Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Grać Medykiem?

wladzioo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Gram w WarRocka już od bety. Postaram się podzielić z wami moim doświadczeniem zdobytym przez ponad 3 lata gry. Zanim jednak przejdziecie do dalszej części poradnika przeczytajcie "Regulamin".

1. Zakaz kopiowania poradnika bez mojej zgody.

2. Nie zgadzasz się z czymś? Pisz w odpowiedzi.

3. Zero spiny w temacie.

4. Zero spamu w temacie (swoją odpowiedź rozwiń, a nie napiszesz ZAJEBISTY PORADNIK).

5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

9kayv4.jpg

1. Medyk (a w zasadzie medyczka) to bardzo dobra postać do samodzielnej gry. Jak wiemy z własnego doświadczenia, często dzieje się tak, że wylatuje trzech assultów z naszej drużyny i padają jak psy. Przeciwników zostaje czterech. Otóż nasuwa się pytanie co wtedy robimy? Jeśli zostajesz sam a oni mają przewagę wtedy nie myślą o grze tylko o fragu (chociaż ja myśle o grze). Najlepszym rozwiązaniem jest skradanie się czyli łażenie po kucaku najczęściej przy ścianie i nie pokazywanie się na otwartych terenach. Jeżeli już musimy jakoś przebiec to wykonujemy 2/3 szybkie rolle na otwartej przestrzeni. Oczywiście staramy się tak skradać, żeby nikt z przeciwników nas nie zauważył. Wtedy zaczyna się cała zabawa. Mamy 11 zastrzyków, które dodają nam po 30% hp, czyli mamy duże szanse na to aby oblężenie przeżyć. Gdy kogoś tylko zauważysz, staraj się go ustrzelić jeśli to jest bliska odległość, a jeśli jest daleko jakieś 50m/60m (czy więcej) od ciebie nie oddawaj strzału. Kiedy strzelasz musisz myśleć o tym że to ty zabijesz przeciwnika i że to ty jesteś lepszy. Wiara w siebie jest istotna wtedy kiedy zostajesz po prostu sam na polu bitwy. Używaj głowy, myśl podczas gry. Musisz mieć oczy dookoła głowy, staraj się zaglądać we wszelkie zakamarki i miejsca, a także rozglądaj się! Używanie głowy podczas gry, to już połowa sukcesu.

2. Medyk, jest najlepszą postacią ze względu na to że ma zdolność leczenia się. Kiedy widzisz że ktoś z drużyny jest zraniony Ulecz go. W końcu to ty jesteś tym który jest za to odpowiedzialny. Staraj się pomagać "asfaltom, truperom, inżynierom czy snajperom." Gdy kogoś zabijesz nie przeładowuj automatycznie broni, tylko staraj się gdzieś ukryć i uciec z tego miejsca gdzie leży trup i w bezpiecznej pozycji przeładuj najpierw broń, a później weź się do leczenia. Oczywiście jeśli masz naładowanego kita, sprzedaj sobie jeden strzał żeby na szybko zebrać te 30% hp, ale musisz pamiętać o tym żeby od razu zmienić na trzeci slot, lub drugi jeśli nie masz ammo.

3. Widzisz że masz mało hp jakieś 2/3 może nawet 1? Nie lecz się, znajdź bezpieczne i spokojne miejsce a potem przeładuj broń i ulecz się ;d, ponieważ gdy zabiłeś już kogoś to za nim mogą być 2 lub nawet 3 osoby! Możesz mieć gwarantowanego dead'a wtedy, ale jak masz naładowanego kita strzyknij sobie te 30 % i od razu zmień na broń. PAMIĘTAJ O TYM!

4. Rasz medykiem to bardzo ważny aspekt, staraj się nie raszować i nie wpadać w granaty, bo jak wiemy 3/4 wszystki assultów pierwsze co robi to rzuca granaty tam gdzie najczęściej ktoś raszuje. Jeśli jesteś bardziej doświadczonym graczem, wiesz gdzie dobrze przyraszować to przyraszuj. Cała runda przecież trwa trzy minuty to jest bardzo dużo czasu żeby się poskradać. Niie gramy o fragi tylko o win. Możesz też raszować na takiej mapie jak khali w niu czy w derb szybkimi rollami.

5. Nie musisz mieć wyspecjalizowanego weaponu. Moim zdaniem dla medyka najlepszą bronią jest właśnie mp5, bardzo szybka, celna i co najważniejsze ma bardzo mały recoil :).

