Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pirotechnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla fanów fajerwerków

Ja na tym się znam :P kiedyś o mało niewysadzaniem drewutni

Czarny proch

Składniki i proporcje :

1. siarka 10%
2. węgiel drzewny 15%
3. saletra potasowa 75%

Jeśli pod ręką nie mamy saletry to mam swój sposób

proszek do pieczenia z sodą (oczyszczona)

proporcje 3:1

ładnie wybucha, gdy doda się do niej sproszkowany węgiel drzewny wychodzi z tego czarny proch

mam przepis na taka moja masę wybuchowa

Skladniki :

- mieszanka proszku do pieczenia
- soda
- sproszkowane aluminium
- mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania

mieszankę proszku i sody(proporcje 3:1) zalewamy zimna woda gdzieś tak 2 łyżeczki , dodajemy sproszkowane aluminium mieszamy i dodajemy make, która łączy wszystkie składniki.

Wykorzystanie:

bierzemy drut, moczymy go w masie, czekamy aż wystygnie(trochę, parę godzin) i podpalamy. Zachowuje się jak zimne ognie ale nie są już takie zimne nie radze się do tego zbliżać.

Jak zbudować rakietę :

Co będzie nam potrzebne:

- kawałek jakiejś rurki plastikowej średnica ok. od 2-3 cm długość ok 10-13 cm
- paliwo a dokładnie saletra potasowa dokładnie zmieszana z cukrem przed tym muszą być dokładnie sproszkowane
- czarny proch (na górze napisałem o tym)
- lont
- wiertarka
- długi kijek ale niegruby i lekki dł. ok. 40-50 cm

Uciętą rurkę stawiamy pionowo zaklejamy górę czymś np taśmą. Stawiamy zaklejonym końcem do dołu wsypujemy czarny proch na wysokość 1/4 rurki ubijamy go potem wsypujemy nasze paliwo (saletrę z cukrem) ubijamy tak żeby zostało 1/5 wysokości rurki potem zasypujemy to jeszcze raz prochem i dobrze ubijamy. Potem wiercimy w tym (wiertarką z cienkim wiertłem) na środku przez rdzeń ale nie wiercimy tego na wylot. Potem wsadzamy lont żeby wystawał albo można użyć zimnego ognia potem przyklejamy to do tego kija no i gotowe. Można odpalać ale nie w domu :)

Poradnik by me
Wszystko sprawdzone, działa i ostrożnie może wybuchnąć

fsfsyk9.jpg
Opublikowano

można też użyć innej mieszaniny za paliwo

proch wyrzucający:

azotan (V) potasu (saletra potasowa) 74 %

węgiel drzewny 14 %

siarka 12 %

lub

Proch rakietowy:

chloran potasu 33 %

cukier 66 %

ale byłby problem z chlorkiem potasu :P bo jest dostępny tylko w sklepie z odczynnikami chemicznymi

a poza tym jest bardzo wybuchowy chloran potasu z cukrem kiedy te rozdrobnione składniki się wymiesza to wstrząs może spowodować wybuch

Opublikowano

bawcie się, bawcie petardami i innymi głupotami do czasu, gdy komuś rękę odpierdzieli, wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów...

usunieta by MIKE

Opublikowano

Uznajmy,że za parę lat ci walnie fugas i popali paluszki;)

Opublikowano
bawcie się, bawcie petardami i innymi głupotami do czasu, gdy komuś rękę odpierdzieli, wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów...

ale ty spam robisz ;p jak sie ma mozg i sie robi to dokladnie to nie ma bata na kalectwo ja sie juz tym bawie kilka lat ostatnio zaczolem NC robic i HMTD

dwislakrakow88810.jpg

w320.png

Po 1000 poscie zaczynam udzielać sie na forum

Spam Connecting People
Opublikowano

Do fabiego:

Jak jesteś taki koks to powiedz no nam,jaki jest skład na ANFO i jak się go odpala?Chyba prostszej rzeczy być nie może :)A może podzielisz się informacjami o SSA?

