Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka Pytań

Pun!sh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak więc zacząłem grać 5 dni temu, grałem na początku w sojuszu światła, ale od razu mi się nie spodobało, zbyt kolorowo :P Teraz gram w darkach i mam kilka pytań. Wybrałem zabójce, mimo, że w MMO zawsze grałem wojownikami. Przeczytałem buildy i wiem jak go rozwijać, tylko nie bardzo wiem gdzie nim expić. Posiadam szpony na 19 lvl z dosyć dobrymi bonami i slotem na lapis (nadal nie wiem jak je wkładać i czy opłaca się do takiego czegoś) i set na 16-18 lvl też z jakimiś bonami do statów i hp. Mam 21 lvl. Gdzie expić? o.O Domyślam się, że w m2, tylko nie wiem zbyt na których potworkach.

Mam 40 defa, nie dodawałem nic w REC, tylko STR i DEX, czy tyle mam mieć, czy może coś pominąłem?

Skąd wziąć hełm? Tylko z Item mall? To samo tyczy się peleryny.

Co zrobić z różnego rodzaju gównami w eq? Mam pełno jakichś pobijaków, kwiatków, mięs, szpuli nici, esencji ducha itp. sprzedać to w piz*u?

Narazie to tyle, jakby mi się coś przypomniało to dopisze.

Opublikowano

Hm.. Dark ^^

To tak.. Ciężką postać do expienia wybrałeś, sin często musi expić samemu. Często jest też tak, że jeśli już ma pp, ludzie go wyrzucają (mimo, że ma jedne z najlepszych buffów w grze) i zastępują dodatkowym wojem itp.

Ale wracając do tematu:

1.) Lapisy dropisz na mapach pvp (1-15;20-30;1-60) co zapewne już wiesz. Lapis, żeby go włożyć musi być odpowiedni do danego fragmentu eq - w opisie jest, że np włożysz go w hełm, rękawiczki, ale nie w broń. Lapisowanie jest podstawą na wyższych lvl :) Bez tego nie da rady później myśleć o expieniu (chyba, że wydropisz/kupisz jakieś eq z nieprawdopodobnymi bonami)

2.) Na 21 lvl expisz samemu na północ od Wieży Strażniczej Fotamion, na zielonych mobach lub szukasz pp na sealkach. Sealki możesz znaleźć Na północny wschód od Portu Wojsk Aumeros (wschodnia część mapy). Sealki to takie.. Połączenie człowieka z rybą - jak zobaczysz to będziesz wiedział co mam na myśli. ;)

3.) Domyślam się, że grasz na trybie HM i z tego co pamiętam tak powinno właśnie być. ;) (Weź też pod uwagę, że eq daje Ci defa, więc im masz lepsze eq tym więcej defa będzie - proste)

4.) Sprawa z IM, czy IS (Item Shop - jak kto woli to nazywać) wygląda następująco: Możesz tam zakupić hełm od 1 lvl dla Twojej klasy - wtedy na 1-15 szpanujesz, że masz hełm. Pelerynę kupujesz w IS lub szukasz dla swojej klasy na targu w Iris (teraz cena spadła do ok. 10kk)

Co do hełmu - nie musisz go kupować w IS. Możesz wykonać questa na 30lvl w Starfumos u kowala, który robi Ci hełm na ten lvl. Hełmy w IS są tylko na w/w 1-15 ponieważ dalsze uzyskuje się za darmo z questa (tylko trzeba zbierać itemki na nie)

5.) Szpule Nici Amapo oraz Trujące Linzy zbieraj - są potrzebne do questa na mounta na 40lvl. Esencje ducha i nieśmiertelnego ducha możesz, acz nie musisz zbierać. Przydają się, jeśli chciałbyś sobie na nowej postaci zacząć z 1.9kk golda. Sprawa wygląda tak, że podobnie jak ja zbierasz po 100szt. każdego z tych itemów w magazynie, a jak chcesz by nowy toon miał łatwiejszy start, wyciągasz za 100k z magazynu. Razem 200 esecnji sprzedasz u NPC za 2kk, czyli zarabiasz 1.9kk - jest to jeden z najprostszych sposobów na przenoszenie pieniędzy między postaciami, bo normalnie albo w Iris kupujesz item o wartości 100kk i go przenosisz->sprzedajesz albo prosisz innego gracza by Ci pomógł (nie polecam - jak obserwuję reakcję takich ludzi, którzy tracą na początku po 1; 2kk to aż żal się takiego robi, że dał się komuś nabrać)

Ogólnie zbieraj w magazynie itp poniższe itemy:

Alchemiczny Proszek Żywiołów

Szorstka Skóra

Trujący Linz

Szpula Nici Amapo

Magiczna Skóra

Zniszczone Ziarno

Ziarno Manita

Koszmarne Ziarno

Srebrne Nożyce

Złote Nożyce

Esencja Wiedźmy

Chude Mięso

Kamień Mrocznego Maga

Kamień Adamars

Ziarna Ducha

Złoty Proszek

Cała reszta sell u NPC ;)

Opublikowano

No więc tak Hełm i pelerynkę weźmiesz tylko ze sklepu :) no i musisz za to płacić ^^

Ja z tymi badziewiami idę do jakiegoś handlarza i sprzedaje w pizdu :P

Co do expienia no to najlepiej szukać potworków z żółtą nazwą o ile dasz im rade :P..No albo zielonych,ale nie niebieskich :P

No tyle ci mogę pomóc nie grałem zabójcą także ci za dużo nie powiem :D

Opublikowano

Ogólnie to lekko utrzymuje na sobie dwa Archane pomarańczowe i je zabijam, ale po tym muszę chwile odpocząć :P Dziękuje za odpowiedź, zwłaszcza z tymi sealkami, bo wiedziałem tylko o nich z lighta, ale to były moby do expienia na 5lvl... No to ulżyło mi, bo mam zawalone całe eq tymi badziewiami. Jeszcze mam pytanie co do itemków. Wydropiłem kilka broni w RA, jakieś szlacheckie na 20 lvl z dosyć dobrymi bonami, po ile bym takie coś mógł sprzedać i jak to reklamować, bo na Trade pisać cały czas mi się nie widzi, tym bardziej, że rzadko ktoś się odzywa...

Opublikowano

Jeśli nie są to bronie z bardzo dobrymi bonami i slotami na lapisy, idą na sell do NPC.

Ew. Możesz próbować w Iris wystawiać, ale jeśli nie są takie jak w/w to nikt nie kupi. (tzn. nikt doświadczony, nowi gracze być może, ale też małe szanse - ja tam ogólnie prawie wszystko sellam z tych lvl, bo nic ciekawego nie dropi - chyba, że coś z bossa, wtedy ew. można zostawić i dla gildii lub na jakąś postać pvp)

PS. Router, hełmy w IS są tylko na 1lvl, te z 30+ lvl dostaje się z questów.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...