6. Staraj się nie chodzić w jedną i tą samą stronę co rundę, lecz jeśli widzisz że to ci wychodzi to biegaj tam aż nie zaliczysz gonga.

7. Metoda szybkie W/W Nie jest do końca opłacalna, po jakimś patchu zmienili to trochę i ciężej się z tym lata. Trzeba mieć wytrenowane paluszki do tego. Najlepszym treningiem jest oczywiście uprawianie różnych sportów. Sam gram w koszykówkę i wiem jak ważny jest refleks.

8. Staraj się unikać otwartego ognia! Używaj klawisz q/e i wychylaj się na progach ściany, w końcu po to one są tak?

9. Jak widzisz że ktoś z twojej drużyny się skrada, staraj się też lub po prostu odejdź od niego. Czasami noobki robią tak: Ty się skradasz a tu ci noobek biegnie i wszyscy wiedzą gdzie kto jest. Nie stawaj się noobem, i nie rób tak jak onii. Jeśli będziesz miał szacunek do innych, szacunek do ciebie będzie odwzajemniany.

10. Pamiętaj o tym że gdy już widzisz kogoś i ten ktoś cię zauważył wyleć mu szybkim rollem i tylko nie kucaj, gdy kucasz łatwiej cię trafić, a medyczka ma bardzo cienką talię, najcieńszą z tych wszystkich postaci, także warto strzelać i w tym

czasie biec.

11. Jeśli umiesz bh i masz pewność że ktoś jest przed tobą czy gdziekolwiek blisko, wyleć mu na bh i przy końcu skakania kucnij. Gdy już będziesz leciał, to oczywiście zacznij strzelać bo wpadają pociski ładnie :P. Na otwartej przestrzeni też warto zmienić na pięści i zrobić to bh, żeby jak najszybciej przesunąć się z miejsca na miejsce.

12. Zawsze pierwsza myśl gdzie pobiegniesz w danej rundzie jest najlepsza! Nie myśl za dużo jak i gdzie będziesz się przedzierał.

13. Miej głowę na karku i jeśli słyszysz że się strzelają wykorzystaj to żeby pobiec sprintem! Oni wtedy na bank cię nie usłyszą a ty zyskasz parę metrów.

14. Słyszysz że jest totalna rozpierducha? Nie skradaj się, raszuj :P.

15. Gdy widzisz że ktoś z twojej drużyny się strzela pomagaj mu kogoś zabić! Piernicz te ks'y nie powinieneś grać na fragi tylko o wygraną. Ktoś pisze KS! to nawet mu nie odpisuj ...

16. Ważną rzeczą jest kultura w wr. Staraj się jak najmniej pisać na czacie, jedynie jak wbije cziter to napisz żeby go kiknęli....

17. Ktoś cie jedzie od czita / podkręta etc. ? Ignoruj.

19. Wielu graczy popełnia błąd i kiedy przeciwnicy się strzelają z naszą drużyną nie patrzą na mini mapę a tam wszystko widać gdzie są ciała naszych współzawodników. Jeśli są oddawane strzały i trafiane też widać gdzie ta strzelanina się znajduje. Mini mapa jest pod klawiszem "t". Bardzo przydatny patent.

20. Zastanawiałeś się kiedyś po co jest słowo MEDIC? Gdy ktoś tak pisze na czacie to znaczy, że potrzebuje pomocy TWOJEJ! Ulecz go jeśli nada się taka okazja, tylko gdy leczysz rozglądaj się żeby ktoś was nie zaskoczył i zabił...

21. Na początku każdej rundy gdy świecisz się na biało zrób jednego szybkiego rolla, bo przecież i tak nie możesz biec sprintem kiedy tak się świecisz. SP ci się naładuje po tym rollu akurat wtedy kiedy będziesz mógł już biec sprintem :).

22. Gdy strzelasz się z wrogiem na otwartej przestrzeni i jest obok ciebie, zrób szybkiego długiego rola i go zabij ;). Pomaga :)

23. Nie kupuje bezsensownego mp7a1 scorpionów czy p90 po co? Polecam medic boxy, żadnych fleshy . Do niczego są nie potrzebne, chyba że do wbijania "EXPA" za nie. Co prawda jeśli grasz assultem przydadzą się w sytuacji gdy masz mało hp, ale medykiem? Po co ;).