Opublikowano
ale ty spam robisz ;p jak sie ma mozg i sie robi to dokladnie to nie ma bata na kalectwo ja sie juz tym bawie kilka lat ostatnio zaczolem NC robic i HMTD

ja spamuje? przecież napisałem na temat, co myślę o zabawach tego typu.

A co do twojej wypowiedzi to ja się cieszę, że masz takie zajęcie, które cię zajmuje, ale wypadki zawsze się zdarzają, nawet ,,profesjonalistom" A mój wcześniejszy post nie był skierowany przecież do Ciebie, tylko ogólnie, bo zdaje sobie sprawę, że na forum większość użytkowników to jeszcze bardzo młode osoby i myślisz, że one sobie zdają sprawę z konsekwencji takiego wypadku?

=,=

usunieta by MIKE

Opublikowano

Fabi :D Thx ;] Na bank się przyda pobawić ;]

222pac.gif

'Nawet w ciemną noc, każdy dzień jest odpowiedni. Żeby nawet gdyby niewiadomo jak jest ciężko, trzymaj głowę w gorze...'

Tupac Amaru Shakur [*]

Opublikowano

brat kiedys wrzucil mala petarde piracika paczka za 1 zl do kibla spuscil i wybuch kibel dziura sie zrobila i sasiadke zalalo ;d

to jeszcze nie koniec...

Opublikowano

miedziankit jeden z najprostszych MWK do zrobienia

Miedziankit

Miedzianki znalazł zastosowanie w górnictwie miedziowym – i już wiadomo skąd ta nazwa. Został on zaliczony do materiałów wybuchowych kruszących. Jego prędkość detonacji wynosi 3300 m/s. Z łatwością detonuje się już od spłonki 0,3g HMTD. Do miedziankita podobny składem i właściwościami jest szedyt.

Produkcja

Potrzebne Odczynniki

* Chloran potasu (KClO3),

* Nafta.

Skąd to wziąć?

Chloran potasu można kupić w sklepie chemicznym, ale po drogiej cenie. Można oczywiście poptyać na forum... Nafta – sklepy budowlane.

Zrobienie miedziankitu jest wręcz banalne. Odmierzamy wagowo 9 (chloran potasu) : 1 (nafta), a jeśli się nie posiada wagi to tak na oko to na 100 gram chloranu potasu dajemy 9ml nafty. Odmierzamy więc składniki dajemy wszystko do jakiegos woreczka i mientolimy, aż nafta dobrze wsiąknie w chloran potasu. I jest gotowy. A teraz czas na detonacje... Do jakiejś tuby papierowej średniej grubości zatkanej z jednej strony wsypujemy miedzian w to spłonka i można odpalać.

Bezpieczeństwo

Nie żałuj lontu! Albo w innym wypadku przewodu! Ostrożnie wkładaj spłonkę w ładunek! Detonuj z dala od terenu zabudowanego, z dala od wszelkich osób postronnych i oczywiście uważaj na zwierzęta :) Od miejsca detonacji uciekaj jak najdalej!

ocyzwiscie od lontu tego nie odpalisy potryebna jest splonka :)

dwislakrakow88810.jpg

w320.png

Po 1000 poscie zaczynam udzielać sie na forum

Spam Connecting People
Opublikowano

BB to nie była zagadka dla ciebie,fabi taki kox a widać,że mu język odcięło i go google zbanowały.Ehhh niestety tak jest z pseudo pirotechnikami a co rok kto ląduje w szpitalu.Tak czy inaczej,nigdy się nie przejmowałem że ktoś tam wyleciał w powietrze na milion kawałków albo się poparzył,że umarł...ich życie i ich głupota,a wam polecam najpierw teorie a nie,większość myśli,że przeczyta jak się robi i wie:))Blue berry widać,że ma jakieś doświadczenie z pirotechniką,ale fabi?Następny zrzynający z pirotecha,vandrola i podobnych stron.jeśli ktoś czuje do tego pociąg to niech przeczyta to,wiedza to potęgi klucz.