Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial][Easy] Łatwy Userbar Dla Początkujących.

Veresty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może i Tutek będzie długi, ale nie przerażajcie się, naprawdę bardzo prosty.

1. Potrzebne materiały

a) Photoshop CS3 (na CS2 też sobie poradzicie z tym tutorem) - możesz ściągnąć TUTAJ!

B) Rendery, czyli obrazki bez tła, no chyba, że chcecie się bawić w wycinanie obiektu. Strony z renderami znajdziecie TUTAJ!

c) Czcionka Visitor dostępna TUTAJ! - wklejamy ją do C:/WINDOWS/Fonts

2. Krok pierwszy

Otwieramy Photoshopa i tworzymy nowy plik o wymiarach 350x19 pixeli i tłem Transparent. Wygląda to tak:

46107253.jpg

3. Krok drugi

Ustawiamy kolory (lewy dolny róg) na 2, które chcemy mieć na userbarku. Następnie szukamy na pasku po lewej przycisku Gradient Tool (G). Wybieramy go i przeciągamy wzdłuż obrazka, trzymając lewy przycisk myszy. U mnie wygląda to na razie tak:

67510658.jpg

4. Krok trzeci

Teraz otwieramy jakiś obrazek bez tła(GIF lub PNG) poleceniem File => Open ... Ja mam swój obrazek.Zaznaczamy cały obrazek kombinacją klawiszy CRTL + A i następnie wciskamy CTRL + C.Przechodzimy do naszego obrazka i tworzymy nową warstwę klikając CTRL +SHIFT+N - nazwijmy ją "obrazek".Wklejamy obrazek na warstwę wciskając CTRL + V. Nastepnie ładnie ją ustawiamy podkreślając najważniejszą część.U mnie wygląda to tak:

14823659.jpg

5.Krok czwarty

Dobrze. Teraz nie zamykajmy tego obrazka i stwórzmy nowy w celu uzyskania siatki. Tworzymy obrazek o wymiarach 6x6 i tło Transparent. Teraz weźmy narzędzie ZOOM (chyba każdy wie gdzie jest - taka lupa) i przybliżmy obrazek na maxa jak się da:

zd2jj2.jpg

Teraz bierzemy narzędzie Pencil Tool (klawisz B), wielkość pędzla 1 pixel, kolor czarny, i robimy kreskę po przekątnej:

zd2as3.jpg

Następnie definiujemy dodając do bazy nowego Patterna. Klikamy Edit => Define Pattern => wpisujemy daną nazwę i OK.Zamykamy naszego Patterna.

Teraz wybieramy narzędzie Pattern Stamp Tool(klawisz S, jest tam gdzie Clone Stamp Tool, trzeba tylko kliknąć na niego prawym przyciskiem) .Ale najpierw tworzymy nową warstwę wciskając SHIFT + CTRL + N.Nazwijmy nową warstwę "Siatka".No i teraz rysujemy naszą siatką po całym userbarze na nowej warstwie.Następnie nad warstwami w prawym dolnym okienku widać napis OPACITY a przy nim suwak.Więc jedziemy suwakiem na 20%.Powinno to wygladać tak:

13034738.jpg

6. Krok piąty

Teraz tworzymy nową warstwę wciskając SHIFT + CTRL + N i nazywamy ją "napis".Zakładając że macie już czcionkę wklejoną w folderze C: => WINDOWS => FONTS wybieramy narzędzie Horizontal Type Tool(klawisz T) i robimy tekst po drugiej stronie userbara. Czcionka To Visitor TT1 BRK rozmiar 10.Piszemy tytuł - w moim przypadku "Chelsea Fc Fan".Tekst oczywiście piszemy kolorem BIAŁYM. Następnie wybieramy z menu LAYER => LAYER STYLE => STROKE. A tam ustawiamy grubość na 1px i kolor pogrubienia na CZARNY.Wygląda to tak:

40176272.jpg

7. Krok szósty

Tworzymy nawą warstwę (CTRL+SHIFT+N) i nazywamy ją półkole. Wybieramy narzędzie Eliptical Marquee Tool z menu narzędziowego. Klikasz prawym przyciskiem myszki na ten kwadrat i z niego wybierasz Eliptical Marquee Tool.Teraz zaznaczasz taki półokrąg zasłaniający 3/4 userbara i ustawiasz główny kolor na BIAŁY. Wypełniasz okrąg i dajesz OPACITY(wiesz już gdzie) na 20%.Wygląda to tak:

76225474.jpg

8. Krok siódmy

Czas na obramowanie. Wybieramy narzędzie do zaznaczania obrazka i zaznaczamy całość.Klikamy Edit -> Copy Merged! Tworzymy nowy obrazek File -> New... o wymiarach 350x19 i tłem White czyli białym! Wklejamy obrazek (Edit -> Paste).Robimy obramówkę klikając Layer -> Layer Style -> Stroke... Size ustawiamy na 1 pt, Position na Inside a kolor czarny oraz Opacity na 45%, po czym klikamy OK. Oto efekt naszej ciężkiej pracy, efekt końcowy:

44597108.jpg

greengirl.png

Sygnatura by me. Jesli chcesz swoja - pisz do mnie xD

To samo sie tycy userbarów.

Opublikowano

Dobry poradniki , tak jak napisałeś dla początkujących.Dam ci +

sygnanew.jpg

1286652807u198706.pngPiszę poprawnie po polsku.Spróbuj też , to nie trudne