Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam małe pytanko. Czy da się w Autoit zrobić tak że wchodzę sobie na stronę, wciskam np. F1 i formularz wypełnia się podanymi prze zemnie danymi ? Chodzi mi o samo wypełnienie bez wysyłania.

Opublikowano

da sie za pomoca IE.au3 albo FF.au3

Jesli uzyjesz IE.au3 to sluzy do tego polecenie _IEFormElementSetValue .

Opublikowano

Hmm, zanim założyłeś temat, mogłeś spróbowac, forum wg. mnie nie słuzy do pytania "czy da sie" tylko do pytania "jak to zrobić" ...

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Troche robie w autoit ale nie zajmuje sie FF czy IE. Moge powiedzieć tyle... Bo wydaje mi sie (WYDAJE MI SIE) ze uzywajac np. IE.au3 w bocie pobierami jakas czesc kodu ktory moze byc rozny na roznych stronach wiec wedlug mnie(ZNOWU) nie musi wypelnic wszedzie tak jakbys chcial. Ale mozna napisac program ktory ma powiedzmy 5 pol i pod kazdym F (F1-F5) jest np. pod 1 Login, pod 2, Haslo, itd. no chyba ze nie potrzebujesz tego do tego typu

rejestracji. Napisz po co Ci to to moze pomoge. I jak mowie to co tu napisalem to jest MOIM ZDANIEM bo nie znam sie do konca na IE czy FF w AutoIt :)

Pozdro. Sorka za brak znakow i przecinkow, nie chce mi sie... O przecinek :D

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

@UP Ma racje, ALE tylko wtedy, gdy chcesz użyć tego programu na kilku(nastu/set) różnych stronach. Podaj mi stronę, może uda mi się sprostać zadaniu.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Obaj się mylicie.

Popularne elementy formularza (login, hasło, adres email, powtórz hasło) są zawsze w DOMie podpisane w ten sam lub podobny sposób, więc - jeśli prawidłowo napisze się kod - przy każdej stronie każde podpisane pole w przewidziany sposób będzie uzupełnione tak samo.

Na przykład na jednej stronie login może być siódmym polem i nazywać się 'inputlog', a na innej pierwszym, nie mieć wcale nazwy, a tylko id 'loglog' - a dobrze napisany kod i tak go poprawnie zidentyfikuje i uzupełni. Wystarczy machnąć pętlę która sprawdzi każdy element formularza pod względem atrybutu id oraz name, i jeśli nazwa (lub id) będzie miała coś z ''log'' (StringRegExp) -> potraktować to pole jako login. No i uzupełnić.

Ta sygnatura jest pusta.

• Dodaj nową pozycję...