Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Gimp]Avatar Z Okiem

ZAHON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was bardzo serdecznie. W tym tutorialu opisze wam jak zrobić w Gimpie fajny Avatar z okiem. To zaczynamy

1.Wyszukujemy nasze oko w google(ja wybrałem oko kota)

2.Teraz tworzymy nowy obraz(plik->nowy) i wybieramy rozmiar ja wybrałem 150 na 150 pixeli. Teraz na nasz obraz nowy wklejamy nasz obrazek ze zdjęciem kota oczywiście gdy obrazek wklejony jest z duży skalujemy go skalowanie.png

3.Gdy już zeskalowaliśmy nasz obrazek teraz trzeba zaznaczyć obszar oka. Robimy to następująco(Jest to sposób łatwiejszy ok wycinani ścieżkami według mojego zdania) tworzymy nową warstwę(warstwa->nowa warstwa) musi być przezroczysta. Teraz pędzlempedzel.png na nowej warstwie zamalowujemy obszar naszego oka. wygląda to tak:

1-1288471574.png

4.Teraz na nowej warstwie klikamy na nią prawym przyciskiem myszy i wybieramy kanał alfa na zaznaczenie. Wyłanczamy widoczność nowej warstwy i w ten sposób mamy zaznaczone nasze oko.

5.Teraz zapieramy się z najważniejsze czyli zmieniamy kolor oka więc wchodzimy(kolory->barwienie) i wybieramy interesujący nas kolor. Później musimy wyostrzyć oko wchodzimy w(filtry->uwydatnianie->wyostrzenie) i ustawiamy na 30.

To już wszystko moja praca:

oko-1288471574.png

Podoba się daj +

ZAHONnaMPC-1339068796.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zrobiłem podobnego avatar'a i nie zachwycił mnie efekt końcowy ;p

//nieregulaminowa sygna

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...