Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[MAT][Zagro]Problem : <.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam "malutki" problem. Ponieważ mam jutro test z Matematyki, i ja jeszcze nie umiem.

Nie wyjeżdzać mi z tekstami

- Czeba bylo sje unczyc.

- Maslo?

Itp.

Potrzebuję wyjaśnienia SZYBKIEGO z PRZYKŁADEM, chodzi o najprostsze wytłumaczenie jakie może być.

O to tematy:

1. Intuicyjne rozumienie pojęcia funkcji.

Znajomość przyporządkowań będących funkcją.

Określanie dziedziny i zbioru wartości funkcji.

2. Sporządzanie wykresu funkcji liniowej obliczanie jej miejsca zerowego i punktów przecięcia z osiami układu współrzędnych.

3. Obliczanie pól i obwodów znanych wielkątów oraz zmiana jednostek.

4. Obliczanie obwodu i pola koła.

5. Określanie skali podobieństwa oraz obliczanie długości boków wielokątów podobnych znając skalę podobieństwa.

Wydają się łatwe ale:

Wierzcie, czy nie. Ale dla mnie mata to ciężki (najgorszy z najgorszych jak dla mnie) przedmiot : <...

Ludzi chcących poprawić sobie nastrój można podzielić na dwie kategorie. Niektórzy szukają kogoś bardziej zdołowanego od nich, by samemu poczuć się lepiej. Inni kierują wzrok ku czemuś ogromnemu, by sobie uświadomić, że ich problemy są bez znaczenia. ~ Madao

Malzahar, Thresh, Klinika pytań oczywistych

Znawca
Opublikowano

Mogę odpowiedzieć Ci na 3 i 4 ;p

3. Tutaj musisz się niestety nauczyć pewnych wzorów. Obwód liczy się przez dodanie do siebie długości boków to chyba wiesz. Teraz kilka wzorów podam innych, gdzie a,b oznaczać będą boki, h wysokość i ef długość przekątnych :)

Kwadrat: a*a, Prostokąt: a*b jeden bok razy drugi bok, Trójkąt: 1/2*h*a, h to wysokość trójkąta, a "a" bok, na który spada ta wysokość :P, Trapez: (a+b.)*h:2 - dodajemy obie podstawy do siebie, później mnożymy przez wysokość i dzielimy to przez dwa. Deltoid - e*f:2 - mnożymy długości przekątnych, a następnie dzielmy to przez 2. Koło, nie powiem jak się wylicza obwód, ponieważ nie wiem, zaś pole to pi(liczba pi=3,14)*r*r(r - promień koła).

Gorzej z zamianą jednostek, trzeba się ich nauczyć.

Przykłady do podanych wzorów:

Kwadrat o boku 5 cm - 5cm*5cm=25cm2(kwadratowych)

Prostokąt o bokach 3 i 5 cm - 3cm*5cm=15cm2(kwadratowych)

Trójkąt o podstawie 5 cm i wysokości 6 cm - 5cm*6cm:2=30cm2(kwadratowych):2=15cm2(kwadratowych)

Trapez o podstawach 5 i 6 cm, a wysokości 3 cm - (5cm+6cm)*3cm:2=11cm*3cm:2=33cm2(kwadratowych):2=16,5cm2(kwadratowych)

Deltoid o przekątnych 5 i 6 cm - 5cm*6cm:2=30cm2(kwadratowych):2=15cm2(kwadratowych)

Koło o promieniu 10 cm - 3,14*10cm*10cm=3,14*100cm=314cm2(kwadratowych)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...