24. Nie żałuj medic boxów dla kolegów z drużyny.

TO JESZCZE NIE KONIEC. MAM WAM DUŻO DO PRZEKAZANIA, BĘDĘ PORADNIK EDYTOWAŁ KIEDY TYLKO BĘDĘ MIAŁ CZAS. BYĆ MOŻE ZROBIĘ DLA WSZYSTKICH POSTACI. DOROBIĘ KOLORKI ZROBIĘ ŁADNIE ESTETYCZNIE. ALE NIE WSZYSTKO TAK HOP SIUP, NIE DYSPONUJĘ TAKIM ZAPASEM CZASU.

222pac.gif

'Nawet w ciemną noc, każdy dzień jest odpowiedni. Żeby nawet gdyby niewiadomo jak jest ciężko, trzymaj głowę w gorze...'

Tupac Amaru Shakur [*]

Opublikowano

No i teraz będzie wysyp poradników na każdą klasę..

Tak jak pisałem to nie ma sensu. Bo co innego pisać, a co innego zrobić.

Ciekawe jak często grasz 4 vs 1 i masz tb. <_<

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Moim zdaniem to żaden poradnik nie zdaje egzaminu bo gra się tak na ile pozwoli przeciwnik czasem team campi a np ty nie lubisz campić i sam nic nie zrobisz

upaodl131d2.png

Moje Cheaty :

No_Menu

http://www.mpcforum.pl/topic/624388-undetected-no-menu-jacello/

http://www.mpcforum.pl/topic/622343-undetected-no-menu/

D3D:

http://www.mpcforum.pl/topic/628413-undetected-d3d-jacello-v10/

http://www.mpcforum.pl/topic/629602-undetected-d3d-jacello-v11/page__pid__4526048#entry4526048

Opublikowano

No i teraz będzie wysyp poradników na każdą klasę..

Tak jak pisałem to nie ma sensu. Bo co innego pisać, a co innego zrobić.

Ciekawe jak często grasz 4 vs 1 i masz tb. <_<

Zdziwiłbyś się. Poczekaj do jutra i zobaczysz jak będzie wyglądał ten poradnik ;).

222pac.gif

'Nawet w ciemną noc, każdy dzień jest odpowiedni. Żeby nawet gdyby niewiadomo jak jest ciężko, trzymaj głowę w gorze...'

Tupac Amaru Shakur [*]

Opublikowano

Jak dla mnie to też nie ma sensu większego ( a od bety to i ja w Warrocka gram.. )

Nic specjalnego tu nie wniosłeś, ale fakt że przynajmniej napisałeś to normalnym językiem a nie jak te dzieci po 11 lat, bez interpunkcji, z okropnymi błędami etc.

Niech będzie + , ale mam nadzieję że wieczorem zobaczę coś lepszego. ;>

Mój kochany lapek:

Intel Core i5-450m 2.4ghz || ATI Mobility Radeon HD 5730 1gb DDR3 800mhz, GPU 650mhz || 4GB ram DDR3 800mhz || Win 7 64 bit

retailzoor.jpg

Opublikowano

No to czekam. Obyś miał rację.

A co do topicu to chyba by mnie coś strzeliło jakbym musiał ciągle zachrzaniać na kucaka jak piszesz.

Najlepszą metodą jest po prostu spamowanie WW. Jeśli już to wyćwiczysz to robisz to instynktownie i biegniesz bez najmniejszego odgłosu.

I co najważniejsze przemieszczasz się szybciej niż byś miał normalnie chodzić, a o kucaniu to już nie wspomnę.

Kłócił bym się też z tym wstrzymywaniem się ze strzelaniem jeśli wróg jest daleko.

Jeśli nie jest on medykiem to zawsze warto walnąć w niego chociaż te 2 pociski z colta jak szkoda nam ammo.

HP mu ubędzie a my zmieniamy szybko swoją pozycję. Chyba łatwiej jest potem dobić kogoś kto ma mało życia niż full.

Kolejnym argumentem będzie to, że nie wiemy ile przeciwnik ma życia. A jeśli tak biega na 1 czy 2 HP?

Często się to zdarza zwłaszcza w końcowej fazie gry.

Zaś co do leczenia. Jeśli mamy naładowany zastrzyk zawsze warto wyciągnąć go i dać sobie.

Trwa to z 2s a może nam często uratować skórę. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przeładowywać od razu Kit'a tylko zostawić to na później.

