Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[P]Ca Mi Się Nie Włącza

EPE

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalista
Opublikowano

Siema,

mam duży problem, spadł mi na ziemie laptop

niby nic się nie stało ale po 1min wyłączysz się i pisało że brak sumy kontrolnej, no to ja przeistalowałem windowsa (nie chciał go przyjmować ale za 18 razem się udało)

i teraz wgrałem all sterowniki a Combat nadal mi nie chce chodzić, odpalam i nic, najdalej zaszedłem jak mi ten trailer z biegnącym ludzikiem się pojawił ale znów się scrashował

Moje pytanie to: Jaka część mogła się odłączyć, że all chodzi a gry nie ;( Czasem też się ścina laptop (przeglądarki nie mogę włączyć lub gg, taki duży lag)

osoba która mi pomoże ma 5 i dzienny limit + lub - przez tydzień

pomogłem? wejdź tu i kliknij: pajacyk.pl

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Codziennie z głodu ginie jeden troll, nie bądź obojętny i już dziś nakarm trolla warnem :)

Opublikowano

Prawdopodobnie nic się nie rozłączyło tylko stłukło lub spaliło.A z znacznej wysokości??Wyskoczyły klawisze itd.

@Edit

Sprawdź czy tasiemka od dysku twardego się nie poluzowała .

@Edit2

I pamięć!!

@Edit3

Czytałem na forach.To typowe zachowanie laptopa po upadku - psuje sie.

beznazwy2kopiao.png

Opublikowano

Gwarancja Ci się nie przyda w takich przypadkach, gdyż nie obejmuje ona takich uszkodzeń. Mimo, iż laptop działa, tzn. włącza się proponowałbym rozkręcić go i sprawdzić czy dysk lub pamięć RAM nie jest poluzowana, albo czy lekko nie wyskoczyło coś ze złącza. Fakt, że jeśli by coś wypadło to laptop nie będzie działał, nie mniej jednak proponuje sprawdzić. Dysk praktycznie zawsze jest montowany na spodzie laptopa (trzeba odkręcić pare śrubek i zdjąć klapkę), a RAM najczęściej chyba jest montowany pod klawiaturą. Trzeba by zdjąć przedni panel, który jest między klawiaturą a zawiasami matrycy, później odkręcić śrubki, które po zdjęciu maskownicy będą widoczne. MUSISZ UWAŻAĆ na taśmę łączącą klawiaturę z płytą główną, gdyż można ją łatwo uszkodzić lub może wyskoczyć ze złącza co przysporzy Ci dodatkowych problemów jako laikowi takich rzeczy. Jak już odsuniesz klawiaturę to będzie widoczna pamięć RAM, możliwe że będzie ona pod jakąś mała maskownicą. Prawdopodobnie nie będziesz robił tego sam, choć nie jest to trudne, bo za takie sprawdzenie w serwisie zapłaciłbyś minimum 50zł. Jeśli zrobisz to według tego co napisałem i będziesz ostrożny to powinieneś sobie poradzić.

@Edit

Oddaj do serwisu gwarancyjnego i udawaj greka. Nie mów nic, że laptop upadł, czy coś. Po prostu nie wiesz co się stało i tyle. Może to i trochę nieuczciwe, ale a może się uda i Ci go za darmo naprawią, a jak nie to przynajmniej wycenią naprawę i tyle

beznazwy2kopiao.png

Specjalista
Opublikowano

Prawdopodobnie nic się nie rozłączyło tylko stłukło lub spaliło.A z znacznej wysokości??Wyskoczyły klawisze itd.

nie, nie

żadnych obrażeń na zewnątrz nie miał, ja mu z tyły podstawiałem podstawke żeby wiecej powietrza dochodziło(lepsze chłodzenie) i on z niej spadł

@up: laptop jest sprowadzony z ameryki więc do serwisu w Chicago raczej go nie powioze ;P

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Codziennie z głodu ginie jeden troll, nie bądź obojętny i już dziś nakarm trolla warnem :)

Opublikowano

Rób tak jak już napisałem, a jak się nie uda to po prostu daj do serwisu gwarancyjnego i udawaj greka i już nie mów że ci spadł czy coś tylko po prostu że ci się wyłączył, a potem jak włączyłeś cią i już...

@Edit1

Aha więc musisz "pobiegać" po różnych forach dyskusyjnych bo jest wiele poruszanych takich tematów.

@Edit2

Tu już ci chyba bardziej nie pomoże.Jescze po przeglądam fora i bd pisał...

@Edit3

Masz tu stronę na której masz wszystko wyjaśnione LINK

A i myślę że najbardziej zasłużyłem na +-y

@Edit4

A wysoka była ta podstawka??

beznazwy2kopiao.png

Specjalista
Opublikowano

nie zupełnie o to mi chodziło, pewnie oddam go do specjalisty

ja się trzoszkę znam na rozbieraniu i chodzi mi o to czy wie ktoś która część komputera za taki stan rzeczy odpowiada

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Specjalista
Opublikowano

coś w dysku twardym mogło się uszkodzić, np. głowica

tzn? jak to naprawić?

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Opublikowano

tzn? jak to naprawić?

Powiem ci tyle .

Nic sam nie grzeb .

Zanieś kompa dla speców nich go sprawdzą .

Bo jak sam chcesz naprawiać to możesz zrypać jeszcze bardziej .

9368_gold.png

Specjalista
Opublikowano

Powiem ci tyle .

Nic sam nie grzeb .

zrypać nie zrypie bo sam już go rozbierałem (czyściłem z kurzu itp), ale nie wiem co jest za to odpowiedzialne

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Opublikowano

Powiem ci tyle .

Nic sam nie grzeb .

Popierma :D daj do naprawy niech lukną albo coś .. :)

Specjalista
Opublikowano

kup nowy dysk twardy ;pp

to żeś poradził :P

wiecie oczywiście bym oddał do servisu ale ja mieszkam w małej miejscowości i musiałbym poszukać kogoś kto się na tym zna (właściwie to już szukam)

ale miałem nadzieje że jeśli to mała rzecz to sam naprawię, bo jak oddać to ze 2 tyg bez laptopa, a ja mam szkołę i na co dzień neta potrzebuję

jak nie to też kliknij

Moderatorze!

Opublikowano

najprawdopodobniej jest to dysk, i jezeli mowisz ze oczyszczales tylko kompa z kurzu i nie wiesz jak wyglada dysk od srodka to nic nie ruszaj tylko oddaj go do naprawy

Specjalista
Opublikowano

najprawdopodobniej jest to dysk, i jezeli mowisz ze oczyszczales tylko kompa z kurzu i nie wiesz jak wyglada dysk od srodka to nic nie ruszaj tylko oddaj go do naprawy

najsensowniejsza odpowiedź, dałbym plusa ale wykorzystałem limit dzisiejszy na SimZipie :P bo on też pomógł

jutro dam Ci plusa a dzisiaj tylko 5 ;)

jak nie to też kliknij

Moderatorze!