Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial]Luka W Isie - Sprawdzanie Kodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Pozwole sobie zauwazyc ze ostatnio powstaja stronki typu http://dragonsms.cba.pl/index.php .

Nie wiem czy ich twórcy to wiedzą ale takie rzeczy to kradzież i wyłudzenia (Pozdro Wers juz poszlo pismo do Dotpaya.)

prosty skrypt sprawdzajacy kod

To jest ukryta treść, proszę

Luka tkwi w polu $check do ktorego z oryginalnego formularza wysyłany jest kod. Znow z tych wszystkich w/w formularzy wpisywane sa do niego wszystkie dane (type, id, code) podmieniajace oryginalne dane w skrypcie.

W ten sposob kod nie jest sprawdzany na koncie dotpay tworcy servera, tylko na koncie dotpay "pseudo-hackera".

teraz najprostrza czesc a dajaca piekne skutki - czyli zablokowanie tej luki.

To jest ukryta treść, proszę

W momencie sprawdzania poprawnosci danych wystarczy dodac jeszcze funkcje sprawdzajaca dlugosc zmiennej $check (kody maja zawsze 8 znakow) tak wiec do pierwszego IFa dodajemy "|| strlen($check)>8" (mozna tez dodac "strlen($check)!=8" jest to bez roznicy)

Mam nadzieje ze "konkurencja" mojego servera ogarnie ten blad :) DragonMT2 juz wczoraj dostalo o tym info i szybka interwencja SZEFa juz pozbawila mozliwosci kupowania w ten sposob smow na ich server.

Opublikowano

luka polegala po prostu na nadpisaniu danych do sprawdzenia kodu w dotpay. wystarczy zabezpieczyc dlugosc zmiennej z formularza do 8 znakow :)

Opublikowano

To zauważyłem ale co było w tym złego ? ^_^

To ze ktos mogl zalozyc strone oferujac tansze smsy za "bonusowe" sm na serverach jednoczesnie na tym zarabiajac i okradajac tworcow servera

Opublikowano

ludzie stronke ktos dal ten co ma passy do mysql i tyle inaczej sm ci nie dojda bo nie zapisze ich w bazie

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

Osama jesli sie nie znasz to sie nie udzielaj...

Sprawdzalismy to razem z administracja Avalonu - powiedz mi dlaczego po zablokowaniu tego na Novej wyskakiwal blad na jego stronce a 10 min pozniej stronka zostala usunieta :)?