość, że nie podałeś koordynantów kliknięcia, to jeszcze nie podałeś, którym przyciskiem ma kliknąć.

MouseClick("left lub right - przycisk myszki", x, y, ilość klikniec (opcjonalnie jedno), szybkość od 1 do 100 (opcjonalnie 10))

Minimalnie musisz uzupełnić kordy i przycisk, szybkość i ilość kliknięć są opcjonalne.

Po drugie

Taki sposób najeżdżania myszką jest bardzo hmm mechaniczny, wystarczy lekko przesunąć okno metina i już bot nie działa, POLECAM użycie opcji _ImageSearch zarówno do zakładania przynety, zarzucania wedki jak i do aktywowania okna.

Aby używać polecenia _ImageSearch musisz zajrzeć

TU

Po trzecie

Takie małe wycineczki programu mi nie dają nic praktycznie, przecież to musi być w pętli a ty mogłeś te linijki umieścić poza nią. daj calutki kod AuoIT.

Po czwarte

Polecałbym napisać cały program albo w AutoIT albo w Java.

Pozdrawiam

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

_ImageSearch znajdzie tylko jak bedzie widoczny szukany element na ekranie , wizualnie widoczny a nie przysłonięty jakimkolwiek innym okienkiem !! to nie wciskaj mu kitu ze to jedyne rozwiązanie

mouse clik dziala tez na nieaktywnym oknie , wystarczy pomysleć i coordmode ustawić na okno klienta

zresztą jeden parametr też może podac to kliknie w miejscu gdzie jest myszka czyli ma dobrze bo mu przenosi na potzrebne koordynaty i klika

jeszcze jedno autoit obsługuje jave bez problemu i nie ma znaczenia czy program jest w jawie napisany i współpracuje z autoit czy po prostu java jest częścią kodu autoita . poucz się więcej a dopiero potem stwierdzaj że coś jest niemożliwe do zrealizowania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

_ImageSearch znajdzie tylko jak bedzie widoczny szukany element na ekranie , wizualnie widoczny a nie przysłonięty jakimkolwiek innym okienkiem !! to nie wciskaj mu kitu ze to jedyne rozwiązanie

mouse clik dziala tez na nieaktywnym oknie , wystarczy pomysleć i coordmode ustawić na okno klienta

zresztą jeden parametr też może podac to kliknie w miejscu gdzie jest myszka czyli ma dobrze bo mu przenosi na potzrebne koordynaty i klika

jeszcze jedno autoit obsługuje jave bez problemu i nie ma znaczenia czy program jest w jawie napisany i współpracuje z autoit czy po prostu java jest częścią kodu autoita . poucz się więcej a dopiero potem stwierdzaj że coś jest niemożliwe do zrealizowania

A czym ma być caaaałe okno o minimalnej rozdzielczości 800x600 przesłonięte, małym programikiem? Gdzie ja wciskam kit że to jedyne rozwiązanie, jak nie zadziała WinActivate to niech sproboje to z imagesearch - to jest wciskanie kitu ze to jedyna możliwość?! Bo ja tu widzę dwie!

może sobie działać, ale _ImageSearch niekoniecznie, bo nieaktywne okno moze byc zminimalizowanym nieprawdaż?

Dobrze odpalaj sobie x programow do obsługi jednej gry jeśli ciebie to nie przeszkadza, ja wole jeden ale kompletny a nie 2+ "po troszku"

A no i jakby nie było ciągle się uczę ale jeszcze chyba nie napisałem w tym dziale ani jednego zdania, w którym uznałem, że coś jest niemożliwe do wykonania co? Czytasz w ogóle posty czy tylko jedziesz po nowych uważając się za -= Dobra z tym przesadziłem =-?

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

czytałem pierwszą wersje postu nim go wyedytowałeś stąd taka opinia i odpowiedz

zresztą kiedyś dałem na forum sposoby wykrywania okna itp bzdety związane z aktywnością okienek

; ########  to ma być zawsze przy użyciu której ż funkcji osobno
Opt("WinTitleMatchMode", 4)
Opt("WinDetectHiddenText", 1)
Global $gra = "nazwa_okna_gry"  ; dokładnie jak pisze , duże, małe litery, spacje w nazwach 
;nazwa okna gry

; ###### wykrywanie aktywności okna programu 

WinWait($gra, "")
If Not WinActive($gra, "") Then WinActivate($gra, "")
WinWaitActive($gra, "")
TrayTip("METIN2", "Wykryto okienko gry, skrypt zaczyna działanie", 5, 1)

WinWait($gra, "")
If Not WinActive($gra, "") Then WinActivate($gra, "")
WinWaitActive($gra, "")
TrayTip("METIN2", "Gra nie załączona albo błędne dane w Global $gra", 5, 1)

; ###### informacja o rozmiarze okna programu 

$size = WinGetClientSize($gra)
MsgBox(0, "Aktualny rozmiar okna gry (width,height) : ", $size[0] & " " & $size[1], 1)
; informacja przez 1s o rozdzielczości okna gry, mozna wyłączyć jak przeszkadza 

; #### przeniesienie programu na zadaną pozycje na ekranie monitora

WinActivate($gra, "")
WinMove($gra, "", 0, 0)     
; tu ustawiamy miejsce na ekranie gdzie ma przenieśc okienko z programem  tu przenosi na koordynaty 0,0  czyli w lewy górny róg
; mam dwa monitory to bardzo wygodne gdy gra odpala sie na jednym a skrypt przenosi mi na drugi juz na właściwą pozycje 
; czyniąc okno aktywnym na pierwszym planie 
TrayTip("METIN2", "Ustawiam pozycje okna gry i ustawiam aktywne .", 5, 0) ; info w trayu co robi nasz skrypt

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Często edytuję posty, kiedy widzę w nich literówki, orty, czy w ostatniej chwili uświadamiam sobie, że coś pokręciłem.

Tak, czytałem twój temat, ale _ImageSearch zaproponowałem jako alternatywny sposób. Wiem, że twój jest optymalny, ale na wszelki wypadek.

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

Rozwiązałem swój problem, jeszcze chciałbym zapytać czy w AutoIt można zrobić tak:

Program podłączy się do procesu np. "metin2client.bin"

i będzie wciskał w nim przyciski nawet jeżeli gra będzie nieaktywna, to by ulepszyło mojego botka.

Opublikowano

Męczę się nad takim programem, niestety sterowanie na minimize jest możliwe w polu chatu, chyba, że znajdziesz uchwyt do całego okna (tudzież mi się to udało. ale i tak nic nie działało :P).

robem tłumaczył mi o emulowaniu klawiatury, i teraz na ten sposób próbuję napisać program, ale z minimalize chyba nici. Nie wiem jak u ciebie, ale mi to nie robi problemu, ponieważ mam w pokoju 2 komputery. Pozdrawiam.

zmarzniętego truchła

...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie ! Mam taki problem , że jak zainstalowałem sobie bota (usunąłem go więc nie pamiętam nazwy) to on nie działał tak jak chciałem , więc go usunąłem . Po ponownym włączeniu metina straciłem możliwość poruszania się klawiaturą (wsad) i używania hotów (F1,F2) ...

W grze mogę pisać i klikać enter ale chodzić już nie mogę ... Proszę pomóżcie !! Z góry dzięki

Opublikowano

co za problem restartować kompa , czasem marnie zrobiony program, się nie wyłączy

a czasem podrzucają po prostu w ten sposób na kompa keylogera

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...