Zwiększa to twoje szanse na przeżycie i pozwoli uniknąć przypadków w których "zabłąkany pocisk" zabija cię tuż przed zbawienną ścianą za którą mógłbyś się schować.

Jak dla mnie nie ma nic bardziej irytującego...

Raszować można ale trzeba wiedzieć gdzie. Wystarczy pomyśleć gdzie ty jeśli byłbyś w przeciwnej drużynie poszedł byś i wymyślić miejsce w którym spokojnie czekamy na

nieświadomego przeciwnika. Na Khali warto raszować medykiem. Jak jesteś w NIU to szybko zachodzisz z boku pod wyjście z venta i dobijasz wychodzących w plecy.

Masz przy tym oko na oba wejścia więc nic cię nie powinno zaskoczyć, a przynajmniej nie tak aby nie dało się z tego wybrnąć.

Pisząc z boku miałem na myśli nie bieg przez plant do venta tylko przez to miejsce gdzie jest gablotka z bronią. Wtedy powinieneś bez problemu dostać się pod vent nie zauważony. Bugujesz róg ściany i widzisz czy ktoś jest w vencie. Jak tak czekasz a jak nie to idziesz gdzieś indziej.

Alternatywnym wyjściem jest rush pod biuro NIU. Czaimy się tam, bez ruchu przez jakieś 20s i nasłuchujemy co się dzieje na górze. Po tym czasie lekko wychylamy się patrząc czy nie ma nikogo. Jeśli ktoś siedzi i patrzy na spot w DERB to pakujemy mu serię w głowę i przeciwnik jeśli mamy cela powinien gryźć ziemię.

Potem z pewnością ktoś z wrogów cofnie się tam sprawdzić czy ich nie zachodzą z boku. Wtedy my idziemy wzdłuż ściany w kierunku schodów i wchodzimy cichutko.

Robimy szybkiego rolla do biura i jak ktoś tam jest to zabijamy : ) Warto zrobić wchodząc tam BH żeby uniknąć min/flashów.\

P.S

Mógłbym pisać jeszcze sporo o grze medem ale mi się już nie chce. Baj i powodzenia w pisaniu : )

@DOWN: A za co niby ten warn miałby być? : P Aż tak źli jak legendy mówią nie jesteśmy :D

Ale przyznam, że jakby to był zrobiony duży i warty uwagi poradnik to miałby może nawet szanse na podpięcie.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Zrub wsztkie poradniki dla wszystkich klas w 1 teamcie i koniec,bo admin lub moderator się w k... i warn za span i close zrobi

Jeśli admini docenią moją pracę i wam się spodoba, wtedy zrobię wszystko w jednym temacie.

@down Miałem pisać o tym wcześniej, ale dam to w późniejszych punktach i opiszę jak to dokładnie zrobić, może nagram nawet specjalny filmik dla was.

222pac.gif

Tupac Amaru Shakur [*]

Opublikowano

Dodaj też,że można się skradać naciskając c i spacja,c i spacja i tak ciągle.Wtedy szybciej się czaimy i nas nie słychać.Jest to o wiele szybsze od ciągłego wciskania w.Możesz jeszcze dodać,że warto zainwestować w medic boxy.Można na nie łatwo nabić pkty G1 za darmo,a dużo pomagają,szybciej leczą.Możesz dodać również pod koniec na podsumowanie:

Jeszcze raz przypominam jak należy grać medykiem w skrócie:

1.Dużo się kryć.

2.Gdy widzimy przeciwnika przyczaj się i zabij go z zaskoczenia.

3.Gdy widzisz dużo wrogów uciekaj

4.Lecz swoich kolegów z drużyny jak często możesz.

5.Nie wchodź w wir walki.

6.Nasłuchuj

65339939328376711656.png

//nie umieszczamy gifow w sygnach

Opublikowano

Mat c i spacja jest wolniejsze od ww. 2x W to bieg jest. A więc moją techniką biegniesz i idziesz bez dźwięku.

A twoją tylko kucasz i idziesz bez dźwięku : ) Moja 2x szybsza i na dodatek stamina też ciągle full prawie bo się zdąży automatycznie naładować.

Co do wladzioo jeśli ten tutek będzie taki jak mówisz to praca napewno zostanie doceniona.

