Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Zrobić Sztuczną Krew

_PsychoPl_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem poco to komu ale może się przyda na np.Halloween

Jest wiele przepisów na sztuczną krew niestety, we wszystkich przepisach znalezionych w sieci, podstawowym składnikiem jest corn syrop, którego niestety nie kupimy w naszym kraju. Zamiast sztucznej krwi można użyć np. keczupu, syropu czekoladowego, soku wiśniowego, truskawek itd. Przygotowując sztuczną krew musimy zawsze pamiętać o jednym - musi być nietoksyczna i nie wywołująca podrażnień skóry. Odpada więc czerwona farba, nawet plakatowa (też jest niezbyt zdrowa). Nie polecam też napychania sobie ust keczupem (brrr...), a nie daj Boże niech komuś pryśnie w oko (szczególnie gdy keczup jest z tych ostrych gatunków).

Proponuję następującą recepturę:

1) Przygotować: - mąkę ziemniaczaną, - barwnik spożywczy, - miód, - wodę.

2) W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszaj 1 łyżeczkę od herbaty mąki ziemniaczanej.

3) Zagotuj 1/2 litra wody. Dosyp czerwonego barwnika spożywczego, w zależności od potrzeb zmieszaj też z żółtym i zielonym, by uzyskać odpowiedni kolor.

4) Do wrzącej wody wlej rozmieszany krochmal, wymieszaj dobrze i poczekaj, aż zacznie wrzeć. I to wszystko!

Dodatkowe rady / uwagi :

1) Jeśli chcesz, by krew była bardziej lepka, dodaj łyżkę miodu. W przypadku, gdyby otrzymana ciecz była zbyt gęsta do Twoich potrzeb, zagotuj po prostu większą ilość wody.

2) Używając innych kolorów i innych ilości wody, możesz utrzymać cała gamę na prawdę obrzydliwych śluzów a'la Alien. Możesz też dodać trochę rivanolu, wtedy taki śluz będzie świecił pod wpływem ultrafioletu.

3) Taka sztuczna krew jest nietrwała, nie rób jej na zapas. Po prostu zacznie się psuć.

4) Jeżeli to tylko możliwe, dobieraj kolor "krwi" przy pomocy kamery wideo - nie zawsze kolor który nam się podoba "na żywo" dobrze wychodzi w kamerze. Potrzeba paru eksperymentów.

5) Do zmywania "krwi" używaj ZIMNEJ wody. Schodzi łatwiej. Jeśli użyjesz ciepłej, zrobi się z tego całkiem nieźle trzymający się śluz.

tCGj4L.png

Opublikowano

Fifolski miszcz xD

Ale fajny sposób :D

Ale lepiej iść do szpitala i szachnąć torebeczke krwi xD

Nie no żart :D

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

@up

W googlach znalazłem. Pamiętam że kiedyś na laborkach w LO pokazywała jak robiło sie cos takiego, ale moja wiedze ograniczała się do słowa tlenek żelaza :P

Jeszcze przychodzi mi do głowy patent ze związkiem który barwił się na czerwono pod wpływem stopu żelaza albo węgla który znajdował sie w nożu (stal strada się głównie z węgla i żelaza a nie "stali). Przejechałeś takim tępym nożykiem po owym związku rozlanym na skórze i barwił się na czerwono - wyglądało jakbyś się pociął. Ale to już dla ambitniejszych i obeznanych z mikroogniwami w elektrochemii .

Co do szarpania tej krwi ze szpitala, musiałbyś ją przechowywać w odpowiedniej temperaturze, gdyż fibrynogen ...

f.png

• 3 miesiące temu...
Gość daronian
Opublikowano

Czerwony barwnik spożywczy? Na chłopski rozum może być ketchup? ;D

Opublikowano

Ja raz zrobiłem sztuczną, czekoladową kupę i zjadłem u dziadków :D

Muszę taką na miasto do restauracji wziąć i skonsumować...

Krwi nie robiłem, bo jak będę chciał trochę to sobie upuszczę ciut czerwonej substancji :D

- za tutek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...