Już ja się o to postaram.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Mat c i spacja jest wolniejsze od ww. 2x W to bieg jest. A więc moją techniką biegniesz i idziesz bez dźwięku.A twoją tylko kucasz i idziesz bez dźwięku : ) Moja 2x szybsza i na dodatek stamina też ciągle full prawie bo się zdąży automatycznie naładować.Co do wladzioo jeśli ten tutek będzie taki jak mówisz to praca napewno zostanie doceniona.Już ja się o to postaram.

Ok razor, ale skmiń to że tutaj KUCASZ WSTAJESZ KUCASZ WSTAJESZ logiczne że trudniej ktoś cie może trafić, a żeby mieć wyćwiczone w, trzeba mieć wyćwiczone paluszki. A jak to się ćwiczy to nie będę opisywał xD

222pac.gif

Tupac Amaru Shakur [*]

Opublikowano

Tut wygląda kiepsko, żadnych kolorowych bajerków, wszystko jedna, długa, szara lista.

Żadnych screenów czy obrazków. Niestety, zatrzymałem się w połowie.

Ale to tylko moje zdanie...

Historia stworzenia Mańka

27.08.2009 Moderator War Rock

08.01.2011 Global Moderator

03.05.2012 Administrator

Now Elita

Opublikowano

Zrób na inny kolor punkty od 10-15 bo słabo je widać.

BTW:

Ta technika jest tylko do biegania. Nie robię jej przy wrogu bo to za trudne jest wtedy.

Aha i możesz też napisać, że jeśli stoisz z wrogiem oko w oko to warto zrobić wtedy szybkiego rolla za plecy i wpakować mu serię.

To jest najbardziej efektywne jak przeciwnik już strzela do nas bo 90% graczy jak zrobisz im rolla nie przestaje strzelać chociaż cię nie widzi i obracając się. Łatwo policzyć, że może mu ammo na zabicie cię braknąć : )

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Tut teraz spoko, ale nie sądzisz że około połowa tego tutka odnosi się do grania również każdą postacią na cqc ? ( No oprócz snajpera, chociaz.. )

Mój kochany lapek:

Intel Core i5-450m 2.4ghz || ATI Mobility Radeon HD 5730 1gb DDR3 800mhz, GPU 650mhz || 4GB ram DDR3 800mhz || Win 7 64 bit

retailzoor.jpg

Opublikowano

Poradnik mi się podoba. Jak inni podyskutowałbym o strzałach z dystansu, ale przecież każdy gra inaczej ;] Gram w WR około roku, więc pewnie dla Was jestem tym nubkiem. Ale nie wiem co to raszowanie? Pochodzi to od słowa z ang. Rush i chodzi o szybkie przejście gdzieś? Proszę o wytłumaczenie. A punkt, w którym napisałeś, że ktoś się skrada, a nubek biegnie - jeśli możesz to weź go wyróżnij, tak żeby dzieci to widziały i przeczytały... Bo to denerwuje bardziej niż te "zabłąkane strzały". Za wiele się nie nauczyłem, ale rok gry to już jakiś skill jest B)

Ode mnie oczywiście [+] i czekam na Twoje dalsze prace.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tut teraz spoko, ale nie sądzisz że około połowa tego tutka odnosi się do grania również każdą postacią na cqc ? ( No oprócz snajpera, chociaz.. )

Też tak myślę, że rozpisałem się ponad tego medyka... dzisiaj postaram się dodać parę podpunktów bo mam jeszcze wiele do przekazania.. nie mam teraz obecnie tyle czasu i no sami rozumiecie. Jeśli macie jakieś wątpliwości to piszcie co dodać ja pomyślę nad tym i jeśli uznam to za coś dobrego na pewno dodam..

Ja i tak nie bd gral medykiem, poniewaz jakos ta postac mi nie przypadla do gustu

Ale widac ze bardzo musiales sie nameczyc zeby tyle napisac:P

A od ktorego lvl jest to leczenie 50%?

Nie ma czegoś takiego jak leczenie 50%. Jest Medic Kit 2 który leczy za 50% hp no i oczywiście medic boxy. Żeby mieć kita musisz mieć niestety retaila. Retaile nie są już niestety dostępne, można kupić jedynie konto z retailem..

222pac.gif

Tupac Amaru Shakur [*]

Opublikowano

Ja i tak nie bd gral medykiem, poniewaz jakos ta postac mi nie przypadla do gustu

Ale widac ze bardzo musiales sie nameczyc zeby tyle napisac:P

A od ktorego lvl jest to leczenie 50%?

sstwc.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...